În dosarul deschis pe numele premierului Victor Ponta, SRI nu are niciun amestec, conform unor surse de încredere, contactate de DCNews. ”Nici măcar 1 la sută, ne-au declarat surse care doresc să-și păstreze anonimatul. De altfel, nici la dosarul lui Dan Șova nu a contribuit SRI”.
Din informațiile noastre, Serviciul ar fi aflat despre convocarea premierului la DNA chiar de la Victor Ponta, care a fost citat în cursul după-amiezii de joi, pentru audierile de vineri dimineața.
Se poate pune întrebarea de ce ar fi fost chemat premierul la DNA exact în ziua în care Opoziția depunea moțiune de cenzură? Coincidența riscă să politizeze demersul și să ofere argumente PSD și aliaților săi.
Un posibil răspuns ar putea fi legat de o inițiativă legislativă introdusă marți, în Camera Deputaților. Potrivit unui amendament care urma să fie votat marțea viitoare, era dezincriminat conflictul de interese. Dacă amendamentul ar fi fost adoptat, premierul nu ar mai fi putut fi suspendat sau revocat pentru fapte din timpul mandatului. Majoritatea confortabilă pe care o are PSD în Cameră i-ar fi permis să treacă fără probleme acest amendament.
Din informațiile publice existente se mai poate înțelege că acțiunea DNA ar fi în legătură cu partenerii externi, deoarece comunicatul de presă privind dosarul premierului a fost editat și difuzat în română și engleză.
Premierul Victor Ponta a declarat ferm că nu intenționează să demisioneze, iar Camera Deputaților nu va vota cererea DNA. Totuși, dacă DNA îl va trimite în judecată pe premier, acesta ar putea fi suspendat de către președintele Klaus Iohannis. Până în acest moment, se pare că la nivelul instituțiilor nu există entuziasm pentru o posibilă schimbare a premierului prin intervenția Justiției și nu, cum este firesc, prin Parlament.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci