SRI, poliție politică în plină democrație

Dosare_CNSAS
Dosare_CNSAS

Coducătorii de ieri și de azi ai Serviciului Român de Informaţii au spus întotdeauna că principalul serviciu secret al României s-a despărţit definitiv de Departamentul Securităţii Statului. De la personal la planul practicilor și mentalităților- totul a fost schimbat. Probe de netăgăduit demonstrează contrariul. Unii ofițeri din vârful poliției politice comuniste și-au continuat activitatea la nivelul SRI. Ei nu și-au continuat doar profesia, ci și obiceiurile, chiar dacă ar fi trebuit abandonate odată cu desfiinţarea Departamentului Securităţii Statului.

Ştefan Geamănu, preşedintele filialei din Gorj a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, a descoperit, recent, în dosarul pe care i l-a făcut Securitatea, un document strict secret, emis în 1990 de Serviciul Român de Informaţii. Documentul dovedeşte că a continuat să fie monitorizat ilegal, în plină “democraţie”, pentru aceleaşi activităţi care atrăseseră atenția Securității. El a deranjat prin audierea emisiunilor postului de radio Europa Liberă, încercările repetate de a fugi din România ş.a.

Raportul din 1990, prin care se propunea încetarea supravegherii informative a numitului Geamănu Ştefan", a arătat că el a fost urmăzi zeci de ani. Motivele au fost “colportarea ştirilor transmise de postul de radio Europa Liberă, comentarii negative la adresa vechiului regim şi intenţii de trecere frauduloasă a frontierei de stat”. Pe raportul respectiv, unul dintre şefii ierarhici, Făget Ion, a scris următorul ordin rezolutiv: “Dosarul să fie transferat la Biroul A care să-l menţină în lucru”. Ordinul scris de Făget este ilegal. În textul raportului nu există niciun argument care să determine decizia de a continua monitorizarea de către SRI a lui Ștefan Geamănu.

Făget Ion ar fi trebuit demis după 1989. Nu a fost așa. El și-a continuat activitatea nestingherit timp de 16 ani, până-n anul 2006. A fost trecut în rezervă abia după ce deputatul Sorin Paveliu a prezentat, public, un alt abuz odios săvârşit de Făget după 1990. La acea vreme, un alt cetăţean român, Dumitru Liţă, a găsit în dosarul său de Securitate un raport SRI asemănător cu cel descoperit de Ștefan Geamănu, scrie Cotidianul. Acel document strict secret conţinea şi el un ordin scris al lui Făget, care respingea propunerea unui subordonat, de încetare a monitorizării lui Dumitru Liţă. “Nu sunt de accord. Să fie lucrat în continuare!”.  Sunt doar două cazuri făcute publice, dar care pot arăta că nici urmărirea lui Dumitru Liță, nici cea a lui Ștefan Geamănu nu sunt singulare.

Astăzi, Făget Ion este conducătorul informal al Asociaţiei din Gorj a Cadrelor SRI în Rezervă şi Retragere. Calitatea este însă incompatibilă cu statutul de Agent al Poliţiei Politice Comuniste, pe care i l-a conferit CNSAS după descoperirea actelor de poliţie politică săvârşite asupra lui Dumitru Liţă.

Presa din Gorj relatează că acelaşi Făget căpuşează, prin propriul SRL, principalul furnizor energetic al ţării – Complexul Energetic Oltenia – de la care a obţinut, prin abuzuri şi ilegalităţi crase, necercetate şi nesancţionate, contracte fabuloase, din bani publici, scrie Cotidianul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel