SRI, raport din 2004 în care se atrage atenția că România vinde Petrom în mare dezavantaj. Guvernul de atunci, avertizat cu cel puțin 136 de rapoarte

Foto: SRI
Foto: SRI

Jurnalista Anca Alexandrescu a citat raportul SRI din 2004, făcut public în comisia senatorială, privind privatizare Petrom din 2007, în care ofițerii avertizează că acest lucru se face în detrimentul statului român.

„În data de 23 ianuarie 2008, a apărut un articol, preluat din EVZ de la momentul respectiv”, spune Anca Alexandrescu, la Realitatea Plus. „Un raport întocmit de SRI privind privatizarea Petrom confirmă suspiciunile potrivit cărora evaluarea de 2,23 miliarde euro a grupului austriac OMV nu ar reprezenta nici de departe un preț corect. Raportul transmis de SRI în 2007 comisiei senatoriale – el a fost realizat în 2004 – spune așa:

«Fără să ia în seamă semnale de pe piața internațională care indica o creștere a prețurilor hidrocarburilor, autoritățile române și consultanții acestora au stabilit un preț extrem de favorabil pentru cumpărătorul OMV, cea mai mare companie de pe piața carburanților din Austria. Stabilirea valorii de piață a societății naționale de numai 2,23 miliarde euro a fost fundamentată pe cifrele și prognozele de pe piața de profil de la nivelul lui mai 2003, fără o actualizare a acestora în perioada premergătoare privatizării, necesară însă, având în vedere evoluțiile semnificative aflate în domeniu, pe parcursul anului 2003».

Vezi și: "În Croaţia, a fost un scandal... Ce e la noi e nimic". Peiu, cum se explică pierderile Petrom din 2004: Nu este un mister

Prețurile petrolului și gazului, subevaluate în contract

«Departamentul de exploatare și producție al Petrom a fost evaluat, luându-se în calcul un preț al barilului de țiței cuprins între 18 și 22 de dolari, în condițiile în care, în 2003, barilul sărea de 30 de dolari, fără să coboare sub 25 de dolari, potrivit raportului. Calculele nu au mai fost refăcute, astfel încât, deși în anul 2003 tona de țiței intern s-a vândut cu 169 de dolari, pentru perioada 2004-2012 aceasta a fost evaluată la numai 155», se explică în documentul realizat de SRI.

«În ceea ce privește gazele naturale, acestea au fost evaluate, înainte de privatizare, la un preț maxim de 75 dolari/1.000 mc pentru 2006-2007. Ulterior, Petrom a vândut gazele naturale extrase din zăcământul autohton la prețul de 130 dolari/1.000 mc», se atrage atenția în raportul SRI.

Vezi și: Anca Alexandrescu arată contractul privatizării Petrom: Compania era profitabilă, dar a fost subevaluată, i s-au șters datoriile. Codul  Fiscal, modificat pentru OMV - pământuri vândute cu 1 dolar/mp

Petrom era unică în Europa Centrală și de Est la vremea achiziției

Capacitățile importante deținute de societatea națională în sectoarele producție - rafinare, distribuție și comercializare - au polarizat interesul mai multor operatori importanți, se menționează în raportul despre Petrom. Era singura companie din Europa Centrală și de Est care își putea asigura, din producție internă, circa 75% din necesarul de materie primă pentru rafinării. Această performanță o făcea puțin vulnerabilă, în contextul manifestării unor crize pe piețele petroliere, conform SRI.

În același document, SRI susține că a atras atenția autoritățile că privatizarea Petrom ar putea fi un proces incorect și le-a trimis informații cu semnificație în planul securității economice. Autoritățile care au beneficiat de informații au fost reprezentanți de rang înalt din guvernul PSD, printre care premierul Adrian Năstase și ministrul Dan Ioan Popescu. Numai în perioada 1 ianuarie 2002 - 31 decembrie 2004 (...), au fost transmise 136 de informări, se menționează în raportul SRI”, a spus jurnalista.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel