Directorul general al ANM, Elena Mateescu, a fost invitată la DC News și DC News TV unde a vorbit despre Centrul European de Agrometeorologie care se construiește în România.
Elena Mateescu a explicat, în exclusivitate pentru DC News și DC News TV, care este stadiul proiectului privind înfiinţarea Centrului European de Agrometeorologie pe care îl va găzdui România.
„Centrul de Agrometeorologie pe care îl construiți acum va avea ce să studieze, va influența pentru întreaga regiune activitatea fermierilor? Cum avansează proiectul pe care ANM îl gestionează cu fonduri europene?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Suntem beneficiarii Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM). S-a încheiat în 2023.
Am fazat proiectul și suntem beneficiari în acest an ai Programului de Dezvoltare Durabilă, tot prin mecanismul fondurilor europene. În iunie trebuie să fie finalizată clădirea. Am avut o întâlnire de evaluare, la începutul acestei săptămâni, cu constructorul pentru a pune în evidență și pentru a nu avea întârzieri față de calendarul asumat, oricum suntem destul de avansați cu ceea ce înseamnă construcția clădirii.
Ulterior, în a doua parte a anului, să putem amenaja, din toate punctele de vedere, cu mobilier și echipamentele tehnice respective sălile de conferință, IT data center-ul, astfel încât, la finalul anului, să putem face inaugurarea operațională pentru că așa ne-am angajat atunci când am depus acest proiect la nivel național, dar mai ales când el a fost aprobat în 2019 în cadrul Congresului Mondial de Meteorologie de la Geneva.", a spus Elena Mateescu.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @BillionPhotos
„Este un obiectiv de țară foarte important pentru că România va putea să coordoneze programul de măsurători agrometeorologice ceea ce va înseamnă un efort foarte mare. Centrul va avea 52 de posturi, 40 din actuala echipa de specialiști din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie și 12 posturi noi. Așteptăm tineri absolvenți care să vină în centrul nostru și să desfășoare această activitate.
Ceea ce este foarte important, în contextul lansării anului trecut, în cadrul Congresului Mondial de Meteorologie din 2023, a inițiativei Early Warnings for All, serviciile naționale de meteorologie trebuie să își dezvolte capacitatea de infrastructură, să ofere mai multe produse și servicii, fie că vorbim de servicii agrometeorologice, servicii climatice, servicii de prognoză, tuturor beneficiarilor pentru a putea să minimalizăm ceea ce înseamnă impactul schimbărilor climatice.
În corelație cu inițiativa Early Warnings for All trebuie să menționez că suntem în faza în care, la nivelul regiunii VI a Organizației Meteorologice Mondiale Europa, deținem președinția câștigată tot în cadrul Congresului Mondial de Meteorologie din 2023 și coordonăm, împreună cu echipa de experți, elaborarea planului de implementare a acestei inițiative.", a spus directorul ANM.
„Săptămâna trecută am avut Comitetul de Management. Suntem în faza de finalizare a primului draft și va fi prezentat în februarie, în cadrul Comitetului Tehnic Executiv al Organizației Meteorologice Mondiale, pentru că după aprobarea de către Comitetul Tehnic Executiv la nivelul Organizației Meteorologice Mondiale va fi foarte importantă inițiativa prezentării la nivel național a ceea ce înseamnă obligațiile pe care serviciile meteorologice naționale le au pentru implementarea și asigurarea infrastructurii până în 2027, astfel încât să fim pregătiți să răspundem provocărilor generate de fenomenele meteorologice extreme.", a spus Elena Mateescu la DC News și DC News TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News