Iată noi informații despre Legea Pensiilor, expuse de Angela Lazăr, directorul adjunct al Casei Locale de Pensii Sector 5.
Angela Lazăr, directorul adjunct al Casei Locale de Pensii Sector 5, a spus, în cadrul unei conferințe de presă, că: ”În primul rând, vreau să vin cu câteva clarificări referitoare la stagiul de cotizare contributiv, la stagiul complet de cotizare și stagiul minim de cotizare, acestea fiind elementele noi, menite să asigure întărirea principiului contributivității, dar și principiile de bază ale funcționării sistemului public de pensii. Stagiul contributiv de cotizare este perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale. Stagiul complet de cotizare contributiv este stagiul de cotizare necesar pentru a beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă și a pensiei anticipate. Există și stagiul minim de cotizare. Este stagiul de cotizare pe care asigurații trebuie să-l aibă pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă. Acestea le găsim în Anexa 5 a Legii, separat pentru femei și pentru bărbați, în funcție de ziua, luna și anul nașterii”.
”Desigur, există și perioade necontributive, respectiv acele perioade pentru care nu s-au datorat contribuții de asigurări sociale și sunt prevăzute în actele normativ specifice, cum ar fi beneficiarii decretului Legii 118/1990, soțiile care și-au urmat soții trimiși în misiune permanentă în străinătate conform decretului 50/1990, beneficiarii ajutorului de șomaj și alocației de sprijin, acordate în baza legii 1/1991 și, de desigur, și stagiul suplimentar care se acordă persoanelor care au lucrat în grupa I și grupa II de muncă, respectiv în condiții deosebite și normale de muncă” a continuat Angela Lazăr.
Acesta a vorbit și despre punctele de stabilitate:
Precizăm că ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat de ce nu se iau în calcul anii reali de vechime în muncă şi de ce pensiile sub 2.000 de lei nu vor creşte după recalculare.
"Legea pensiilor reflectă contributivitatea. Dovada pentru ceea ce spun este cea mai mare pensie din România din sistemul public de pensii, care este a unui asigurat social, a unui contribuabil care a cotizat timp de 18 ani la sistemul public de pensii. A cotizat 18 ani, a avut venituri mari, veniturile reflectă contribuţia de asigurări sociale şi are cea mai mare pensie din România.
Repet, fie că discutăm de o persoană cu 18 ani stagiu de cotizare, fie că discutăm de o persoană cu 25-35 de ani stagiu de cotizare, depinde în primul rând, pentru că ponderea cea mai mare o au punctele de contributivitate care reflectă veniturile pe care pensionarul le-a avut. Apoi avem sigur punctele de stabilitate, care se adaugă pentru a răsplăti munca şi perioadele lungi de cotizare, astfel încât să avem predictibilitate şi stabilitate în sistemul public de pensii. Citește mai multe informații aici
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News