Un avocat a explicat riscurile la care se expun chiriaşii care locuiesc în imobile fără contracte de închiriere, dar şi proprietarii care nu înregistrează astfel de contracte la ANAF.
Publicitate
"În lipsa unui contract scris, proprietarul nu va putea demonstra obligațiile pe care chiriașul și le-a asumat și, pe cale de consecință, nu va putea dovedi eventualele pretenții față de acesta. Problemele pe care proprietarul le poate întâmpina în lipsa unui contract de închiriere în formă scrisă pot fi legate de: refuzul de plată a chiriei, plata unei chirii mai mici decât cea convenită, imposibilitatea controlării modului de folosire a imobilului, imposibilitatea controlării duratei contractului, imposibilitatea perceperii de penalități de întârziere la plata chiriei. În lipsa unui contract de închiriere, cel mai probabil nu va exista nici procesul verbal de predareprimire a imobilului, astfel încât, la restituire, chiriașul va putea contesta orice pretenții ale proprietarului legate de starea imobilului sau de dotările acestuia”, explică avocatul Doru Neamțu, conform Adevărul.
"Legea prevede sancțiuni extrem de aspre pentru astfel de fapte, respectiv închisoarea de la doi la opt ani și interzicerea unor drepturi sau amendă penală. Individualizarea pedepsei se realizează în funcție de valoarea prejudiciului, precum și de momentul și condițiile în care acesta este acoperit”, completează Doru Neamțu.
"Să vorbim despre situația în care chiriașul se prezintă cu bună știință și în înțelegere cu proprietarul ca fiind un comodatar, iar chiria este plătită, respectiv încasată “la negru” (nedeclarată). O astfel de înțelegere este element constitutiv al infracțiunii de evaziune fiscală, prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile. Astfel, răspunderea penală este a tuturor celor implicați, adică, inclusiv a chiriașului. Chiar dacă autorul infracțiunii este proprietarul (pentru că acesta nu-și declară veniturile în vederea fiscalizării), chiriașul va fi considerat complice, adică persoana care, cu intenție, înlesnește sau ajută în orice mod la săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală. Potrivit Codului penal, complicele va fi pedepsit cu aceeași pedeapsă prevăzută de lege pentru autor”, concluzionează avocatul.
Doar 33,7% dintre chiriașii români știu că au contractul de ȋnchiriere ȋnregistrat la Administrația Financiară, ȋn timp ce 34,9% declară că au un contract nedeclarat, ori o proprietate ȋnchiriată mascat, sub forma unui comodat sau doar o ȋnțelegere verbală.
31,8% dintre respondenți nu știu dacă proprietarul a declarat sau nu contractul, arată un sondaj Kastel Group efectuat pe un eșantion de 888 de persoane din toată țara. O treime dintre românii care stau ȋn chirie spun că nu ȋși doresc să contracteze un credit imobiliar pe termen lung, potrivit aceleiași surse.
"Ce nu ȋnțeleg majoritatea proprietarilor, dar și o parte dintre chiriași, este că semnarea unui contract de ȋnchiriere poate evita dezvoltarea unor conflicte ȋntre părți. Inexistența acestui contract aduce mai multe bătăi de cap, decât presupusele economii obținute prin neimpozitarea veniturilor. Din păcate, noile modificări fiscale, care vor intra ȋn vigoare din 2023, nu ȋncurajează proprietarii să declare chiriile. Cea mai importantă schimbare va fi eliminarea cotei forfetare de 40% pentru veniturile obținute din chirii, ceea ce se traduce printr-o creștere a impozitului cu 67%. Există, totuși, opțiunea ca proprietarii să opteze pentru impozitarea ȋn sistem real, prin ținerea unei contabilități ȋn partidă simplă a veniturilor și cheltuielilor cu proprietățile ȋnchiriate, ȋnsă pentru asta, vor avea nevoie de sprijinul specialiștilor. Adică, o cheltuială ȋn plus, pe care nu cred că mulți vor fi dispuși să o facă”, spune Christian Tudorache, CEO și cofondator Kastel Group.
67,2% dintre proprietari au stabilit chiria ȋn Euro, 32,5% dintre aceștia ȋn lei și sub 1% ȋn alte monede. Totuși, procentul celor care ȋncasează chiria ȋn lei, la cursul zilei, este de 64,1%, de unde observăm că există un grad mai ridicat de ȋncredere ȋn moneda europeană decât ȋn cea națională.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu