Diabet, hemoroizi, infertilitate şi chiar cancer sunt doar câteva din afecţiunile care ţi-ar putea pune în pericol sănătatea dacă petreci mai mult timp în şezut şi mai puţin în sala de fitness sau pe aleile parcului.
Să stai jos timp de câteva minute cât să-ţi tragi sufletul şi să faci o pauză între reprizele de muncă e chiar binevenit şi indicat. Nu şi să stai toată ziua pe canapea, în faţa televizorului sau la birou, mai mult de două ore încontinuu, chiar şi pe un scaun ergonomic. Doar că, de multe ori, prin natura muncii, nu avem de ales. Nici elevii nu au prea multe opţiuni, singurul lor avantaj fiind pauzele de câteva minute dintre ore, inclusiv în cazul cursurilor online. La serviciu, însă, nu avem mereu ocazia să ne ridicăm de la masa de lucru şi să facem câţiva paşi. Medicii recomandă ca, indiferent de program, să ne scuzăm preţ de câteva minute şi să facem pauze dese, pauze în care să ne plimbăm, să ne întindem şi chiar să şi mâncăm din picioare, dacă e posibil.
Iată doar câteva din problemele de sănătate pe care le puteţi avea dacă nu respectaţi aceste pauze şi vă încăpăţânaţi să rămâneţi nedezlipiţi de birou ore în şir:
Un lucru e cert: stând jos, veți arde mai puține calorii decât atunci când faceţi mişcare. Iar dacă nu ardeți mai multe decât consumați, vă veți îngrășa. Fără o dietă corespunzătoare unui stil de viaţă sedentar, vă veţi trezi, în scurt timp, cu burtă şi o stare de spirit ca de zile ploioase.
Mai ales dacă aveți o poziție greșită, statul jos toată ziua vă poate da dureri în zona şalelor şi a omoplaţilor. Faceţi tot posibilul şi evitați să staţi tolănit sau aplecat peste laptop. Veţi avea falsa impresie că o postură ca aceasta vă relaxează, însă, cu adevărat, vă va tensiona şi mai mult musculatura.
Să te uiți toată ziua pe Netflix, cuibărit pe canapea, poate suna atrăgător, dar pe termen lung vă poate face să vă simțiți deprimat şi inutil. Renunțarea la telecomandă poate fi un lucru mai bun decât credeți.
În urma mai multor studii de specialitate, s-a constatat că unii oameni pot avea dificultăți să adoarmă dacă stau jos toată ziua. Calitatea somnului poate fi afectată, printre altele, şi de privitul îndelung la televizor sau o postură greşită la birou pe parcursul a mai multe ore.
Exercițiile cardiovasculare întăresc mușchii inimii. Iar statul jos pe perioade lungi nu-i permit inimii să se fortifice. La fel cum vă scad bicepșii, și inima va fi mai slabă dacă nu vă mișcați. Sedentarismul îndelungat este asociat cu o creștere cu 147% a riscului de incidente cardiovasculare și cu 90% a mortalității provocate de acestea, conform revistei „Diabetologica”.
Atât femeile cât și bărbații pot avea probleme de fertilitate dacă stau jos toată ziua. Un job sedentar scade calitatea spermei iar, în cazul femeilor, poate contribui la apariţia ovarelor polichistice.
Unii experți spun că un stil de viață sedentar pare a coincide cu apariția hemoroizilor. Cu mici pauze între reprizele de lucru, puteţi ţine departe o astfel de afecţiune atât de stânjenitoare.
Statul jos pentru o perioadă lungă de timp vă poate pune în fața riscului de îmbolnăvire cu diabet tip 2. Concret, sedentarii au şanse cu 112% mai mari de a ajunge în această situaţie decât cei activi.
În loc să stați jos, faceți activitate fizică timp de 30 de minute și veți reduce riscul de deces prin cancer, conform datelor publicate de „Journal of the American Medical Association”. În acest caz, stând jos mai puțin și făcând mișcare mai multă poate fi o chestiune de viață sau moarte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu