De ieri au crescut taxele pentru cei ce lucrează part-time. Noua modificare a Codului Fiscal a stârnit controverse în rândul angajatorilor dar și al angajaților. Despre acest subiect s-a discutat în Interviurile DC News cu Tănase Stamule (PNL).
”Guvernul României a mai făcut o aberație fiscală, asta cu part-time-ul”, a afirmat analistul politic Bogdan Chireac în emisiunea transmisă de DC NewsTV, al cărui invitat a fost Tănase Stamule (PNL).
”Aici sunt de acord”, a răspuns Tănase Stamule, decanul Facultății de Administrarea Afacerilor cu predare în limbi străine (FABIZ) din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE).
”Dintre toate măsurile asta mi se pare cea mai puțin inspirată, ca să nu spun altceva. Există într-adevăr tot felul de discuții că mulți oameni erau angajați 2 ore, 3 ore, 5 ore dar trebuie să înțelegem că avem o piață a muncii din ce în ce mai complexă și, de exemplu, dacă ai o femeie care muncește la tine acasă să facă curățenie și vine o dată pe săptămână, nu poți să îi dai 8 ore pe săptămână, câte zile stă. Acum eu sper ca acest lucru să fie corectat în Parlament. Nici nu se colectează foarte mulți bani la bugetul de stat din chestia asta. Din celelate măsuri înțeleg logica economică, există și un consens în rândul economiștilor, există un document făcut de cei de la Consiliul Fiscal la care au lucrat foarte mulți experți în care spun exact că e o nevoie de o creștere a taxelor deoarece nu există nici o altă soluție pe termen scurt, dar aceea cu part-time nu a fost cea mai inspirată măsură. Eu sper să fie discuții în coaliție și poate în toamnă, când ajunge Codul Fiscal în Parlament să se renunțe la acest amendament”, a concluzionat Tănase Stamule.
Citește și:
În urma deciziei Guvernului de a suprataxa munca part-time, multe firme au decis să încheie unele contracte, potrivit unui sondaj realizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România.
CNIPMMR a realizat în perioada 25-28 iulie 2022 o consultare sub forma unui sondaj derulat prin intermediul Google Forms, la care au participat 1179 de respondenți din toate cele patru categorii de întreprinderi care formează sectorul IMM-urilor, potrivit prevederilor legii nr.346/2004, respectiv:
- microîntreprinderi – până la 9 salariaţi şi cifră de afaceri anuală netă sau active totale de până la 2 milioane euro, echivalent în lei;
- întreprinderi mici – între 10 şi 49 de salariaţi şi cifră de afaceri anuală netă sau active totale de până la 10 milioane euro, echivalent în lei;
- întreprinderi mijlocii – între 50 şi 249 de salariaţi şi cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau active totale care nu depăşesc echivalentul în lei a 43 milioane euro.
Sondajul arată că 45,3% dintre respondenți nu au angajați part-time cu salariul minim, iar 47,4% au între 1 și 4 astfel de angajați. Dintre companiile cu angajați part-time 59,7% au apreciat că vor face concedieri, 13,6% au declarat că vor trece angajații la normă întreagă, 19,9% au spus că vor suporta plata contribuțiilor din veniturile angajatorului, iar restul vor mări salariile la nivelul salariului minim.
În continuarea sondajului, 47,7% dintre respondenții care au declarat că vor face concedieri au anunțat că vor renunța la toți angajații part-time, 26,1% vor renunța la un singur angajat, iar 22,5% vor concedia între 2 și 5 angajați.
”Microîntreprinderile ar fi preferat să plătească un procent de 3% din venituri ca impozit decât să vină Guvernul cu aceste modificări. Unele domenii intră sub incidența impozitului pe venit, altele nu intră sub aceste condiții cu privire la partajarea contractelor și plata contribuțiilor la 8 ore, ș.a.m.d... Deci, ceea ce spunem noi și spun mai degrabă întreprinzătorii, e să venim mai degrabă cu o abordare unitară, simplă, echitabilă, decât să venim cu astfel de abordări care mai mult încurcă mediul de afaceri”, a declarat pentru B1TV, Florin Jianu, președinte CNIPMMR.
În ceea ce privește măsurile pe care și le-ar fi dorit să le vadă de la Guvern, 68,1% dintre respondenți s-au arătat pentru reducerea cheltuielilor bugetare prin diminuarea aparatului bugetar, eliminarea pensiilor speciale, reducerea evaziunii fiscale și realizarea de investiții publice în economia reală.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News