Expertul de sănătate publică Ioana Stăncel a demontat pentru DC News cea mai virală teorie a conspirației privind vaccinul anti-Covid-19 și a vorbit despre cazurile medicilor care au dezvoltat boala în zilele după vaccinare.
Expertul de sănătate publică Ioana Stăncel a vorbit, pentru DC News, despre conspirația care spune că vaccinurile anti-Covid-19 ar modifica ADN-ul.
Întrebată care este teoria conspirației pe care a remarcat-o în spațiul public, Ioana Stăncel ne-a spus că „faptul că cele două vaccinuri aprobate, fiind bazate pe tehnologie genetică, pe ARN mesager, ar modifica acizii nucleici ai persoanei.”
În continuare, expertul în sănătate publică Ioana Stăncel a explicat că „este o teorie greșită pentru că acea proteină componentă din proteina spike care se introduce este din partea de recunoaștere, din partea cu care virusul aderă la celulă. Se prinde pe membrana celulei și se integrează în așa fel încât să intre în complexul imunologic din celulă, dar nu intră în nucleu. Nu trece de membrana nucleului.”
De asemenea, în ultimele zile, cazurile medicilor care au dezvoltat boala în zilele de după vaccinare au atras atenția. S-a pus la îndoială, astfel, în special pe Internet, de persoanele care cred sau nu în teorii ale conspirației, eficiența vaccinurilor.
Expertul în sănătate publică Ioana Stăncel afirmă însă că „trebuie să știm că nu au fost testați înainte de vaccinare. Eu nu știu să fi fost testați, puteau fi asimptomatici la momentul vaccinării. O primă doză de vaccin nu asigură imunitate 100%. Nici ambele doze nu asigură. Pentru ambele vaccinuri există rată de succes de peste 90%.”
„Nimeni nu spune că și dacă s-a vaccinat, vaccinul a fost ținut cum trebuie, a fost administrat corect și persoana nu era infectată, va avea rată de succes 100%. Se pot infecta chiar și așa. Faptul că au avut o doză, că au dezvoltat deja anticorpi, i-a ajutat să facă o formă cu mai puțin manifest.”, a mai spus Ioana Stăncel, subliniind că „mecanismele imune ale persoanei au putut recunoaște virusul timpuriu și să dezvolte un răspuns adecvat.”
Vaccinurile asigură imunitate, dar nu 100%. Acestea ajută mai degrabă la evitarea aglomerării secțiilor ATI, prin faptul că persoanele din categoriile de risc pot dezvolta forme mai ușoare.
„Persoanele care sunt cu risc, cei cu boli cronice, cu comorbidități, cei în vârstă, să nu facă forme grave. Ridicăm presiunea de pe sistem. Asta este componenta de sănătate publică. Altfel, vaccinul ar avea doar o componentă individuală și ar fi doar o responsabilitate individuală. Este o responsabilitate pentru comunitate.”, a precizat Ioana Stăncel pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu