EXCLUSIV  Standardul de aur în epilepsie. Dr. Adrian Dijmărescu (Sanador), despre cea mai bună tehnică în lupta cu boala sistemului nervos / video

Fotografie de la Pavel Danilyuk: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/casa-camin-boala-afec-iune-6753226/
Fotografie de la Pavel Danilyuk: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/casa-camin-boala-afec-iune-6753226/

Dr. Adrian Dijmărescu, medic primar Radiologie-imagistică medicală cu competențe în tomografie computerizată, imagistică prin rezonanță magnetică și ultrasonografie generală, doctor în științe medicale și cadru universitar la UMF „Carol Davila” București, a fost invitat la DC News și DC Medical.

Alegeri prezidentiale 2024

Medicul de la Sanador ne-a vorbit despre standardul de aur privind pacienții cu epilepsie. Specialistul s-a referit la examinarea prin rezonanță magnetică.

„În cazul pacienților cu epilepsie, la fel ca în cazul oricărui pacient cu o suspiciune sau patologie intracraniană și cerebrală, examinarea prin rezonanță magnetică reprezintă standardul de aur sau metoda de maximă acuratețe pentru a evalua țesutul cerebral.

În cazul pacienților cu epilepsie, trecând peste partea clinică, care este examinată și investigată de către medicul neurolog, completarea pentru a obține un diagnostic se face prin imagistică, mai exact prin imagistică prin rezonanță magnetică.

Deși în momentul de față, cele mai răspândite câmpuri sunt cele de 1,5 Tesla, majoritatea pacienților efectuează examinări care, la un moment dat, sunt neconcludente. În momentul de față, în protocolul de diagnostic sau de investigare a unei epilepsii, pasul următor după un RMN de 1,5 Tesla este efectuarea unui RMN de 3 Tesla.

De ce acest lucru? Deoarece prin creșterea câmpului, putem să obținem niște imagini de o calitate mai bună, o rezoluție mult mai bună și bineînțeles, posibilitatea de a observa sau de a diagnostica leziuni cu dimensiuni mult, mult mai mici", a spus medicul Adrian Dijmărescu la DC News și DC Medical.

Se caută în interiorul creierului o zonă de unde s-ar putea declanșa criza epileptică, se urmărește și se identifică focarul epileptic

„Vorbim despre așa numitul focar epileptic. Bineînțeles, de multe ori, poate prin rezonanță magnetică nu se descoperă acest focar și există o altă cauză. Însă atunci când avem o suspiciune sau când un pacient se prezintă pentru a efectua, în vederea completării diagnosticului de epilepsie, o examinare prin rezonanță magnetică, trebuie cunoscut faptul că există un protocol special. Acest protocol special, în plus față de o examinare convențională de rezonanță magnetică, presupune efectuarea unor secvențe speciale, care trebuie puse în anumite poziții, cu o anumită înclinare, pentru că majoritatea leziunilor epileptice apar la nivelul lobului temporal și la nivelul hipocampului. Aceste secvențe trebuie să fie înclinate în planul hipocampului și lobului temporal pentru a obține o „desfășurare” a acestei structuri anatomice cât mai bună. Un protocol complet presupune și administrarea de substanță de contrast. Bineînțeles... există secvențele clasice de difuzie sau posibilitate să efectuezi perfuzie, în unele cazuri, care sporesc posibilitatea unui diagnostic de precizie", a adăugat medicul Adrian Dijmărescu.

Mai multe informații interesante despre acest subiect găsiți aici:

Youtube video image

Epilepsia este o condiție neurologică ce presupune crize repetate. În funcție de intensitatea crizei, aceasta poate fi asociată cu convulsii.

La Spitalul Clinic SANADOR, se poate efectua monitorizare EEG pentru epilepsie oricărui pacient cu vârstă peste 16 ani. Monitorizarea video-electroencefalografica constă în înregistrarea electrică a activității cerebrale în paralel cu înregistare video a comportamentului pacientului. Prin asocierea celor două se pot desprinde informații cu privire la corelațiile electroclinice necesare în stabilirea tipului de epilepsie, a localizării focarului epileptic, a stabilirii eligibilității pentru o procedura chirurgicală.

Dr. Dijmărescu are un interes deosebit pentru imagistica hepato-bilio-pancreatică, imagistica oncologică digestivă, imagistica transplantului și imagistica oncologică urologică complexă. Este coautor al unor capitole în cărți de specialitate, prim autor și coautor al mai multor articole științifice publicate în reviste indexate internațional și a urmat mai multe cursuri de formare și perfecționare, atât în țară, cât și în străinătate (Franța, Italia, Grecia).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel