Stânga franceză formează un "nou front popular" pentru a lupta cu extrema dreaptă. "Nu putem lăsa Franța pe mâna familiei Le Pen"

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Stânga franceză se reunește înaintea alegerilor și formează un „nou front popular” pentru a lupta cu extrema dreaptă.

Partidele politice de stânga din Franța anunță că s-au unit pentru a forma un „nou front popular” care să înfrunte extrema dreaptă în alegerile parlamentare anticipate care vor avea loc la sfârșitul acestei luni, scrie BBC.

Alegerile anticipate vor avea loc după ce președintele Emmanuel Macron a convocat votul în două tururi pentru că Rassemblement National (RN), partidul de extremă dreapta al lui Marine Le Pen, a obținut duminică trecută o victorie răsunătoare la alegerile europene.

Cel mai recent sondaj de opinie plasează RN cu 32% din voturi în primul tur, care va avea loc pe 30 iunie, iar alianța de stânga cu 25%, Renew al lui Macron fiind plasat pe locul al treilea, cu 19%. Acest lucru a determinat partidele politice de stânga să susțină că vor forma un „bloc” pentru a-i împiedica pe ceilalți să câștige puterea în Adunarea Națională.

Așa se face că deși au rămas mai puțin de două săptămâni până când alegătorii francezi vor merge la vot, ritmul campaniei este frenetic și principalele trei grupuri continuă să lanseze atacuri directe asupra rivalilor lor.

De ce s-a decis formarea unei alianțe

Peisajul politic fragmentat al Franței și sistemul în două runde încurajează alianțele, motiv pentru care socialiștii au convenit să își unească forțele cu Verzii, Comuniștii și France Insoumise, partidul de extremă stânga al lui Jean-Luc Mélénchon.

Fostul candidat la președinție i-a înstrăinat pe mulți alegători de stânga concentrându-se pe a critica Israelului pentru războiul din Gaza, iar partidul său i-a urmat pe socialiștii sub conducerea lui Raphaël Glucksmann la alegerile de duminică trecută. Totuși, pare că Glucksmann a decis că merită asumat riscul de a-și dezamăgi alegătorii de centru-stânga.

„Singurul lucru care contează pentru mine este Rassemblement National să nu câștigă alegerile și să nu guverneze țara”, a declarat el la radio France Inter, adăugând că Jean-Luc Mélenchon nu va conduce o mișcare de stânga.

„Nu putem lăsa Franța pe mâna familiei Le Pen”, a spus el. În timp ce Marine Le Pen conduce RN, ea are acum sprijinul nepoatei sale Marion Maréchal, care a fost exclusă dintr-un partid rival de extremă dreapta pentru că a cerut alegătorilor să voteze pentru Rassemblement National.

Se anunță proteste în toată Franța

În plus, șefa sindicatului de stânga CGT, Sophie Binet, a declarat că vor avea loc 200 de proteste în toată Franța în acest weekend: „Este responsabilitatea noastră să construim valul popular care va bloca extrema dreaptă”.

Câteva minute mai târziu, liderul RN, Jordan Bardella a acordat un interviu la TV în care a declarat că este „singurul capabil să-l blocheze pe Jean-Luc Mélenchon și să blocheze extrema stângă”. El a făcut apel la „toate forțele patriotice ale republicii” să se unească pentru a preveni pericolul ca stânga să câștige alegerile. Sondajele de opinie sugerează pentru prima dată că Rassemblement National are șanse de a câștiga votul, fără a ajunge la majoritatea absolută.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel