Stânga franceză susține că poate guverna. Centriștii lui Macron contraatacă: "Aveți nevoie de noi"

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Liderii politici francezi din blocul de stânga, care a ieșit pe primul loc în alegerile legislative de duminică, au declarat că intenționează să guverneze conform programului lor cu cheltuieli ridicate, dar centriștii au afirmat că ar trebui să joace un rol, deoarece stânga nu are o majoritate, scrie Reuters.

Rezultatul neașteptat al alegerilor anticipate a aruncat Franța într-o incertitudine, chiar înainte de Jocurile Olimpice de la Paris, fără un drum evident către un guvern stabil capabil să adopte orice legislație într-un parlament fragmentat. Noul Front Popular de stânga (NFP) a câștigat cele mai multe locuri în Adunarea Națională, dar a rămas cu aproximativ 100 de locuri sub majoritatea absolută. Centriștii președintelui Emmanuel Macron au ieșit pe locul doi, iar Raliul Național de extremă dreapta pe locul trei.

Liderii NFP s-au întâlnit de mai multe ori cu ușile închise de la anunțarea rezultatului șocant de duminică seara, încercând să ajungă la un acord cu privire la cine ar trebui să fie prim-ministru și cum ar trebui să abordeze guvernarea fără o majoritate. Jean-Luc Mélenchon, liderul partidului de stânga radicală Franța Nesupusă, a spus că un guvern NFP ar trebui să-și implementeze pe deplin programul, care include creșterea salariului minim, reducerea vârstei de pensionare și plafonarea prețurilor la combustibil, energie și unele produse alimentare de bază.

Programul politic "nu poate fi fragmentat”, a spus el la televiziunea TF1, luni seara, respingând ideea unei coaliții cu partidele din afara NFP. "Această țară suferă de pe urma minciunilor liderilor săi care promit anumite lucruri și livrează altele.", a spus Mélenchon, argumentând că acesta este un motiv pentru care NFP ar trebui să rămână fidel principiilor sale declarate.

Cu toate acestea, centriștii au subliniat că NFP este mult prea departe de a avea o majoritate pentru a guverna fără sprijinul propriului lor bloc parlamentar. Ei au sugerat că NFP ar trebui să se destrame, astfel încât elementele sale mai moderate să poată forma o coaliție mai largă de centru-stânga, ecologiști, centriști și centru-dreapta.

"Blocul centrist este pregătit să negocieze cu toate partidele care împărtășesc valorile noastre republicane”, a declarat ministrul de externe Stephane Sejourne, liderul partidului Renaissance al lui Macron. "Precondițiile noastre trebuie elaborate, dar liniile noastre roșii sunt bine cunoscute”, a spus el, enumerând sprijinul pentru UE și pentru Ucraina, lupta împotriva rasismului și antisemitismului, accelerarea tranziției către o economie verde și menținerea eforturilor de a spori atractivitatea Franței ca destinație de investiții. "Aceasta exclude în mod necesar Jean-Luc Mélenchon și Franța Nesupusă din ecuația guvernamentală”, a spus el.

Olivier Faure, liderul Partidului Socialist, care a câștigat al doilea cel mai mare număr de locuri în cadrul alianței NFP, imediat după Franța Nesupusă, a respins ofertele centriștilor și ideea de a destrăma NFP. "Votanții au respins guvernul în exercițiu de trei ori, la alegerile europene și în ambele tururi ale alegerilor legislative. Poporul francez a clarificat că nu dorește mai multe dintre politicile care au fost urmate timp de șapte ani”, a spus el, referindu-se la mandatul lui Macron ca președinte.

În absența unei clarități cu privire la momentul în care ar putea fi format un nou guvern, Macron i-a cerut prim-ministrului Gabriel Attal, luni, să rămână în funcție pentru moment, pentru a oferi stabilitate țării. În cadrul taberei NFP, nu părea să existe un consens cu privire la cine ar trebui să-l înlocuiască pe Attal. Mélenchon și aliații săi din Franța Nesupusă susțineau că ar trebui să fie cineva din partidul lor, pe baza faptului că a câștigat cele mai multe locuri dintre toți membrii alianței NFP.

Întrebat la TF1 dacă dorește postul, Mélenchon nu s-a exclus, dar a spus că nu trebuie neapărat să fie el. "Fac parte din soluție, nu din problemă. Vom discuta între noi. Noi, la Franța Nesupusă, avem mai mulți candidați de propus”, a spus el, numindu-i pe apropiații săi Manuel Bompard, Mathilde Panot și Clémence Guette.

Dar alți lideri NFP, din partidele socialiste și ecologiste, au spus că Mélenchon însuși nu ar putea fi prim-ministru pentru că este prea diviziv și nu au recunoscut că șeful guvernului ar trebui să fie neapărat cineva din Franța Nesupusă. Deși niciunul dintre ei nu s-a prezentat clar, mai multe nume au circulat în presa franceză. Cele mai frecvent citate de la alegeri au fost Faure, Raphaël Glucksmann, care a condus lista de stânga a Franței la alegerile europene, și liderul ecologist Marine Tondelier.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel