Președintele filialei liberale din Galați, George Stângă, a propus o soluție pentru descurajarea contestaţiilor care blochează proiectele de infrastructură.
”Aveți o lege a ONG-urilor, am aflat și noi că practic, ONG-urile în România pot bloca, practic, absolut orice, de la autorizații de construcții, până la terminarea de hidrocentrale, realizate în proporție de 95%”, a spus Bogdan Chirieac în emisiunea La Sud prin Sud Est, de la DC NEWS TV şi Lider FM.
”Păi de asta, că au găsit tot felul de pretexte”, a completat Val Vâlcu.
”Am avut un mare blocaj în anii 2012 - 2017, atunci când ONG-urile erau administratorii ariilor naturale protejate și atunci când, pentru a dezvolta un obiectiv de interes național sau local, aveai nevoie de permisiune de la ONG-ul respectiv, care administra patrimoniul statului român. Între timp, din punct de vedere legislativ, această problemă a fost rezolvată în anii 2017-2018. Eram la acea vreme președintele Comisiei de mediu din Senatul României, am preluat aceste atribuții de la ONG-uri și le-am dat unei instituții a statului român, astfel încât statul român să stabilească ce este prioritar și ce nu este prioritar pentru dezvoltarea infrastructurii. Problema cu ONG-urile a fost parțial rezolvată prin această preluare de atribuții pe care le aveau acolo unde existau ariile naturale protejate.
Părerea mea, pentru a termina definitiv acest subiect, este să facem ceva asemănător cu gândirea pe care o avem acum, cu licitațiile publice și cu contestațiile. Acolo unde se participă la licitații, știți foarte bine că sunt firme care contestă și întârzie foarte mult desemnarea unui câștigător. Părerea mea este că ar trebui să stabilim o garanție pentru cei care atacă în instanță astfel de decizii cu privire la desemnarea unui câștigător și în situația în care a pierdut procesul respectiv, să piardă și garanția, că nu ne permitem să blocăm toate proiectele mari, de infrastructură, majoritare, din România, din moftul unor societăți comerciale. Am un exemplu, pe care îl știu foarte bine. Exista o societate comercială care avea activități de asfaltare, avea 35 de angajați, din care 25 erau juriști. De fapt, activitatea lor era să conteste toate licitațiile la care participau și nu erau desemnați câștigători. Unde câștigau, subcontractau licitațiile respective”, a explicat George Stângă, președintele PNL Galați.
Primăria Capitalei anunţă pe SICAP licitaţie pentru elaborarea studiului de fezabilitate în vederea realizării a cinci tronsoane de pistă de biciclete, totalizând 13 kilometri, în conformitate cu Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD). Valoarea totală estimată a contractului este de 386.651 lei.
Potrivit anunţului, Municipiul Bucureşti urmăreşte realizarea studiului de fezabilitate pentru anumite trasee prioritare, conform PMUD:
- Bucureşti - Ploieşti (între Aerogării şi Băneasa Shopping City) - 1,5 km (parte din 'traseul pentru cumpărături' din PMUD: Piaţa Victoriei - Băneasa); - Piaţa Unirii - Mihai Bravu - 3 km ('traseu de agrement');
- Colentina - între Mihai Bravu şi Doamna Ghica - 1,5 km (parte din 'traseul către şcoală' Universitate - Doamna Ghica); - Petricani - între Doamna Ghica şi Dimitrie Pompeiu - 3 km (parte din 'traseul către birou' Doamna Ghica - Pipera); - Piaţa Alba Iulia - Piaţa 1 Decembrie - 4 km (parte din 'traseul de est'). Vezi mai multe informații AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu