Ludovic Orban a lansat acuzații la adresa Parlamentului privind starea de alertă.
Publicitate
"Am extrem de multe observaţii legate de modul în care Parlamentul a tratat proiectul nostru de lege şi prin modificările pe care le-a făcut ne-a restrâns cât a putut posibilităţile efective de acţiune. Consider că Parlamentul nu avea atributul constituţional şi legal să facă modificări la hotărârea de Guvern şi la planul de măsuri aferent Hotărârii de Guvern prin care Guvernul României a declarat starea de alertă. Este o imixtiune grosolană a forului legislativ în activitatea Executivului şi o încălcare flagrantă a principiului separaţiei puterilor în stat", a declarat Ludovic Orban.
"Consiliul Uniunii Europene a aprobat un Regulament care va pune în practică aşa-numitul program SURE. Este vorba de un program prin care Uniunea Europeană ajută statele membre pentru a finanţa măsurile active de ocupare a forţei de muncă. Practic, putem spune astăzi că România are garanţia că va beneficia de finanţare de la nivel european pentru a putea pune în practică măsurile de ocupare care au fost gândite de Guvernul României, măsuri care vin atât în sprijinul angajaţilor, cât şi în sprijinul angajatorilor. Prin intermediul acestui program, ţările membre pot să acceseze sume importante de bani, cu condiţia oferirii unor garanţii.
România, garanţie de până la 400 de milioane de euro
În ceea ce priveşte România, România trebuie să ofere o garanţie de până la 400 de milioane de euro şi va beneficia, conform calculelor noastre, sigur, în funcţie de mecanismul de repartiţie a fondurilor respective, de o sumă între trei miliarde de euro şi cinci miliarde de euro, suma totală care va fi folosită în acest program fiind de o sută de miliarde. După cum am anunţat, în urmă cu o săptămână, în cadrul Planului de reconstrucţie economică a României am prevăzut un set de măsuri extrem de importante de susţinerea a angajaților şi a angajatorilor în perioada care va urma.
"Vom continua plata şomajului tehnic"
În primul rând, pentru acele domenii în care se vor menţine restricţiile, după data de 1 iunie, vom continua plata şomajului tehnic. Pentru toate domeniile care îşi vor relua activitatea, ca urmare a relaxării restricţiilor, şomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură activă de susţinere a reluării activităţii de către angajaţi, prin alocarea unui procent din salariul brut al angajatului, de până la 41,5%, pentru fiecare angajat care îşi reia activitatea în cadrul companiei în care a lucrat. Se știe foarte clar că datorită crizei economice provocată de epidemie, foarte mulți români fie și-au pierdut locul de muncă, fie au fost în șomaj tehnic.
De asemenea, foarte mulți români s-au întors în țară din țările în care își desfășurau activitatea, ca urmare a încheierii contractelor de muncă. Evaluarea pe care o avem ne indică faptul că există aproape 600.000 de români care s-au aflat în șomaj tehnic și până la 700.000 de români care vor fi în căutarea unui loc de muncă, aproape 350.000 de persoane cărora li s-a încheiat contractul de muncă și între 300.000 și 350.000 de români care s-au întors în țară și care vor fi în căutarea unui loc de muncă. Din acest motiv, pe lângă măsura activă acordată pentru reluarea activității angajaților din companiile care au fost afectate de măsurile de restricție sau au fost afectate indirect de criza economică vom folosi mai multe măsuri active dedicate diferitelor categorii de angajați.
Vom acorda un procent de până la 30 la sută din salariul brut companiilor care vor angaja oameni aflați în căutarea unui loc de muncă, care vor oferi locuri de muncă cetățenilor români care sunt în căutarea unui loc de muncă pe o perioadă de cel puțin trei luni de zile. De asemenea, există o serie de cetățeni, de categorii de angajați pentru care angajarea este mai dificilă, cum sunt tinerii absolvenți, cum sunt persoanele aflate aproape de vârsta de pensionare şi care mai greu își găsesc locuri de muncă pe piața muncii. Pentru aceste categorii vom dezvolta instrumente de susținere a angajărilor mult mai generoase, susținând un procent semnificativ din salariul brut o perioadă de timp mai lungă.
Sigur că aceste măsuri vor fi luate cu anumite condiții, pe care, evident, noi le considerăm firești și anume, după încetarea perioadei de plată a sumei în cadrul măsurilor active, o perioadă de timp compania să menţină angajaţii care au beneficiat de aceste măsuri active, de asemenea şi pentru zilieri. Ştim foarte clar că există o nevoie reală pentru fermierii români de forţă de muncă angajată sub forma contractelor de zilieri şi și pentru această categorie de cetăţeni vom adopta un act normativ, în care vom aplica o măsură activă de susţinere a zilierilor.
"Este o imixtiune grosolană a forului legislativ"
Al doilea subiect pe care îl voi aborda este legat de starea de alertă. Astăzi, odată cu adoptarea de către parlament a hotărârii prin care a fost aprobată starea de alertă, a fost finalizată procedura stabilită în Legea 55 şi putem spune că am intrat pe deplin în starea de alertă maximă, aşa cum am denumit-o în cadrul şedinţei de guvern. Sigur că am extrem de multe observaţii legate de modul în care parlamentul a tratat proiectul nostru de lege şi prin modificările pe care le-a făcut ne-a restrâns atât de mult cât a putut posibilităţile efective de acţiune.
De asemenea, consider că Parlamentul nu avea atributul constituţional şi legal să facă modificări la hotărârea de guvern şi la planul de măsuri aferent hotărârii de guvern, prin care Guvernul României a declarat starea de alertă. Este o imixtiune grosolană a forului legislativ în activitatea executivului şi este o încălcare flagrantă a principiului separaţiei puterilor în stat. Nu putem fi de acord cu o astfel de atitudine, dar nu vom avea o reacţie în momentul de faţă, pentru că cel mai important lucru este ca românii să înţeleagă că încă nu am scăpat de epidemie, să înţeleagă necesitatea acestei stări de alertă şi mai ales necesitatea respectării tuturor regulilor care vor fi instituite în cadrul planului de măsuri, care fac parte din anexele la hotărârea de guvern privind instituirea stării de alertă.
"Va fi obligatorie purtarea măştii"
În cursul zilei de mâine, până la finalul zilei, toate ministerele vor adopta ordinele de ministru comune, ordinul ministrului sănătăţii cu ordinul ministrului transporturilor privind regulile de protecţie sanitară şi de securitatea muncii în mijloacele de transport. Ministrul economiei împreună cu ministrul sănătății vor adopta toate regulile care țin de desfășurarea activităților comerciale și alte măsuri care țin de domeniul economic. De asemenea, ministrul muncii împreună cu ministrul sănătății vor adopta ordinul comun privind reguli de protecție sanitară la locul de muncă și de securitate a muncii.
De asemenea, în domeniul educației, ordinul comun deja a fost emis și publicat în Monitorul Oficial - și fac această precizare, pentru că e necesară: va fi obligatorie purtarea măştii. Şi această precizare o fac pentru că va fi obligatorie purtarea măştii în toate spațiile închise. Sigur că purtatul măștii ne creează un oarecare disconfort, sigur că ne poate deranja pe unii dintre noi purtatul măştii, dar această decizie pe care am luat-o - și iată că avem acordul Parlamentului pentru această decizie - şi aici fac o paranteză: din acest moment, inclusiv liderii PSD și ai altor partide vor avea obligația să respecte această măsură.
Purtatul măștii ne ferește de riscul de a transmite virusul către semenii noștri sau de a fi infectați cu virusul. Toate celelalte reguli de distanță fizică sanitară - am văzut că foarte mulți oameni sunt deranjați de faptul că li se ia temperatura. Această măsură este o măsură necesară pentru a diminua riscul ca o persoană care are o temperatură de peste 37,3 grade și care poate avea virusul respectiv să poată să transmită virusul către alte persoane. La intrarea în spații închise acest triaj este necesar, repet, pentru a-i proteja pe toți cei care se duc la serviciu, care intră în spațiile comerciale, care sunt într-o situație în care dacă sunt infectați, pot să transmită virusul respectiv.
"Am rămas stupefiat de decizia CNCD"
Daţi-mi voie să mă refer şi la un subiect, să-i spunem, politic. Am rămas stupefiat de decizia de astăzi a așa-zisului Consiliu Național pentru Combaterea Discriminării. O majoritate PSD-UDMR a luat o decizie care nu are nicio legătură cu legea şi cu regimul sancţionatoriu pentru discriminare. Preşedintele României este victima unei decizii pur politice care arată clar că toate instituţiile, care sunt cotropite de PSD, iau decizii împotriva Constituţiei şi împotriva legii.
Preşedintele României a fost sancţionat nu pentru că a făcut vreo discriminare, ci pentru că a acţionat în spiritul Constituţiei, apărând un principiu constituţional, principiul integrităţii, şi pentru că a demascat o politică constantă de complicitate a PSD, care, pentru a-şi atrage sprijinul UDMR, a făcut o serie de compromisuri inacceptabile, votând acte normative în repetate rânduri, cum sunt actele normative prin care, practic, se instituia obligativitatea utilizării limbilor minorităţilor peste tot, lăsând să treacă, prin adoptare tacită, un proiect de lege privind declararea autonomiei aşa-zisului Ținut Secuiesc.
"PSD nu apără interesul României"
Toate aceste acţiuni ale PSD au arătat, în ultimii trei ani de zile, că PSD nu apără interesul României, că PSD, pentru a rămâne la putere, a fost capabil să facă orice compromis împotriva interesului României. Cum altfel ar putea fi calificată cedarea la o presiune care a fost pusă în cadrul procedurii de aderare la OECD, în care au acceptat condiţii care au fost puse de un stat, care nu au nicio legătură cu diplomaţia şi care încalcă suveranitatea României, invocând acest pretext, că urmăresc îndepărtarea unei eventuale exercitări a dreptului de veto în cursul procesului de aderare a României la OECD.
Nu mai vorbesc de alte şi alte înţelegeri departe de ochii publicului care s-au văzut în declaraţiile unor oficiali maghiari, cum a fost de exemplu declaraţia că tot gazul care va fi extras de la Marea Neagră va fi achiziţionat de un stat vecin, ca şi cum gazul respectiv ar fi fost o resursă aflată la dispoziţia altui stat decât la dispoziţia României.
Condamn energic acest comportament neconstituţional, ilegal şi împotriva interesului naţional al unor reprezentanți ai PSD care dețin majoritatea și care au călcat în picioare legea și au transformat o instituție a statului român care trebuie să apere drepturile cetățenilor într-o instituție aflată la cheremul PSD și care ia decizii în funcție de coloratura politică a celor care se află în structura de conducere a instituției. Vă mulțumesc!".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu