LIVE  Stare de război în Israel. Terifianta perspectivă a unui asalt terestru asupra Fâşiei Gaza / Netanyahu anunță un atac masiv asupra Hamas, cum nu a mai fost până acum! - Update

REUTERS/Mohammed Salem TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS/Mohammed Salem TPX IMAGES OF THE DAY

Gruparea Hamas a ucis peste 700 de israelieni de la startul atacului, de sâmbătă dimineaţă. 

Update -  Președintele Palestinei cere intervenția imediată a ONU pentru „stoparea agresiunilor Israelului”, avertizând asupra unei „catastrofe umanitare în Gaza”

Update - Netanyahu: Vom trece la un atac masiv asupra Hamas, cum nu a mai fost până acum!

Update - Netanyahu respinge informația conform căreia Egiptul l-ar fi avertizat, în urmă cu zece zile, despre operațiunea Hamas

Update - Erdogan le cere palestinienilor 'să înceteze să-i hărţuaiscă' pe israelieni

Update - 14 cetăţeni francezi daţi dispăruţi (MAE francez)

Update - Spania, în dezacord cu decizia Bruxelles-ului de suspendare a ajutorului UE pentru palestinieni

Update - Conform relatărilorde la surse din Hamas și israeliene, Hamas a efectuat o campanie de dezinformare atentă pentru a reuși să efectueze acest atac uluitor, conform Reuters.

Update - Forțele militare israeliene au anunțat că au convocat un număr fără precedent de 300.000 de rezerviști și au impus o blocadă totală a Fâșiei Gaza, semn că ar putea fi în curs de planificare un atac terestru pentru înfrângerea grupării Hamas, scrie Reuters.


Update - Postul de televiziune Kan din Israel a raportat că bilanțul victimelor unui atac al Hamas a crescut la 800. În Gaza controlată de Hamas, Israelul a luat viața a peste 500 de persoane de sâmbătă încoace, potrivit Reuters.

Update - Luptătorii Hamas se mai aflau încă în câteva locații din interiorul Israelului la două zile după ce au ucis sute de israelieni și au luat zeci de ostatici într-un raid care a zdruncinat imaginea de invincibilitate a Israelului, scrie Reuters.

Update - Secretarul Apărării al Statelor Unite, Lloyd Austin, a declarat că SUA vor trimite mai multe nave militare și aeronave aproape de Israel ca semn de sprijin, conform Reuters.

Update - Ca semn suplimentar al escaladării rapide a situației, un membru al cabinetului din partidul Likud al prim-ministrului Benjamin Netanyahu a sugerat că s-ar putea constitui un guvern de unitate națională alături de liderii din opoziție în câteva ore, scrie Reuters.

Update - Mediatorii din Qatar au inițiat convorbiri urgente pentru a încerca să negocieze eliberarea femeilor și copiilor israelieni luați ostatici de gruparea militantă și ținuți în Gaza, în schimbul eliberării a 36 de femei și copii palestinieni din închisorile Israelului, conform unei surse transmisă de Reuters.

Update - Atât Israelul, cât și țările occidentale au declarat că nimic nu poate justifica uciderea intenționată în masă a civililor, potrivit Reuters.

Update - Comisia Europeană a anunțat că pune sub revizuire toată asistența pentru dezvoltarea palestinienilor, în valoare de 691 de milioane de euro (729 de milioane de dolari), și suspendă imediat toate plățile în urma atacului Hamas asupra Israelului, anunță Reuters.

Update - Aripa armată a Jihadului Islamic Palestinian (PIJ) și-a asumat responsabilitatea pentru o operațiune la frontiera dintre Liban și Israel, conform Reuters.

Update - Temerile legate de extinderea conflictului au generat mai multă volatilitate pe piețele financiare, adăugând incertitudine înaintea sezonului de raportare a rezultatelor corporative și a datelor importante privind inflația din SUA care urmează să fie publicate mai târziu în această săptămână, transmite Reuters.

Update - Prețurile petrolului au crescut cu 4%, recuperând parțial din pierderile abrupte din săptămâna precedentă, deoarece confruntările au ridicat temeri cu privire la aprovizionarea cu petrol din Orientul Mijlociu, conform Reuters.

Update - Companiile de tehnologie care operează în Israel se așteaptă să-și întărească măsurile de securitate, deoarece ar putea întâmpina perturbări, au declarat investitorii și analiști, citați de Reuters.

Update - Companiile aeriene internaționale majore au suspendat sau au redus serviciile de zbor către sau dinspre Tel Aviv, afirmând că așteaptă îmbunătățirea condițiilor de siguranță, transmite Reuters.

Update - Hamas amenință că va ucide civilii luați captivi dacă Israelul va riposta fără avertisment

Update - Terifianta perspectivă a unui asalt terestru asupra Fâşiei Gaza (analiză France Presse)

Update - Clădiri emblematice din Australia, iluminate în culorile drapelului israelian

Update - Peste 10 britanici, morţi sau daţi dispăruţi în Israel, potrivit BBC.

Peste 10 britanici ar fi morţi sau daţi dispăruţi în Israel, a relatat luni BBC, citând o sursă oficială, deşi ministrul de externe James Cleverly a declarat că nu va specula cu privire la numărul de britanici sau de cetăţeni cu dublă cetăţenie aflaţi în Israel, informează Reuters. Foreign Office-ul (ministerul de externe britanic) a refuzat să comenteze informaţia.

Update - Turnul Eiffel va fi iluminat în culorile drapelului israelian

Update - Hamas refuză orice negociere cu Israelul atât timp cât continuă ostilităţile

'Nicio negociere' nu este posibilă în acest moment cu Israelul atât timp cât continuă ostilităţile, a declarat luni pentru France Presse un responsabil al mişcării palestiniene Hamas, cu sediul la Doha.

'Operaţiunea militară continuă, iar rezistenţa, condusă de Brigăzile Al-Qassam (braţul armat al Hamas), continuă să apere drepturile poporului nostru, aşa că în prezent nu este posibilă nicio negociere asupra problemei prizonierilor sau a altora' cu Israelul, a declarat Hossam Badran, membru al biroului politic al Hamas în capitala Qatarului. 

Update - În Ierusalim și în împrejurimi sună sirenele de război. Locuitorii raportează că au auzit explozii.

Nu există date momentan despre răniți sau daune.

Update - Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte: Încă 900 de români au solicitat repatrierea; vor ajunge cu bine

Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, a declarat pentru Agerpres că încă 900 de români, aflaţi în Ţara Sfântă, au solicitat plecarea spre România şi a dat asigurări că pelerinii aflaţi în Israel 'sunt asistaţi, sunt în siguranţă şi vor ajunge cu bine acasă'.

Update - Uniunea Europeană îşi suspendă ajutorul pentru dezvoltare către palestinieni

Uniunea Europeană a suspendat toate plăţile ajutorului său pentru dezvoltare către palestinieni şi a decis să îşi reevalueze toate programele în derulare, a anunţat luni comisarul european Oliver Varhelyi, potrivit AFP. 'Toate plăţile au fost suspendate imediat, toate proiectele revizuite, toate bugetele proiectelor, inclusiv pentru 2023, amânate până la noi ordine, reevaluare a întregului program', a precizat comisarul ungar pentru vecinătate şi extindere pe reţeaua X (ex-Twitter).

Update: Cel puţin 9 cetăţeni americani ucişi în atacul Hamas împotriva Israelului (Casa Albă)

Casa Albă este 'în măsură să confirme la ora actuală moartea a nouă cetăţeni americani' în atacul Hamas împotriva Israelului, a comunicat luni o purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională al SUA (National Security Council -NSC), potrivit AFP.

'În acest moment, putem confirma decesul a nouă cetăţeni americani', a indicat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, într-un comunicat, citat de Reuters. 

Update: Cum a fost păcălit Israelul înainte de atacul grupării Hamas. Investigație Reuters: „Nu aveau nicio bănuială” - Vezi detalii aici!

Update: Israel-Gaza: Soluţia 'cea mai credibilă' este crearea unui stat palestinian, consideră Moscova

Moscova a declarat luni că crearea unui stat palestinian este 'cea mai credibilă' soluţie la războiul dintre Israel şi Hamas, avertizând asupra unui risc 'ridicat' de intrare în conflict a unor 'terţe forţe', informează France Presse.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a promis că Rusia şi Liga Arabă vor lucra pentru 'a opri vărsarea de sânge' în Israel şi Gaza cu ţările care doresc o 'pace durabilă în Orientul Mijlociu', într-o conferinţă de presă cu ocazia vizitei la Moscova a secretarului general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit.

Update: "Suntem întristaţi de pierderea unui cetăţean dual, româno-israelian, din IDF (forţele armate israeliene). Transmitem condoleanţe familiei victimei. Suntem solidari cu israel în aceste vremuri dificile şi condamnăm ferm atacurile asupra populaţiei civile", a scris MAE pe Twitter. 

Update: Ministrul apărării israelian Yoav Gallant a anunţat luni impunerea unui "asediu total" asupra Fâşiei Gaza, în cea de a treia zi a ofensivei declanşate împotriva Israelului de mişcarea islamistă Hamas, relatează AFP.

"Impunem un asediu complet asupra Gaza", a declarat Gallant într-o înregistrare video transmisă de serviciile sale.

"Fără electricitate, fără apă, fără gaz, totul este închis", a adăugat el.

"Ne luptăm cu animale şi acţionăm în consecinţă", a adăugat Gallant.

Generalul Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei, a declarat că au fost evacuate total 15 dintre cele 24 de colectivităţi limitrofe cu Fâşia Gaza şi că această operaţiune ar urma să se încheie "în următoarele 24 de ore".

De la declanşarea ofensivei Hamas, "au existat 4.400 de tiruri (de rachete, mortiere sau alte proiectile) spre Israel din F;ia Gaza", a mai precizat el.

Peste 700 de persoane au fost ucise în sudul Israelului de la declanşarea, sâmbătă, a ofensivei militare lansate din Fâşia Gaza de Hamas. În Fâşia Gaza, loviturile armatei israeliene s-au soldat cu cel puţin 493 de morţi de sâmbătă, potrivit ultimului bilanţ al autorităţilor locale.

Circa 2,3 milioane de palestinieni trăiesc în Fâşia Gaza, un teritoriu dens populat şi măcinat de sărăcie, aflat sub blocadă israeliană din 2007.

Update: Premierul Marcel Ciolacu, prezent luni la Varna, a declarat că o persoană care are şi cetăţenie română şi-a pierdut viaţa în conflictele din Israel.

"Contextul internaţional impune şi mai multă solidaritate între statele partenere, care împărtăşim aceste valori. Mă refer aici la tragedia prin care trece şi poporul israelian, după cea prin care trece poporul ucranean. România condamnă cu tărie atacurile teroriste asupra teritoriilor şi cetăţenilor statului israelian. Şi îmi exprim regretul profund pentru victimele acestor atacuri şi transmit condoleanţe familiilor îndoliate. Şi noi am primit astăzi vestea că un cetăţean, şi român, a decedat în aceste conflicte şi cred că statul israelian este îndreptăţit să îşi apere ţara cu toate forţele", a spus Marcel Ciolacu.

Premierul român participă, luni, la Reuniunea trilaterală România - Bulgaria - Grecia. În marja acestei reuniuni, şeful Executivului de la Bucureşti are o întrevedere în format trilateral cu premierul Bulgariei şi cel al Greciei, Kyriakos Mitsotakis, precum şi întâlniri în format bilateral cu prim-miniştrii celor două ţări, potrivit unui comunicat al Guvernului. 

Update:

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene se vor reuni marţi la Bruxelles pentru o reuniune de urgenţă pentru a discuta despre situaţia din Israel şi din regiune, a anunţat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell - transmit agenţiile internaţionale de presă.

Update: Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, condamnă "atacurile teroriste nejustificate şi criminale" comise de Hamas împotriva statului Israel.

Poziţia înaltului oficial NATO a fost exprimată în discursul ţinut cu prilejul celei de-a 69-a sesiuni anuale a Adunării Parlamentare a NATO, care se desfăşoară la Copenhaga (Danemarca) între 6-9 octombrie, conform unui comunicat de presă publicat luni.

Update: Digi24 transmite că un cetăţean român, inrolat în armata israeliană, ar fi fost ucis în urma conflictului. 

Update: Conform Digi24, lângă aeroportul din Tel Aviv ar fi căzut o rachetă. Momentan, nu se ştiu mai multe detalii. 

Update: În două zile de război între organizaţia islamistă palestiniană Hamas şi Israel, bilanţul este de 1.200 de morţi şi 4.500 de răniţi, mulţi dintre ei civili, de ambele părţi ale conflictului. Dintre acestea, peste 700 de persoane au fost ucise în Israel şi peste 2.200 rănite, în timp ce în Fâşia Gaza s-au înregistrat cel puţin 493 de morţi, dintre care 91 de copii, şi 2.751 de răniţi, dintre care 244 de copii, transmite EFE luni.

Conform datelor Oficiului Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), peste 123.500 de persoane sunt strămutate în interiorul ţării din cauza bombardamentelor şi peste 74.000 sunt adăpostite în 64 de şcoli ale Agenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite de Ajutorare şi Lucrări pentru Refugiaţii Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA) de-a lungul Fâşiei Gaza.

Israelul şi mişcarea islamistă Hamas, care conduce de facto Fâşia Gaza, nu-şi îndeplinesc obligaţiile legale, a semnalat luni organizaţia Human Rights Watch (HRW).

Autorităţile israeliene îi reprimă sistematic pe palestinieni de zeci de ani şi, din 2007, au impus o închidere zdrobitoare a populaţiei din Gaza", a precizat organizaţia. În opinia HRW, întreruperea curentului electric în enclava palestiniană anunţată sâmbătă de autorităţile israeliene, precum şi alte măsuri punitive aplicate de Israel împotriva populaţiei civile din Gaza, reprezintă o pedeapsă colectivă ilegală, care este o crimă de război.

Pe de altă parte, vizarea aparent deliberată a civililor (din Israel), atacurile nediscriminatorii şi luarea de civili ca ostatici de către grupul armat palestinian constituie crime de război, în conformitate cu dreptul internaţional umanitar, a subliniat HRW.

Israelul a declarat sâmbătă stare de război după ce Hamas a lansat un atac multiplu fără precedent pe uscat, pe mare şi în aer, luând ţara prin surprindere cu mii de rachete şi incursiuni terestre ale militarilor săi pe teritoriul israelian, unde zeci de israelieni au fost masacraţi şi răpiţi.

Israelul a răspuns cu bombardamente grele şi constante asupra Fâşiei Gaza, unde locuiesc 2,3 milioane de persoane, adesea fără discriminare.

HRW a subliniat că "legile războiului se aplică tuturor părţilor implicate într-un conflict, indiferent de legalitatea iniţierii războiului sau de dezechilibrele de putere dintre părţi".

Israelul a preluat controlul asupra Cisiordaniei în 1967 şi menţine o ocupaţie militară şi o colonizare îndelungată a teritoriului. Zona se confruntă cu un val de violenţă fără precedent de la cea de-a doua Intifada (2000-2005).

În plus, Israelul menţine o blocadă aeriană, terestră şi maritimă a Fâşiei Gaza din 2007, când Hamas a preluat controlul enclavei, ceea ce îngreunează accesul locuitorilor acesteia la servicii de bază şi la progres.

Atacurile ilegale şi represiunea sistematică care afectează regiunea de zeci de ani vor continua atât timp cât drepturile omului şi responsabilitatea vor fi ignorate", a declarat Omar Shakir, directorul HRW pentru Israel şi Palestina.

Uciderea deliberată a civililor, luarea de ostatici şi pedepsele colective sunt crime odioase care nu au nicio justificare", a adăugat el.

HRW a descris în trecut politica israeliană împotriva palestinienilor drept "crime împotriva umanităţii de apartheid şi persecuţie" şi a criticat atacurile aeriene nediscriminatorii care au ucis civili în Gaza. De asemenea, a respins tirurile de mii de rachete fără discriminare efectuate de miliţiile palestiniene, "care încalcă legile războiului şi constituie crime de război".

Hamas, sau Mişcarea de Rezistenţă Islamică, a fost înfiinţată în 1987, în timpul primei Intifada sau revolte palestiniene. Conduce Fâşia Gaza din 2007, după un scurt război civil cu forţele loiale mişcării Fatah, condusă de preşedintele Mahmoud Abbas, care se află în Cisiordania şi care conduce şi Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP). Hamas refuză să recunoască statul Israel şi s-a opus în mod violent acordurilor de pace de la Oslo, negociate de Israel şi OEP la mijlocul anilor 1990. Având o aripă armată numită Brigăzile Izz el-Deen al-Qassam, Hamas declară că luptă împotriva crimelor de ocupaţie ale Israelului şi este clasificată drept organizaţie teroristă de către UE, SUA şi Israel.

Update: Armata israeliană deţine controlul total asupra localităţilor din sudul Israelului atacate de mişcarea palestiniană Hamas, a anunţat luni un purtător de cuvânt militar israelian, potrivit AFP, DPA şi Reuters.

Avem controlul total al comunităţilor, a declarat generalul Daniel Hagari, în timpul unei intervenţii televizate.

El a adăugat, totuşi, că s-ar putea să existe încă terorişti în zonă.

De asemenea, purtătorul de cuvânt a confirmat că Israelul mobilizează aproximativ 300.000 de rezervişti ca răspuns la atacul masiv lansat sâmbătă de militanţii Hamas din Fâşia Gaza asupra sudului Israelului şi soldat cu peste 700 de decese în rândul israelienilor. Potrivit lui Hagari, printre cei decedaţi se află şi 73 de membri ai forţelor de securitate israeliene.

Update: Austria îşi suspendă ajutorul pentru palestinieni, în valoare de aproximativ 19 de milioane de euro, ca răspuns la atacul grupării islamiste Hamas contra Israelului, a anunţat luni ministrul de externe austriac Alexander Schallenberg, relatează Reuters.

În ultimii ani, Partidul Popular (OVP), aflat la guvernare la Viena, a adoptat una dintre poziţiile cele mai ferme pro-Israel din Uniunea Europeană.

Drapelul israelian a fost arborat deasupra sediilor Cancelariei şi Ministerului de Externe austriece după atacul şocant lansat de Hamas sâmbătă din Fâşia Gaza asupra sudului Israelului.

Update:

Un grup de 96 de cetăţeni români a fost repatriat din Israel, luni, prin Iordania, cu o cursă operată de Tarom, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

update: Guvernul chinez "condamnă acţiunile care aduc atingere civililor", a declarat luni o purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe chinez, după confruntări între mişcarea islamistă palestinian Hamas şi Israel, informează AFP.

Update: Polonia şi Ungaria au început să-şi evacueze cetăţenii din Israel, după ce sâmbătă această ţară a devenit ţinta unui atac masiv lansat de mişcarea islamistă palestiniană Hamas, transmit luni AFP şi DPA.

Trei avioane militare transportând cetăţeni polonezi evacuaţi din Israel au aterizat luni dimineaţă la Varşovia, au anunţat autorităţile poloneze.

Primul avion a transportat 120 de persoane care erau blocate pe aeroportul din Tel Aviv. Alte două aparate de zbor au urmat, având la bord în total 120 de oameni.

Update: Atacul HAMAS nu a ajuns în Teheran. 

Misiunea Iranului la ONU a anunţat duminică, într-un comunicat, că Teheranul nu a fost implicat într-unul dintre cele mai sângeroase atacuri din istoria Israelului, în care gruparea islamistă Hamas a ucis 700 de israelieni şi a răpit alte zeci, relatează Reuters.

"Măsurile hotărâte luate de Palestina reprezintă întru totul o apărare legitimă împotriva a şapte decenii de ocupaţie opresivă şi de crime abominabile comise de regimul sionist nelegitim", a menţionat misiunea Iranului la ONU în comunicat.

Iranul nu a făcut un secret din faptul că sprijină Hamas, finanţând şi înarmând atât această grupare, cât şi organizaţia Jihadul Islamic.

Atacul Hamas de sâmbătă, cea mai mare incursiune în Israel de decenii, a avut loc în contextul în care Arabia Saudită se îndrepta spre normalizarea relaţiilor cu Israel în schimbul unui acord de apărare între Washington şi Riad, o decizie care poate frâna apropierea regatului de Teheran, notează Reuters.

Update: Atacul Hamas asupra Israelului este rezultatul unei operaţiuni coordonate minuţios şi susceptibile să dureze, iar în acest context, în Occident au apărut numeroase acuzaţii referitoare la participarea Iranului, care neagă însă orice implicare, comentează luni AFP, care citează mai mulţi experţi.

Ofensiva a fost lansat sâmbătă în zori în plin Sabat, la 50 de ani şi o zi de la Războiul de Yom Kippur.

Este un eşec enorm pentru Israel şi o reuşită imensă pentru Hamas, îşi exprimă regretul Kobi Michael, expert în cadrul grupului de reflecţie INSS din Tel Aviv. Eram nepregătiţi şi încă suntem, ca să rămân politic corect, adaugă el.

Amploarea atacului nu lasă loc de dubii. Pentru a lansa o asemenea operaţiune, este nevoie de multă pregătire, planificare, coordonare şi trebuie să ai perspective sau obiective semnificative, afirmă expertul, adăugând că Hamas ştie foarte bine că preţul plătit pentru astfel de operaţiuni va fi foarte ridicat.

Update: Armata israeliană continuă să se lupte luni dimineaţă cu combatanţi palestinieni infiltraţi pe teritoriul Israelului în "şapte sau opt puncte" în jurul Fâşiei Gaza, a declarat un purtător de cuvânt militar la 48 de ore după lansarea ofensivei Hamas, relatează AFP.

"Ne luptăm în continuare, există şapte sau opt locuri în teren în jurul (Fâşiei) Gaza unde avem încă soldaţi care se luptă cu terorişti", le-a declarat jurnaliştilor lt. col. Richard Hecht.

Forţele de apărare israeliene (IDF) au acuzat luni gruparea palestiniană islamistă Hamas că foloseşte civili drept "scuturi umane", informează dpa.

Hamas "ascunde de asemenea infrastructură teroristă în zone civile" din Fâşia Gaza, a subliniat IDF într-o postare pe X, fosta Twitter.

Pe o listă cu "crimele de război ale Hamas" postate pe această platformă socială, IDF mai subliniază că Hamas "profanează şi mutilează trupuri", "ucide în mod deliberat civili" şi "răpeşte civili şi îi ţine ostatici".

Update: Pelerinii români aflaţi în Israel s-au întors deja cu bine acasă, într-o mare proporţie, a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

"Într-o foarte mare proporţie, pelerinii români s-au întors deja cu bine acasă. Alaltăieri aproape 300, ieri la fel. Cei care urmează să se întoarcă sunt cazaţi în locuri sigure şi vor reveni cu zboruri ce decolează în funcţie de aprobările autorităţilor militare. Patriarhia Română a comunicat de la începutul conflictului în mod constant cu Ministerul Afacerilor Externe şi cu Ambasada României în Israel, în mod direct cu excelenţa sa domnul ambasador Radu Ioanid", a precizat Bănescu.

Update: Bulversat de cel mai sângeros atac de pe teritoriul său de la crearea sa, Israelul a declarat oficial război Hamas duminică, după ofensiva fără precedent lansată cu o zi în urmă de mişcarea islamistă palestiniană din Gaza, confruntările făcând peste o mie de morţi în total.

Încercând să recâştige controlul după acest atac de amploare - pe uscat, prin aer şi pe mare - în plin Shabbat, sărbătoarea evreiască săptămânală, forţele israeliene au continuat să vâneze duminică membrii Hamas din sudul Israelului şi au continuat loviturile aeriene împotriva ţintelor din Gaza, unde au fost distruse mai multe clădiri.

Mai mulţi membri ai Consiliului de Securitate al ONU, fără a întruni, însă, unanimitatea, au condamnat duminică ofensiva surpriză a mişcării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului în timpul unei întâlniri de urgenţă cu uşile închise.

- ştirea iniţială - 

Peste 700 de israelieni au fost ucişi de la începutul ofensivei mişcării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului sâmbătă, a anunţat armata israeliană într-un nou bilanţ publicat luni dimineaţă, informează AFP.

Armata israeliană a raportat, de asemenea, 2.150 de israelieni răniţi începând de sâmbătă dimineaţă, într-o actualizare postată pe contul său de X.

De asemenea, mai mulţi cetăţeni americani au fost ucişi în această ofensivă, conform unei declaraţii făcute duminică de un oficial SUA."Putem confirma decesul mai multor cetăţeni americani", a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate.

Potrivit dpa, care citează informaţiile postate duminică seara de site-ul de ştiri israelian Ynet, cel puţin 260 de cadavre au fost găsite la locul în care avea loc un festival în timpul ofensivei Hamas. Forţele de urgenţă ale serviciului de salvare Zaka sunt cele care au comunicat site-ului că au găsit cadavrele. Hamas a atacat participanţii la festivalul care se desfăşura în apropierea graniţei cu Fâşia Gaza. Presa a citat martori oculari care au vorbit despre un masacru.

Nu este clar dacă cei 260 de participanţi la festival, care au fost ucişi, au fost incluşi în acest ultim bilanţ. Bilanţul a continuat să crească în week-end pe măsură ce forţele israeliene au avansat în zonele atacate şi au descoperit mai multe cadavre, scrie Agerpres.

Israelul contraatacă în Fâşia Gaza. A lovit direct o şcoală a UNRWA

O şcoală aparţinând Agenţiei de Ajutorare şi Lucrări a ONU pentru Refugiaţii Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA) a fost "lovită direct" şi "avariată grav" în atacurile de retorsiune ale forţelor israeliene în Fâşia Gaza, informează luni dpa.

"Şcoala care adăposteşte peste 225 de persoane a fost grav avariată", a spus agenţia ONU într-un comunicat.

"Nu au fost înregistrate victime printre cei strămutaţi, dar şcoala a suferit pagube structurale semnificative".

UNRWA a spus că adăposteşte peste 73.000 de persoane strămutate intern în 64 din şcolile sale din Fâşia Gaza. 

ONU condamnă atacurile asupra Israelului 

Mai mulţi membri ai Consiliului de Securitate al ONU au condamnat duminică ofensiva surpriză a mişcării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului, chiar dacă Statele Unite au regretat lipsa unanimităţii în timpul acestei întâlniri de urgenţă cu uşile închise, informează luni AFP.

Chiar înainte de sesiune, Statele Unite au cerut tuturor membrilor Consiliului să condamne ferm "actele teroriste odioase" ale Hamas "împotriva poporului israelian şi a guvernului acestuia".

"Un număr mare de ţări au condamnat atacurile Hamas. Dar, evident, nu toate", şi-a exprimat regretul în faţa presei adjunctul ambasadorului american Robert Wood, la finalul întâlnirii.

"Îl puteţi identifica cu siguranţă pe unul dintre ei fără ca eu să spun ceva", a adăugat el, într-o aluzie clară la Rusia, ale cărei relaţii cu Occidentul s-au deteriorat semnificativ de la invazia acesteia în Ucrainei.

Potrivit diplomaţilor, niciun stat nu a pus pe masă o propunere pentru o declaraţie comună, în contextul în care Consiliul de Securitate este divizat în mod regulat în dosarul israeliano-palestinian, iar anumiţi membri sperau într-un text care să depăşească o simplă condamnare a Hamas.

"Mesajul meu a fost în favoarea încetării imediate a luptei, a unei încetări a focului şi a unor negocieri semnificative", a declarat ambasadorul rus Vassili Nebenzia, care a menţionat că situaţia actuală reprezintă, parţial, rezultatul unor "probleme nerezolvate".

Omologul său chinez, Zhang Jun, a condamnat "toate atacurile împotriva civililor", insistând în acelaşi timp asupra necesităţii revenirii la un proces de pace pentru a obţine o soluţie cu două state. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel