EXCLUSIV  ”Acești teroriști reprezintă răul întruchipat”. Ilan Laufer despre trauma umană din Israel: Din 1945 nu au mai murit atâția evrei într-o singură zi, masacrați

FOTO: freepik @huertas19
FOTO: freepik @huertas19

Ilan Laufer ne-a vorbit despre situaţia cu care se confruntă populația din Israel, dar și care este obiectivul Guvernului de la Tel Aviv în privința grupării Hamas.

Am vorbit, în exclusivitate, cu Ilan Laufer, politician român cu origini evreiești, care ne-a povestit cum sunt lucrurile din zonă, dar și ce este ieșit din ”normalitatea” israelienilor, după cele mai recente atacuri ale grupării Hamas, ce au dus la decretarea stării de război în Israel.

”Situația este deosebit de rea, este pentru prima dată când se declară stare de război în interiorul Israelului din 1973 și până în prezent. Oamenii au fost rugați de către guvern să își facă provizii de apă, de mâncare pentru 72 de ore, nu se merge la muncă, fiecare lucrează de acasă, de pe laptop sau cum poate, școlile și grădinițele sunt închise.

Cad rachete în continuare, sunt 6.000 de rachete de sâmbătă și până astăzi, asupra tuturor teritoriilor din Israel. Din păcate mai sunt și victime de la aceste căderi de rachete, în sensul în care sistemul de apărare aeriană Iron Dome nu a reușit să doboare chiar toate rachetele care sunt trase asupra Israelului și parte din ele lovesc case, lovesc clădiri. Au mai fost câteva victime și mai mulți răniți de la rachetele picate.

Ieri, încă, armata se lupta cu teroriștii care au pătruns și încă nu au fost omorâți în procent de 100% și se află prin diverse localități ascunși și se mai dau încă lupte cu cei care au pătruns sâmbătă și care se mai află pe teritoriul Israelului”, ne-a declarat, în exclusivitate, Ilan Laufer.

”Un sentiment de unitate care a lipsit în ultimii 20 de ani în societatea israeliană”

”Este un sentiment de unitate care a lipsit în ultimii 20 de ani în societatea israeliană, în sensul în care au fost foarte multe conflicte politice, dar în momentul de față s-a format un guvern de urgență, de uniune națională, în care și liderul de opoziție a intrat și face parte, și scopul este unul simplu: distrugerea Hamasului, a capabilității de a mai lovi Israelul și până la urmă, cred că și de a administra Fâșia Gaza.

Este un obiectiv fără precedent semnat de guvernul israelian. Starea este una foarte rea, în sensul în care întreaga societate este traumatizată de aceste crime, nemaiîntâlnite de la Holocaust și până în prezent. Din 1945 nu au mai murit atâția evrei într-o singură zi, masacrați.

Este o lovitură cumplită pentru serviciile de informații, pentru serviciile de securitate, pentru armată, fiindcă au fost prinși total nepregătiți.Dacă erau mai bine pregătiți puteau să fie evitate, probabil în proporție de peste 90% pierderile de vieți omenești și să nu se producă aceste orori”, a mai spus Ilan Laufer.

”Nu au luat această amenințare în serios”

În ceea ce privește informația potrivit căreia autoritățile egiptene au transmis avertizări legate de un posibil atac al grupării Hamas, Ilan Laufer a afirmat că ”ieri a apărut o informație în presa din Israel că în noaptea de vineri spre sâmbătă șeful Statului Major al Armatei cu șeful Serviciilor Secrete ale Armatei și cu șeful Serviciilor de Securitate s-au întâlnit, au discutat posibilitatea unui atac iminent din Fâșia Gaza, au ajuns la concluzia că nu este chiar atât de critică situația și din păcate nu au luat această amenințare în serios.

Au fost niște informații prealabile, dar nu știu dacă de la egipteni sau de la Informațiile proprii, dar au considerat că Hamasul nu dorește să intre în război ci dorește să guverneze, așa, în stilul caracteristic, dar nu să își semneze condamnarea la dispariție. Și s-au înșelat”, a mai spus Ilan Laufer.

De asemenea, Laufer a ținut să sublinieze că ”aici nu mai este voința sau dorința altor state. Este foarte bine că SUA oferă suport, financiar și militar, au dislocat două port-avioane în Marea Mediterană, tocmai ca să se asigure că alte state din regiune nu vor să escaladeze conflictul. Și chiar dacă nu ar fi venit ajutoru SUA, deznodământul din Fâșia Gaza ar fi fost fix același și pe care urmează să îl vedem în următoarele luni de zile și anume probabil distrugerea organizației teroriste Hamas, care este cel puțin la fel de rea ca ISIS și va avea soarta celor de la ISIS”, a mai spus politicianul român.

Situația din Israel, ”o normalitate în ultimii 10 ani”

”În Israel, situația cu bombardamentele și cu rachetele trase din Fâșia Gaza a devenit o normalitate în ultimii 10 ani. Primeau alarmă pe telefon, se duceau în spațiile protejate, care acolo sunt peste tot și după ce trecea alarma, veneau înapoi și munceau, în aceeași zi, chiar de la birou.

Ceea ce este total ieșit din normalitate este acea invazie terestră, prin care au intrat 1.200 de teroriști înarmați până în dinți și au măcelărit, au comis niște crime, au violat femei, le-au ars de vii, au decapitat bebeluși. Lucrurile astea depășesc orice fel, orice ne puteam imagina că este posibil din partea acestor teroriști și a oricui, în general. Este răul întruchipat. Acești teroriști reprezintă răul întruchipat”, a concluzionat Ilan Laufer.

Citește și: Răspunsul Israelului va fi scurt, dar consecințele vor fi pentru o lungă perioadă de timp. Grecia a activat ”Alerta Portocalie” de atac terorist

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel