Starea de urgență a fost declarată în Haiti, după ce violențele din capitală au dus la două evadări din închisoare.
Publicitate
Decretul guvernamental din Haiti vine în urma unei escaladări dramatice a confruntărilor din weekend care au paralizat părți din Port-au-Prince și au întrerupt temporar comunicațiile.
Focuri de armă au provocat panică în ultimele zile, după ce liderul unei bande, Jimmy Cherizier, de asemenea fost ofițer de poliție, a cerut grupurilor criminale să se unească și să-l răstoarne pe premierul Ariel Henry.
În încercarea de a restabili ordinea, se va aplica o stare de asediu între orele 18:00 și 5:00 în fiecare zi până miercuri, care ar putea fi prelungită pentru încă 72 de ore.
Grupuri înarmate au atacat cea mai mare închisoare din țară în noaptea de sâmbătă spre duminică, sfidând forțele de poliție care au cerut ajutor.
Duminică, la Penitenciarul Național nu era niciun semn de prezența polițiștilor, iar ușile principale ale închisorii au rămas deschise.
"Sunt singurul rămas în celula mea. Dormeam când am auzit zgomotul gloanțelor. Barele celulelor sunt rupte", a declarat un deținut neidentificat pentru agenția de presă Reuters.
Nu este clar câți deținuți au scăpat, dar surse apropiate instituției spun că este posibil să fie o majoritate "covârșitoare".
Închisoarea a fost construită pentru a ține 700 de deținuți, dar în februarie anul trecut deținea 3.687 de deținuți, potrivit grupului de apărare a drepturilor RNDDH.
Un lucrător voluntar al închisorii a declarat duminică că 99 de deținuți au ales să rămână în celulele lor de teamă să nu fie uciși în schimbul de focuri.
Cadavrele a trei deținuți care au încercat să fugă zăceau duminică în curtea închisorii, în timp ce alte două cadavre cu mâinile legate la spate au fost găsite cu fața în jos într-un alt cartier.
Printre cei care se află încă în închisoare se numără 18 foști soldați columbieni care au fost încarcerați pentru presupusa lor implicare în asasinarea președintelui Jovenel Moise, predecesorul lui Henry.
Cherizier i-a avertizat pe localnici la începutul acestei săptămâni să nu-și lase copiii să meargă la școală pentru a "evita daunele colaterale", în timp ce violențele au luat amploare, în timp ce premierul căuta sprijin în străinătate.
Aproape 15.000 de persoane au fost nevoite să își părăsească locuințele în ultimele zile, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație a ONU.
Premierul Henry, care a venit la putere în 2021 după asasinarea lui Moise, se angajase anterior să demisioneze până la începutul lunii februarie.
Ulterior, el a declarat că trebuie mai întâi să fie restabilită securitatea pentru a asigura alegeri libere și corecte, conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu