Liderul PSD, Marcel Ciolacu, vorbește despre utilitatea unei stări de urgență în energie. Analistul economic Adrian Negrescu a explicat ce ar presupune introducerea unei asemenea măsuri.
”Se vor suspenda, practic, toate contractele aflate în derulare sau cele semnate de furnizori în perioada anterioară, pentru livrarea de energie și gaze în 2023, în 2024. Pentru că noi am făcut o mare prostie din punct de vedere energetic”, a spus analistul economic Adrian Negrescu.
Potrivit explicațiilor sale, ”companiile de stat s-au grăbit să încheie contracte de vânzare pentru anii următori, să-și vândă, practic, de pe acum energia și gazele, iar România a ajuns, astfel, să importe energie și gaze naturale ca să-și acopere consumul la prețuri cel puțin duble față de cele cu care furnizorii de stat le-au vândut.
Rezilierea unor contracte
Prin urmare, o asemenea stare de urgență ar putea conduce inclusiv la rezilierea unor contracte de acest tip, motiv pentru care ar putea interveni un moment de reașezare a pieței energiei pe niște baze normale, a apreciat expertul pentru Realitatea Plus.
De ce? Pentru că, a arătat Adrian Negrescu, ”nu trebuie uităm un lucru: toată această criză a pornit de la producătorii de stat, de la Hidroenectrica, Nuclearelectrica, de la Romgaz, de la companiile publice, ale noastre, care au triplat, practic, prețurile peste noapte, fără să aibă absolut nici un motiv real.
Nu s-a scumpit apa din lacurile României
Pentru că nu s-a scumpit apa din lacurile României, energia atomică nu este mai scumpă așa, peste noapte. Au încercat să profite de aceste creșteri a prețurile la nivel internațional, iar victimele le numărăm în rândul economiei, al consumatorilor, pentru că da, putem avea prețuri la nivel european, la nivel mondial, dar, din păcate, noi nu avem puterea financiară pentru a plăti aceste tarife”, a spus analistul.
În altă ordine de idei, Adrian Negrescu a subliniat că, până acum, statul doar 3 milioane de lei către compensările pentru persoanele fizice și aproape 5,5 milioane de lei pentru persoanele juridice. Asta în condițiile unui necesar de 3 miliarde de lei. Deci, din 3 miliarde s-au plătit doar 8 milioane.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că “poate ar fi fost util să avem o stare de alertă pe energie. Eu nu am discutat nici cu domnul Rafila, nici cu premierul Nicolae Ciucă. Când eram în opoziție am comentat că suntem defazați de restul Europei. Avem o imunitate că ne-am îmbolnăvit, cred că depășim restul Europei. Știți foarte bine că sunt un susținător al vaccinării și cred că toată lumea ar trebui să se vaccineze măcar cu o doză. Mă bucur că domnul premier a împărtășit multe din propunerile PSD”, a spus Ciolacu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu