Starea de alertă epidemiologică în România, după ce numărul cazurilor de gripă a explodat

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ministerul Sănătății declară starea de alertă epidemiologică, după ce numărul cazurilor de gripă a crescut alarmant.

În România a fost declarată starea de alertă epidemiologică, după ce în ultimele săptămâni numărul cazurilor de gripă a crescut alarmant.

"Având în vedere evoluția rapid crescătoare a infecțiilor gripale din ultimele 3 săptămâni, asemănătoare cu cea din sezonul precedent, se introduce starea de alertă epidemiologică, pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii, inclusiv a gripei", transmite Ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătății precizează că vor fi deschise centre de evaluare în județele Bihor, Teleorman, Maramureș și Neamț, iar o listă actualizată va fi disponibilă după videoconferința de luni cu directorii DSP.

Experții avertizează că situația este una îngrijorătoare. A fost înregistrat și un deces. Este vorba despre un copil de doar 3 ani din Argeș, nevaccinat gripal, cu afecțiuni preexistente.

Dr. Mihai Craiu, mesaj pentru sceptici

Deși medicii amintesc mereu cât de importantă este vaccinarea pentru prevenirea maladiilor infecțioase, inclusiv pentru prevenirea gripei, mulți oameni încă nu țin cont de recomandările experților în domeniu. Pediatrul Mihai Craiu a transmis un mesaj, adresat unui sceptic, dar care este valabil pentru toți scepticii din România care preferă să creadă în tot felul de teorii ale consiprației, în schimbul unor păreri avizate în legătură cu sănătatea populației.

"Îmi scrie o persoană care afirmă că a făcut un vaccin anume, cândva în trecut, iar apoi a făcut boala pentru prevenția căreia utilizase vaccinul. Iar boala a fost percepută de persoana în cauză ca fiind "gravă", motiv pentru care s-a adresat unui serviciu de urgențe. Se întreba, aparent îndreptățit, la ce a folosit vaccinarea?

Răspunsul meu: Stimate pacient ați ajuns la Urgențe și ați plecat acasă ulterior sau ați fost spitalizat? Pun această întrebare căci vaccinurile nu garantează certitudinea evitării bolii respective, pentru toate vaccinurile existente în uz.

Acestea doar instruiesc sistemul dumneavoastră imun să învețe o lecție despre "dușmani" (virusuri sau bacterii), astfel încât să nu ajungeți în spital sau, mai grav, să faceți complicații mortale, în scenariul nedorit al îmbolnăvirii. Evident că pot exista vaccinuri mai puțin eficiente (uneori din cauza nerespectării lanțului de frig sau al administrării incorecte) dar alteori e un sistem imun al gazdei care învață mai greu... Nu toți elevii care merg la școală, la lecția profesorului X, vor lua nota 10, chiar dacă au fost atenți, au luat notițe la ora și au făcut apoi temele indicate! Așa e și cu imunitatea... Unii rămân restanțieri. Din cauza lor, nu a profesorului sau a lecției.

Morala - dacă vă îmbolnăviți după ce ați făcut un vaccin, dar nu ați ajuns în spital sau mai rău, vaccinul a făcut ce era de așteptat să facă. Pentru că vaccinurile ne protejează doar atât de bine pe cât învață propria noastră imunitate să recunoască dușmanii care produc boli infecțioase. Singura strategie de a minimaliza riscurile de complicații în cazul maladiilor infecțioase prevenibile prin vaccinare rămâne ... vaccinul.  Asta este! Decizia este a dumneavoastră", a scris Mihai Craiu pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel