Guvernul Republicii Moldova va cere parlamentului prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile din cauza crizei energetice care persistă în țară, a declarat miercuri premierul moldovean, Natalia Gavriliță.
Publicitate
Starea de urgență a fost introdusă în Republica Moldova în urma lansării operațiunii militare a Rusiei în Ucraina învecinată, la 24 februarie și a fost prelungită de mai multe ori, scrie Urdupoint.
"Din păcate, nu există nicio îndoială că este necesară prelungirea stării de urgență. Acest instrument este necesar pentru că nu avem alte opțiuni de soluții care să poată fi aplicate imediat. Decizia de a prelungi regimul stării de urgență și de a o înainta parlamentului a fost aprobată”, a declarat Gavriliță în ședința cabinetului.
Decretul prevede prelungirea stării de urgență cu 60 de zile începând din 6 decembrie, însă, acum trebuie aprobat de parlament pentru a intra în vigoare. Extinderea stării de urgență este necesară ca răspuns la criza energetică, impactul acesteia asupra transporturilor și securității frontierei Republicii Moldova.
În cazul prelungirii stării de urgență, Comisia pentru Situații de Urgență va avea dreptul de a aplica soluții în regim de urgență pentru a asigura cetățenilor moldoveni surse de energie și pentru a menține securitatea energetică în Moldova.
Moldova se confruntă cu o criză economică și energetică acută din cauza creșterii prețurilor la energie și a inflației. Autoritățile încearcă să se aprovizioneze cu lemne de foc, cărbune și păcură. Inflația a depășit 34% în octombrie, potrivit sursei citate.
La 1 octombrie, gigantul energetic rus, Gazprom, a declarat că Moldova a amânat în mod repetat plățile pentru gazul furnizat acesteia, avertizând că datoria în creștere a Chișinăului ar putea duce la rezilierea actualului contract.
Citește și:
După întrevederea avută cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este extrem de important ca Republica Moldova să rămână ferm angajată pe parcursul pro-european, democratic şi pro-reformă.
"Este extrem de important ca Republica Moldova să rămână ferm angajată pe parcursul pro-european şi democratic şi pro-reformă, dar pe de altă parte este clar că şi cetăţenii de rând de acolo, administraţiile locale au nevoie de un sprijin suplimentar pe care suntem dispuşi să îl oferim", a afirmat şeful statului, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, după întrevederea avută cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit Agerpres.
El a subliniat că Republica Moldova reprezintă o preocupare foarte specială pentru România.
"Şi nu doar începând din acest an, când au intrat în mari dificultăţi îi ajutăm, ci de când este România un stat democratic şi Moldova s-a angajat foarte ferm pe calea pro-europeană. Moldova are o preşedintă şi o majoritate parlamentară pro-europeană, pro-reforme. Noi suntem bucuroşi şi încurajăm această cale - pro-europeană şi pro-reformă, noi facem un pic mai mult decât să îi încurajăm, îi ajutăm efectiv cu expertiză, cu lucruri foarte concrete: energie electrică, carburanţi, lemn, gaz, însă suntem foarte conştienţi că pentru oamenii simpli din Republica Moldova lucrurile sunt complicate şi de aceea discutăm cu toţi aliaţii, partenerii şi prietenii pentru a găsi şi împreună căi pentru a ajuta Republica Moldova... Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu