Europarlamentarul Dacian Cioloș susține că decizia de a decreta stare de urgență nu a făcut altceva până acum decât să creeze panică.
Decizia preşedintelui României de a decreta starea de urgenţă, la începutul săptămânii viitoare, este una bună, dar ea trebuie clarificată repede pentru că deocamdată a stârnit mai multă panică, iar oamenii nu ştiu la ce să se aştepte, a declarat preşedintele PLUS, Dacian Cioloş.
"Această decizie ar trebui să asigure coordonarea eforturilor administrative, de reacţie rapidă în sistemul de sănătate, de ordine publică menite să reducă răspândirea virusului, să permită statului să intervină şi să identifice soluţii rapide crizei cu care ne confruntăm", a arătat europarlamentarul, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.
El a amintit că, în contextul răspândirii noului coronavirus, există "un nivel european de decizie, ajutor, coordonare şi bune practici care pot testa solidaritatea între state şi mobiliza mijloace comune de finanţare de urgenţă".
Cioloş a menţionat măsuri luate de Comisia Europeană, pe care Guvernul României le poate accesa în următoarele zile sau săptămâni. Printre acestea se numără Iniţiativa de investiţii pentru a răspunde crizei create de COVID-19.
"Această iniţiativă foloseşte în principal banii necheltuiţi din fondurile de coeziune - România poate beneficia astfel de peste 3 miliarde de euro (dintr-un buget de 37 de miliarde de euro, disponibil la nivel european). Banii pot fi mobilizaţi rapid pentru cheltuieli legate de lupta împotriva coronavirusului, pentru sprijinirea sistemului medical (de exemplu, achiziţia de echipamente în spitale, măşti, inhalatoare etc.). Totodată, din aceste fonduri, România poate finanţa capitalul de lucru al IMM-urilor sau crea scheme de ocupare profesională de scurtă durată (adică poate acoperi costurile salariale pentru IMM-urile afectate de criză)", a punctat el.
Totodată, Cioloş a spus că, pentru a accesa diverse pachete de ajutor din partea instituţiilor europene, "e nevoie ca premierul Orban să pună azi oameni capabili să stabilească rapid nevoile de achiziţii în spitale şi cele de sprijin pentru companii, să pregătească modificarea programelor operaţionale şi schemele de ajutor de stat, astfel încât banii să poată fi folosiţi în zilele şi săptămânile care urmează".
"În zilele şi săptămânile următoare trebuie să uităm de orice ambiţii personale sau politice şi să ajutăm sau să venim cu soluţii la problemele care apar", a punctat Dacian Cioloş, citat de Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News