Stareţul Mănăstirii Bixad, arhimandritul Emanuil Rus, a murit / Foto

Preot găsit carbonizat după ce casa i-a luat foc. Incendiul ar fi fost provocat intenţionat
Preot găsit carbonizat după ce casa i-a luat foc. Incendiul ar fi fost provocat intenţionat

Stareţul Mănăstirii Bixad, din judeţul Satul Mare, dr. arhimandrit Emanuil Rus, s-a stins din viaţă, joi, la vârsta de 68 de ani, a anunţat, joi, Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului.

'Cu durere în suflet, dar şi cu multă nădejde în mila şi mângâierea care vin de la Dumnezeu, aducem la cunoştinţa slujitorilor sfintelor altare, a vieţuitorilor din mănăstiri şi a tuturor credincioşilor, că Preacuviosul Părinte Arhim. Emanuil Rus, stareţul Mănăstirii 'Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel' Bixad din Protopopiatul Ortodox Român Oaş, a trecut la Domnul în ziua de joi, 28 octombrie 2021, la vârsta de 68 de ani. Ierarhii Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, dimpreună cu părinţii slujitori din Sfânta noastră Episcopie, cu monahii şi monahiile, transmit un mesaj de condoleanţe, mângâiere, întărire şi alinare sufletească pentru vieţuitorii Sfintei Mănăstiri Bixad, dar şi pentru toţi cei care l-au cunoscut pe părintele stareţ Emanuil', se arată în comunicatul Episcopiei.

Părintele stareţ Emanuil Rus s-a născut la 8 noiembrie 1953 în satul Plopiş, comuna Şişeşti, judeţul Maramureş. Părinţii săi, Vasile şi Sabina, au fost iubitori de oameni şi de Dumnezeu, devotaţi familiei şi idealurilor naţionale.

'Tu trebuie să te faci preot. Cineva din familia noastră trebuie să fie preot'

Bunica Frăsina, o femeie foarte credincioasă, care s-a ocupat cu dragoste şi devotament de educaţia religioasă a nepoţilor şi a întregii familii, îi spunea tânărului Mihai Manoilă (numele de mirean al stareţului Emanuil):

'Tu trebuie să te faci preot. Cineva din familia noastră trebuie să fie preot', menţionează sursa citată. Viitorul arhimandrit Emanuil Rus a cunoscut de timpuriu viaţa monahală, vizitând ca elev mănăstirile din nordul Moldovei, simţind o tainică chemare spre călugărie. Urmează clasele primare la şcoala din satul natal, iar pe cele gimnaziale la şcoala din satul vecin Şurdeşti.

Între anii 1971-1976, este elev la Seminarul Teologic din Cluj-Napoca. În perioada studiilor seminariale, a ţinut o strânsă legătură cu Mănăstirea 'Sfânta Ana' Rohia, unde îşi petrecea cea mai mare parte a vacanţelor şi unde a beneficiat de îndrumarea părintească şi de sfaturile duhovniceşti ale celor doi stareţi, Justinian Chira şi Serafim Man.

După absolvirea Seminarului Teologic, la 1 august 1976 este primit ca frate la Mănăstirea Rohia, iar în aceluiaşi an este hirotonit întru preot

'La 6 decembrie 1979 este tuns în monahism, primind numele de Emanuil. Între anii 1978 şi 1982 este student al Institutului de Teologie Ortodoxă din Sibiu. După evenimentele din 1989, în contextul revigorării vieţii bisericeşti şi monahale din România, s-a pus problema readucerii la viaţă a vechii vatre monahale de la Bixad.

Preacuviosul părinte Emanuil Rus a fost numit stareţ în luna iulie a anului 1990. La 1 august acelaşi an, a fost ridicat la rangul de protosinghel, iar în anul 1994 la cel de arhimandrit', arată comunicatul Episcopiei.

În anul 1998, stareţul Emanuil Rus s-a înscris la doctorat în cadrul Catedrei de Slavistică a Facultăţii de Litere a Universităţii 'Babeş-Bolyai' din Cluj-Napoca, iar în anul 2004, la 29 octombrie, în urma susţinerii tezei intitulate 'Raporturile romano-slave în opera lui Silviu Dragomir', obţine titlul de Doctor în Filologie. În perioada stăreţiei părintelui Emanuil Rus, între anii 2001 şi 2004, s-au construit la Mănăstirea Bixad noul corp de clădire, turnul-clopotniţă şi altarul de vară.

De asemenea, arhimandritul Dr. Emanuil Rus s-a ocupat cu spirit de răspundere şi competenţă de viaţa spirituală a credincioşilor oşeni, implicându-se constant şi în viaţa culturală. A participat la numeroase simpozioane şi sesiuni de comunicări ştiinţifice, a publicat zeci de articole în presă şi într-o serie de volume colective, a publicat ca autor unic sau coautor, afirmându-se ca un vrednic slujitor al Bisericii şi ca un important om de cultură.

A salvat manuscrisul 'Jurnalul Fericirii' al scriitorului şi călugărului Nicolae Steinhardt

Un fapt mai puţin cunoscut, dar remarcat în numeroase studii literare, părintele Emanuil Rus, pe vremea când trăia la Mănsătirea Rohia, a salvat manuscrisul 'Jurnalul Fericirii' al scriitorului şi călugărului Nicolae Steinhardt, apărut postum la Editura Dacia, în anii '90, considerată cartea cea mai valoroasă de memorialistică în care e descrisă viaţa din perioada anilor lungi de comunism. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel