Starmer, îndemnat să majoreze cheltuielile pentru apărare înainte de summitul NATO

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Fostul șef al armatei spune că numărul de trupe și aprovizionările sunt alarmant de scăzute într-un moment în care lumea este mai periculoasă decât oricând, din 1945 încoace.

Sir Keir Starmer este supus presiunilor din partea foștilor șefi militari să majoreze cheltuielile pentru apărare pe fondul avertismentelor că lumea este mai periculoasă decât oricând din 1945. Prim-ministrul va participa miercuri la un summit NATO la Washington, prima sa călătorie în străinătate de la alegerile generale, unde se așteaptă să promoveze aderarea Ucrainei la NATO pe un „traseu ireversibil”. De asemenea, va avea discuții față în față la Casa Albă cu președintele Biden, potrivit The Times.

În prima sa zi la Downing Street, vinerea trecută, Starmer l-a sunat pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și a subliniat că „schimbarea guvernului în Marea Britanie nu va face nicio diferență în ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei”. Cu toate acestea, într-un interviu pentru The Times, generalul Sir Patrick Sanders, fostul șef al armatei, a avertizat că forțele armate ale Marii Britanii sunt atât de epuizate încât pot lupta doar într-un război mic pentru cel mult o lună.

El a spus că numărul de trupe a scăzut alarmant din cauza reducerilor și că stocurile de muniții sunt periculos de scăzute. Adevărata dimensiune a stocurilor armatei după doi ani de donații către Ucraina „te-ar face să te îngrozești”, a adăugat Sanders. Acesta a avertizat că „noile puteri ale axei” Rusia, China și Iran reprezintă o provocare chiar mai letală decât alianța nazistă din 1939. NATO, a spus Sanders, ar putea avea mai puțin de cinci ani pentru a se reînarma substanțial pentru a preveni un atac rusesc.

Comentariile lui Sanders vin pe fondul morții a zeci de persoane în Ucraina, după ce rachetele rusești au cauzat daune extinse unui spital de copii și unei unități medicale din Kiev. Starmer a promis să majoreze cheltuielile pentru apărare la 2,5% din venitul național, dar a refuzat să stabilească o dată pentru aceasta.

Cu toate acestea, el a spus că 2,5% din PIB este prea puțin și a cerut creșterea cheltuielilor la „mai aproape de 3%”. Tot el a declarat că lumea se confruntă cu "un moment la fel de periculos ca oricare altul de la 1945 încoace".

"În acest moment, ceea ce ni se cere de către guvern depășește cu mult ceea ce suntem finanțați sau capabili să facem. Avem niște angajamente financiare foarte mari în acest moment, cel mai mare fiind reînnoirea descurajării nucleare, care este absolut necesar de făcut. Dar încercăm să facem asta în același timp cu modernizarea forțelor aeriene, marinei și armatei, și reumplerea revistelor goale, reînvierea bazei noastre industriale de apărare și asigurarea că ne îngrijim corespunzător de oamenii noștri în ceea ce privește cazarea și pachetele lor de recompense. Ceea ce avem în acest moment nu se ridică la nivelul necesar pentru a face toate acestea.”, a declarat Sanders.

Generalul cu patru stele, care a fost șeful statului major general din 2022 până luna trecută, a spus că s-a gândit de mai multe ori să demisioneze din cauza îngrijorărilor sale legate de resurse. A decis să rămână în funcție pentru că a crezut că nu ar fi avut niciun impact. Avertismentele sale au reflectat, de asemenea, apelurile din această săptămână ale țărilor NATO din estul Europei, care vor cere liderilor alianței de la Washington DC — inclusiv lui Starmer — să majoreze ținta minimă națională de cheltuieli militare la 3%.

În ciuda unui impuls recent, 20 dintre cei 31 de membri NATO încă cheltuiesc mai puțin de 2%, inclusiv Franța și Germania. Marea Britanie cheltuie 2,3% — având al cincilea buget de apărare ca mărime din lume, după SUA, China, Rusia și India. În comparație, Polonia cheltuie 4,1% și Estonia 3,4%. Lord West of Spithead, fostul prim lord al mării și fost președinte al Forumului Național de Securitate, i-a cerut lui Starmer să stabilească o dată pentru creșterea cheltuielilor de apărare la 2,5% din venitul național.

Până acum, Starmer nu a reușit să se alinieze cu ținta fostului prim-ministru Rishi Sunak pentru 2030, spunând în schimb că majorarea va avea loc „cât de curând vor permite resursele”. Miniștrii sunt așteptați să lanseze o revizuire strategică a apărării pentru a evalua starea forțelor armate ale Marii Britanii, amenințările cu care se confruntă țara și resursele necesare pentru a le contracara.

West, un coleg laburist, a spus: "Cred că ar trebui să spunem când vom ajunge la 2,5%. ‘Când situația permite’ nu este suficient de bun — Putin nu va aștepta ca situația noastră să fie suficient de bună înainte de a ataca.” El a salutat planurile laburiștilor de a publica o revizuire strategică a apărării pentru a "explica cum vom ajunge la 2,5%". Dar a adăugat: "Conform planului conservatorilor, banii deja începuseră să curgă în program. Așadar, dacă nu spui că vei atinge 2,5% până în 2030, atunci nu se adaugă nimic."

"Nu suntem înaintea multor altor națiuni, dar ar trebui să aspirăm la asta”, a spus West despre o dată pentru atingerea țintei de 2,5%. "Ar fi un mesaj foarte bun pentru americani, nu în ultimul rând pentru Donald Trump.”

Starmer se va alătura altor 31 de lideri ai țărilor NATO la Washington pentru a marca a 75-a aniversare a alianței militare.

Jen Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat în aprilie că "locul de drept al Ucrainei este în NATO", adăugând: "Lucrările pe care le desfășurăm acum vă pun pe un traseu ireversibil către aderarea la NATO, astfel încât atunci când va veni momentul, Ucraina să poată deveni membră NATO imediat.”

Se înțelege că Starmer sprijină mișcările de a pune Ucraina pe un traseu ireversibil către aderare și i-a subliniat direct lui Zelenski că sprijinul Marii Britanii este "neclintit".

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a spus: "Știm că sunt vremuri serioase — război în Europa, conflict în Orientul Mijlociu, agresiune rusă în creștere, amenințări globale în creștere — motiv pentru care suntem total angajați să cheltuim 2,5% din PIB pentru apărare. Știm că ne confruntăm cu provocări serioase după ani de subfinanțare a forțelor noastre armate, iar revizuirea noastră strategică a apărării va evalua amenințările cu care ne confruntăm și capacitățile necesare pentru a le aborda, pentru a asigura apărarea națiunii noastre."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel