Cetatea Enisala găzduieşte, începând de vineri, 19 august, Festivalul „Enisala – unitate la cetate”, un eveniment organizat de Consiliul Judeţean (CJ) Tulcea, care şi-a propus să promoveze oportunităţile turistice ale zonei nord-dobrogene.
Potrivit CJ Tulcea, festivalul include un târg de produse tradiţionale, în zona cetăţii fiind amenajat şi un parc de distracţii pentru copii, dar şi ateliere de pictură pe faţă, baloane modelabile şi fotografie magnetică. Concertele vor începe în fiecare seară la ora 18,00, iar recitalurile de vineri seara vor fi susţinute de taraful Marin Alexandru şi Lavinia Furtună, Ionuţ Galani, Millenium şi Vunk, la finalul acestora fiind programat un spectacol de lasere. Sâmbătă seara vor susţine spectacole ansamblurile Altona şi Băbăianca din judeţul Tulcea şi vor concerta Walter Ghicolescu, Nicolae Voiculeţ, Luminiţa Anghel şi Cargo, transmite Agerpres.
Festivalul „Enisala – unitate la cetate” se va încheia duminică seara cu un foc de artificii care va avea loc după spectacolul oferit de ansamblurile Flori de cimbrişor şi Landâş din judeţul Tulcea şi după recitalurile susţinute de Provincialii, Ovidiu Lipan Ţăndărică şi Stelu Enache şi Voltaj.
Organizatorii evenimentului îi anunţă pe participanţi că, în timpul festivalului, sunt interzise camparea şi grătarele în zona cetăţii şi în vecinătatea ei, parcarea autovehiculelor se va face doar în spaţiile special amenajate, precum şi pe partea dreaptă a drumului de acces spre cetate, alimentaţia publică se va închide la ora 23,00, iar accesul spectatorilor este interzis în perimetrul delimitat cu garduri de protecţie din faţa scenei.
Situată 2 km de localitatea Enisala, pe un deal calcaros care domină zona lacurilor Razim şi Babadag, cetatea a fost construită în a doua jumătate a sec.XIV, cu scop militar, foarte probabil de către negustorii genovezi, deţinători ai monopolului navigaţiei în Marea Neagră. Cetatea Enisala, Yeni-Sale sau Heracleea cum i s-a mai spus de-a lungul timpului, este o atracție turistică deosebită din centrul Dobrogei. "Dacă la un moment dat se vorbea de cetatea care ar fi purtat numele de Heracleea, lucru care, de fapt, nu este real. Cetatea de la Enisala a fost construită de romani. În 1939 apar primele date şi informaţii legate de cetatea de la Enisala. ştim, cu acest prilej, că cetatea este ridicată în secolul al XIII-lea, cum se spunea la acel moment. De-abia în anii '50, un colectiv de arheologi condus de regretatul Ion Barnea, reiau săpăturile de aici de la Enisala. Dar abia în 1984 avem nişte date mult mai exacte în ceea ce priveşte cronologia sitului de la Enisala. Silvia Baraschi descoperă că ca această cetate a a fost ridicată în a doua jumătate a secolului al XIV-lea" spune Aurel Stănică, cercetător ştiințific la Institutul de Cercetări Eco-Muzeale "Gavrilă Simion" din Tulcea.
Cel mai vechi document cunoscut în care se regăsește denumirea Yeni-Sale este cronica turcească a lui Sukrullah bin Sehab-ed-din Ahmed, din prima parte a sec. al XV-lea. Vestitul călător turc Evliya Celebi consemna, în trecerea sa prin Dobrogea, în 1652, că ”cetatea Yeni-Sale, care este înaltă și așezată pe un deal pietros”.
Puteţi urmări reportajul complet, realizat de DCNews, aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu