Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au reafirmat vineri, în cursul unei convorbiri telefonice, că doresc să lucreze în favoarea creării unui stat palestinian, a anunţat Kremlinul, la o zi de la votul ONU care condamnă recunoaşterea americană a Ierusalimului drept capitală a Israelului, relatează AFP.
Preşedinţii rus şi turc au 'confirmat voinţa lor comună de a continua eforturile în vederea unei soluţionări a conflictului israeliano-palestinian pe baza normelor dreptului internaţional şi a realizării dreptului poporului palestinian de a crea un stat independent', a anunţat Kremlinul într-un comunicat.
Din cele 193 de ţări membre ale ONU, 128 au votat în favoarea unei rezoluţii care condamnă decizia americană de a desemna Oraşul Sfânt drept capitală a statului evreu, ce contravine poziţiei tradiţionale americane şi consensului comunităţii internaţionale.
Aliat al SUA, Turcia face parte dintre opozanţii cei mai virulenţi ai deciziei preşedintelui Donald Trump şi a susţinut această rezoluţie ca şi Rusia.
La începutul lunii decembrie, Putin s-a declarat 'profund preocupat' după anunţul făcut de Trump, lansând părţilor implicate în conflictul israeliano-palestinian un apel la 'reţinere' şi dialog.
Adunarea Generală a ONU a adoptat joi o rezoluţie care solicită Statelor Unite să-şi retragă decizia de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a statului Israel, notează agenţiile de presă internaţionale. Rezoluţia a fost adoptată cu votul favorabil a 128 de ţări membre, nouă voturi contra şi 35 de abţineri.
La 6 decembrie, preşedintele american Donald Trump a anunţat că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a statului Israel, anunţ ce a marcat o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu. Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creştină, mozaică şi musulmană, n.r.) şi că Israelul are dreptul de a-şi decide propria capitală, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News