Uniunea Europeană a ajuns la un acord privind sancționarea Federației Ruse.
Ţările Uniunii Europene au ajuns miercuri la un acord politic pentru a pune în aplicare al optulea pachet de sancţiuni comunitare împotriva Rusiei pentru invazia din Ucraina, de această dată ca răspuns la anexarea ilegală a patru teritorii ucrainene, transmite EFE.
"Ambasadorii au ajuns la un acord politic cu privire la noile sancţiuni împotriva Rusiei: un răspuns contondent al UE la anexarea ilegală de teritorii ucrainene de către (preşedintele rus Vladimir) Putin", a anunţat preşedinţia cehă prin rotaţie a Consiliului UE, într-un mesaj postat pe Twitter.
Potrivit mesajului de pe Twitter al preşedinţiei cehe, pachetul include: interzicerea transportului naval al ţiţeiului rusesc către ţări terţe peste plafonarea preţului la petrol şi o interzicere a serviciilor aferente; extinderea interdicţiilor de import asupra mărfurilor - produse din oţel, pastă de celuloză, hârtie, utilaje şi aparatură de uz casnic, produse chimice, plastic, ţigarete etc.; interdicţia de a furniza servicii de IT, inginerie şi juridice entităţilor ruse şi o extindere a interdicţiei privind exportul de tehnologie; o extindere a regimului de sancţiuni la Herson şi Zaporojie (două dintre cele patru regiuni ucrainene anexate ilegal de Rusia - n.r.).
Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat miercuri legea care oficializează anexarea a patru regiuni din Ucraina, controlate parţial de forţele ruse. Anexarea vizează regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, ce reprezintă în jur de 18% din teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei.
Rusia a anunţat anexările după ce a organizat ceea a a numit referendumuri în zonele ocupate în Ucraina.
Guvernele occidentale şi Kievul au declarat că scrutinele au încălcat dreptul internaţional, au fost coercitive şi nereprezentative, scrie Agerpres.
CITEȘTE ȘI - Vladimir Putin a promulgat legea privind anexarea celor patru regiuni ucrainene
Guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei (NBU), Kyrylo Shevchenko, şi-a prezentat demisia, din motive de sănătate, într-un moment în care ţara vecină se luptă să contracareze invazia rusească şi să stabilizeze o economie devastată de război, transmite Bloomberg.
Potrivit unei declaraţii publicate marţi pe site-ul NBU, Kyrylo Shevchenko şi-a prezentat scrisoarea de demisie preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Demisia lui Shevchenko este însă condiţionată de aprobarea Parlamentului de la Kiev. După ce Legislativul o va accepta, viceguvernatorul NBU, Kateryna Rozhkova, va prelua atribuţiile guvernatorului, a precizat biroul de presă al băncii centrale a Ucrainei.
"Din motive de sănătate, pe care nu mai pot continua să le ignor, am luat o decizie dificilă pentru mine", spune Kyrylo Shevchenko în scrisoarea de demisie (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News