Statele UE au aprobat o listă de medicamente care pot fi folosite doar pentru tratarea infecțiilor la oameni și care în niciun caz nu pot fi utilizate la animale.
Comisia Europeană a mai precizat că va fi interzisă și vânzarea de medicamente veterinare care le conțin. ”Lista votată astăzi, prima de acest fel din UE și o piatră de hotar la nivel mondial, reprezintă un pas important înainte în abordarea noastră politică ”Uniunea Sănătății” pentru limitarea rezistenței antimicrobiene”, a declarat comisarul european la Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides.
”Este un exemplu minunat al modului în care abordăm împreună sănătatea umană, animală și vegetală, ținând cont de importanța mediului”, a subliniat Kyriakides.
Potrivit Agrifood, peste 30 de oameni de știință, inclusiv microbiologi, medici veterinari și experți medicali în boli infecțioase, au contribuit la evaluarea științifică, se arată într-o notă emisă de la Bruxelles.
Antimicrobienele de pe listă au fost desemnate pe baza avizului științific al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), în colaborare cu experți din statele membre ale UE, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și ai Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară ( EFSA).
Lista poate fi consultată aici. Substanțele enumerate în această listă nu vor mai fi utilizate în produsele medicinale veterinare și furajele medicamentate.
De asemenea, va fi interzisă utilizarea în scopuri veterinare a medicamentelor de uz uman care conțin unul dintre antimicrobienele enumerate.
Este prevăzută o revizuire periodică a listei, care urmează să fie actualizată pe baza evoluției bolilor și a dovezilor științifice privind rezistența la antimicrobiene.
La momentul aprobării de către Parlamentul European în plenul de la Strasbourg, decizia a stârnit nemulțumire în rândul deputaților socialiști, de stânga și ecologisti (S&D, Stânga și Verzi), care la acea vreme au prezentat o obiecție, pentru a bloca regulamentul, cerând ca o listă mai largă de antibiotice să fie interzisă pentru utilizarea veterinară.
Vezi și:
Medicamente de uz veterinar, mușchi dopați și riscuri pentru sănătatea copiilor. Acestea sunt ingredientele bătăliei pe care Uniunea Europeană o duce în cadrul Comisiei Codex Alimentarius, o instituție puțin cunoscută a Națiunilor Unite care decide soarta a ceea ce poate ajunge sau nu pe mesele din întreaga lume.
În centrul conflictului se află clorhidratul de zilpaterol, folosit ca medicament la bovine pentru a mări producția de carne. Acest medicament este sprijinit de țările în curs de dezvoltare și de giganți ai agriculturii industriale, cum ar fi Brazilia și SUA și poate avea efecte toxice acute și cronice asupra oamenilor.
UE îl interzisese deja cu ani în urmă, dar acum experții săi lucrează pentru a împiedica aprobarea unui standard global de siguranță pentru această substanță.
Codex Alimentarius, organism înființat de Organizația pentru Alimentație și Agricultură și Organizația Mondială a Sănătății, în colaborare cu Organizația Mondială a Comerțului, stabilește standarde globale de siguranță alimentară, asigurând circulația alimentelor în valoare de peste 1,5 trilioane de dolari pe an.
Aceste standarde ating fiecare aspect al lanțului de aprovizionare, de la aditivii autorizați până la nivelul de reziduuri autorizate în produse, precum și tipurile de suplimente care pot fi administrate animalelor.
După cum a scris Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), utilizarea acestui medicament a indicat ”o creștere potențială a mortalității, frecvenței cardiace, frecvenței respiratorii și comportament competitiv la bovine”.
Efectele sunt de așa natură încât este folosit și ca anabolizant pentru dopajul cailor, astfel încât să modifice ilegal rezultatele curselor de cai.
Atunci când sunt administrați la oameni, acești hormoni pot provoca efecte toxice acute, cum ar fi palpitații ale inimii, tremurături musculare și migrene severe, reziduurile concentrându-se mai mult în ficatul animalelor.
Pot exista, de asemenea, efecte toxice cronice, cum ar fi capacitatea de a genera carcinoame și chiar de a deteriora informațiile noastre genetice. Acestea sunt motivele care l-au determinat pe legiuitorul european să interzică folosirea acestui produs la animale, pentru a le garanta bunăstarea dar mai ales pentru a proteja persoanele cele mai expuse riscului, precum copiii, bolnavii...citește întregul articol AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci