Miniştrii de finanţe ai zonei euro, inclusiv cei din statele UE, care au aderat la pactul fiscal ce urmează să fie stabilit prin acordul interguvernamental convenit la summitul din 8-9 decembrie, vor stabili astăzi valoarea contribuțiilor pentru suplimentarea fondurilor FMI, în scopul creării unui viitor fond de salvare permanent al zonei euro.
În cadrul teleconferinței ce va avea loc, miniștrii de finanțe din fiecare stat al UE vor anunța cât și dacă se poate angaja la suplimentarea fondului FMI cu suma de 200 de miliarde de euro. 150 de miliarde de euro ar trebui să provină de la statele euro, restul de 50 de miliarde, de la cele non-euro, notează Mediafax.
Până în acest moment, doar Rusia şi-a anunțat disponibilitatea de a contribui la FMI, iar Banca Centrala a Germaniei a avertizat că ar plăti doar 45 de miliarde de euro.
Belgia a promis o contribuţie de 9,5 miliarde de euro, în timp ce statele non-euro Danemarca şi Suedia ar putea veni cu 5,4 şi respective 11 miliarde de euro. Alte câteva ţări, cum ar fi Polonia, au indicat că vor contribui la fondul de FMI, fără a da sumele exacte.
Marea Britanie ar putea fi solicitată să contribuie 30,9 miliarde de euro, a relatat Daily Telegraph, deși Cameron le-a promis europarlamentarilor britanici săptămâna trecută că nu va contribui la fondul special al FMI destinat salvării statelor din zona euro, potrivit EuObserver.
Președintele Traian Băsescu a susținut după summit că, deși România nu este ”incapabilă” să susțină finanțarea FMI, totuși nu va insista să participe la această acțiune de asigurare suplimentară.
Citește și:
Încă 200 de miliarde de euro pentru FMI, din partea europenilor
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu