Statele UE se pregătesc să antreneze 15.000 de soldați ucraineni.
Publicitate
Statele Uniunii Europene doresc să antreneze în jur de 15.000 de soldaţi ucraineni, potrivit unei decizii a Comitetului politic şi de securitate al UE (PSC), structură ce reuneşte ambasadorii ţărilor membre pe lângă UE şi este prezidată de Serviciul European de Acţiune Externă, informează duminică DPA. Ţările membre urmează să confirme decizia în mod oficial.
Premierul ceh Petr Fiala, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a salutat acordul, la încheierea unui summit informal al UE organizat vineri la Praga, însă el nu a precizat numărul exact al militarilor ucraineni care vor fi antrenaţi în UE. Germania şi Polonia vor pregăti soldaţi ucraineni, dar cursuri sunt planificate şi alte ţări din UE, mai notează DPA.
”Act de terorism a fost atât în cazul Dughina, cât și în cazul podului. Sigur, Rusia a organizat crime de război care sunt condamnate de toate legile internaționale și de istorie. Rușii au aruncat în aer multe infrastructuri critice din Ucraina.
Din mare nefericire, sunt cu totul de acord cu avertismentele pe care le-a dat Joe Biden. Ajungem într-un punct fără întoarcere, punctul fără întoarcere fiind că pus cu spatele la zid, nebunul de la Kremlin ar putea folosi arma nucleară. Îmi este foarte teamă de lucrul acesta. Am auzit vorbindu-se despre Insula Șerpilor. Tot americanii ne-au spus și au dovedit că au super-informații și știu înaintea lui Putin ce se va întâmpla la Kremlin. Ei au indicat o lovitură demonstrativă asupra Insulei Șerpilor în Marea Neagră. Insula este pustie acum, nu au mai ocupat-o nici ucrainenii, nici rușii”, a declarat analistul politic Bogdan Chirieac, la România TV.
Un pod important, rutier şi feroviar, care face legătura dintre Rusia şi Crimeea ocupată, a fost grav avariat de o explozie de mari proporţii. Imaginile video arată porţiuni din pod prăbuşite şi vagoane, aflate pe secţiunea paralelă, în flăcări. Investigatorii ruşi au afirmat că cel puţin trei persoane au fost ucise. Imaginile sunt dramatice şi sunt îngrijorătoare pentru Moscova. Acesta este podul construit de Kremlin, pentru a conecta Rusia de Crimeea anexată, şi se presupunea că este foarte bine păzit. O explozie care a avut loc la răsărit a generat un incendiu uriaş şi pagube grave. Oficialii ruşi susţin că un camion a fost aruncat în aer şi că flăcările s-au extins către vagoanele de combustibil dintr-un tren de marfă, transmite Rador.
Atât traficul rutier cât şi cel feroviar au fost suspendate pe pod. În Crimeea, oficialii pro-Kremlin au învinuit "vandalii ucraineni" pentru explozie. Kievul nu a revendicat responsabilitatea pentru explozie. Podul a fost dat în folosinţă în 2018, la patru ani după ce Rusia a anexat Crimeea. Moscova aconstruit podul peste Strâmtoarea Kerci atunci când nu controla drumurile pe uscat către Crimeea. El traversează strâmtoarea dintre Marea Azov şi Marea Neagră. Podul a fost foarte scump, unele estimări ridicându-se la aproximativ cinci miliarde de dolari.
Podul oferă o legătură esenţială, nu doar pentru comerţul Rusiei cu Crimeea, ci, mai important, pentru susţinerea efortului militar din sudul Ucrainei. De asemenea, este un proiect în care preşedintele Putin a investit prestigiu personal. A inaugurat podul personal, la volanul unui camion portocaliu, conducând un convoi de vehicule peste pod, cu steaguri ruseşti fluturând în vânt.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu