Administraţia Joseph Biden acuză Rusia că recrutează actuali şi foşti oficiali guvernamentali ucraineni în încercarea de a prelua controlul asupra instituţiilor guvernamentale ucrainene, iar Washingtonul a sancţionat persoane implicate în aceste activităţi, informează CNN.
"Rusia le-a ordonat serviciilor secrete să recruteze actuali şi foşti oficiali guvernamentali ucraineni pentru a pregăti preluarea controlului asupra Guvernului Ucrainei şi a infrastructurii esenţiale cu o forţă de ocupaţie rusă", a anunţat joi Departamentul american al Trezoreriei.
Instituţia a sancţionat patru actuali şi foşti oficiali ucraineni acuzaţi de colaborare cu Rusia pentru destabilizarea Ucrainei. "Au avut diverse roluri, în cadrul campaniei globale de influenţă a Rusiei în scopul destabilizării naţiunilor suverane pentru a fi susţinute obiectivele politice ale Kremlinului", precizează Departamentul Trezoreriei de la Washington. Instituţia subliniază că decizia de acum este "separată şi distinctă" de "gama largă de măsuri cu impact" pe care Washingtonul este pregătit să le adopte dacă Rusia atacă Ucraina.
"Sancţiunile sunt în conformitate cu alte acţiuni pe care le-am aplicat pentru a contracara campaniile ruse în scopul dezinformării. Statele Unite vor continua să ia măsuri, inclusiv prin acţiuni precum cea de astăzi, şi în parteneriat cu Guvernul ucrainean, pentru a identifica, a expune şi a întrerupe eforturile ruse în scopul destabilizării Ucrainei", a declarat secretarul de Stat american, Antony Blinken, potrivit Mediafax.
Rusia este acuzată că a mobilizat aproximativ 100.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar Administraţia de la Kiev se teme de o invazie. Moscova susţine că nu pregăteşte niciun atac, denunţând însă intensificarea activităţilor militare NATO şi intenţiile de extindere spre est. Rusia solicită garanţii de securitate din partea Statelor Unite şi Alianţei Nord-Atlantice.
Miercuri, Emmanuel Macron a anunțat că Franța e pregătită să meargă mai departe, în cadrul NATO, în a se angaja în noi misiuni, prin prezență militară consolidată, mai ales în România. El a transmis un mesaj de solidaritate ”cu prietenii noștri europeni în cadrul NATO” (citește AICI).
Ulterior, președintele Klaus Iohannis a salutat decizia omologului francez de a muta în România:
”Salut, cu căldură, anunțul președintelui Emmanuel Macron, privind disponibilitatea Franței de a participa la prezența militară sporită a NATO în România. Parteneriatul strategic România - Franța va fi astfel consolidat pe flancul estic, în regiunea Mării Negre” a transmis președintele Klaus Iohannis, pe Twitter, în franceză.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News