SUA cer Chinei să conlucreze pentru reducerea gazelor cu efect de seră. Asiaticii spun că încă sunt în dezvoltare

Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ

Statele Unite ale Americii au început dialogul cu China privind responsabilitatea comună când vine vorba de emisiile de dioxid de carbon.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a făcut apel la China să colaboreze cu Washingtonul pentru a combate “amenințarea existențială” a schimbărilor climatice, conform Agerpres. Sâmbătă, ea a declarat că cele două țări - cele mai mari emițătoare de gaze cu efect de seră - au o responsabilitate comună de a da tonul acțiunii climatice.

Ea a îndemnat China să susțină Fondul Climatic Verde condus de SUA. Yellen se află într-o călătorie de patru zile la Beijing, în încercarea de a îmbunătăți relațiile dintre cele două țări.

Are șanse Yellen să ajute la repararea relațiilor SUA-China?

Nu a existat nicio cooperare formală între China și SUA privind schimbările climatice de la Administrația fostului președinte Donald Trump. Și China a suspendat temporar discuțiile climatice cu SUA anul trecut, după ce democratul de rang înalt Nancy Pelosi a vizitat Taiwanul, care este autoguvernat, dar Beijingul îl consideră o provincie separatistă pe care o va uni în cele din urmă.

Totuși, ca un semn că cooperarea ar putea fi reluată în curând, Yellen a făcut apel la China să lucreze împreună cu SUA pentru a combate schimbările climatice și pentru a atenua efectele asupra țărilor mai sărace.

În cadrul mesei rotunde de la Beijing cu experți în finanțe, ea a făcut apel la China să susțină instituțiile conduse de SUA, cum ar fi Fondul Climatic Verde, care a fost creat pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să se adapteze la schimbările climatice și să le reducă efectele.

China, cel mai mare investitor din lume în energia solară

“Ca cele mai mari două emițătoare de gaze cu efect de seră din lume și cei mai mari investitori în energie regenerabilă, avem atât o responsabilitate comună - cât și o capacitate - de a conduce calea”, a spus ea.

China este acum cel mai mare investitor din lume în energia solară și cel mai mare producător de panouri solare și turbine eoliene, dar emisiile sale de dioxid de carbon au crescut cu 4% în primul trimestru al acestui an față de 2022.

SUA, în schimb, au investit miliarde de dolari în ultimii ani în inițiative destinate combaterii schimbărilor climatice, dar și-au văzut emisiile crescând ușor anul trecut, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

China insistă că este o țară încă în dezvoltare

În timp ce Yellen vrea ca China să se alăture SUA în finanțarea tranziției mondiale către surse regenerabile, punctul sensibil este insistența Chinei că este încă o țară în curs de dezvoltare.

Beijingul spune că este datoria SUA și Europei să plătească pentru tranziția energetică, pentru că ele au creat istoric majoritatea emisiilor. Yellen este al doilea oficial de rang înalt din Washington care vizitează Beijingul în ultimele două luni. Prezența ei acolo are ca scop reducerea tensiunilor și restabilirea legăturilor dintre cele două superputeri mondiale.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a vizitat Beijingul luna trecută, făcându-l cel mai înalt oficial din Washington care vizitează capitala chineză în aproape jumătate de deceniu. El s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping și cu ministrul de externe Qin Gang.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel