Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, a condamnat "retorica iresponsabilă" a Rusiei într-o conferință de presă pe 6 mai, după ce aceasta și-a anunțat intenția de a desfășura exerciții cu arme nucleare.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a numit declarațiile rusești "un exemplu al felului de retorică iresponsabilă pe care am văzut-o din partea Rusiei în trecut", notează și Pravda.
"Este complet nepotrivit dată fiind situația de securitate actuală", a adăugat el.
Ryder a subliniat, de asemenea, că Statele Unite nu au observat niciun fel de schimbări în poziționarea strategică a forțelor ruse, dar "în mod evident, vom continua să monitorizăm".
Ministerul Apărării al Rusiei a anunțat pe 6 mai că va desfășura "în curând" exerciții care implică utilizarea armelor nucleare non-strategice la ordinul liderului rus Vladimir Putin. Acestea sunt exerciții cu unități de rachete din Districtul Militar Sud, care implică aeronave, precum și forțe navale.
"Prin ordinul Comandantului Suprem al Forțelor Armate ale Federației Ruse, pentru a crește pregătirea forțelor nucleare non-strategice pentru îndeplinirea sarcinilor de luptă, Statul Major a început pregătirile pentru desfășurarea exercițiilor în viitorul apropiat cu unități de rachete din Districtul Militar Sud, care implică aeronave, precum și forțe navale”, mai notează Pravda.
Militarii ruși au anunțat că în cadrul exercițiilor se vor desfășura măsuri complexe pentru instruirea practică în pregătirea și utilizarea armelor nucleare non-strategice.
În plus, personalul militar rus susține că exercițiile sunt necesare pentru a răspunde "declarațiilor provocatoare și amenințărilor din partea unor oficiali occidentali îndreptate împotriva Federației Ruse".
Pe 13 martie, liderul rus Vladimir Putin a avertizat Occidentul că Rusia este pregătită tehnic pentru un război nuclear și că, în cazul în care SUA ar trimite trupe în Ucraina, ar fi considerată o escaladare semnificativă a războiului.
Pe 10 martie, New York Times a remarcat că Statele Unite au pregătit un răspuns "non-nuclear" la sfârșitul anului 2022 în cazul în care Rusia ar folosi arme nucleare împotriva Ucrainei. CNN a raportat, de asemenea, că la sfârșitul anului 2022, Statele Unite au început să se pregătească riguros pentru posibilitatea ca Rusia să lanseze un atac nuclear împotriva Ucrainei.
Pe 29 februarie, Putin s-a adresat Adunării Federale a Rusiei, vorbind, printre altele, despre "pregătirea completă" a forțelor nucleare și a avertizat cu privire la consecințele dacă NATO ar trimite trupe în Ucraina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News