Statele Unite nu intră inevitabil în recesiune anul acesta, anunță oficialii americani

O recesiune în Statele Unite ale Americii este posibilă, dar nu „inevitabilă”, transmit oficialii.

Secretara americană a Trezoreriei, Janet Yellen, a atenţionat duminică asupra faptului că o recesiune în SUA nu este inevitabilă, la câteva zile după o nouă creştere a ratei directoare a dobânzii pentru a contracara inflaţia, decizie ce stârneşte însă temeri asupra unei posibile contracţii economice, relatează AFP.

Nu cred că o recesiune este inevitabilă, a spus Janet Yellen la postul ABC News, adăugând că se aşteaptă ca economia să încetinească în cadrul unei tranziţii către o creştere lentă şi stabilă, potrivit Agerpres.

Temerile cresc din cauza deciziei istorice de majorare a dobânzii de referință

Teama de recesiune se amplifică în SUA după decizia istorică de miercuri a băncii centrale (Fed) de a creşte cu 0,75% rata dobânzii de referinţă.

Preşedintele (Fed) Powell a declarat că obiectivul său este de a reduce inflaţia menţinând în acelaşi timp o piaţă a muncii puternică. Aceasta cere talent şi şansă, dar cred că este posibil, mai spus Janet Yellen, care a descris drept inacceptabil actualul nivel al inflaţiei. Este prioritatea preşedintelui Biden de a o reduce, a subliniat ea.

Secretara Trezoreriei a susţinut că războiul din Ucraina ar fi una dintre cauzele creşterilor de preţuri la alimente şi carburanţi.

Preşedintele Fed, Jerome Powell, a asigurat miercuri că instituţia sa nu încearcă să inducă o recesiune, ci să readucă inflaţia la 2% şi să conserve o piaţă a muncii solidă. Prognoza Fed indică o inflaţie de 5,2% anul acesta, faţă de 4,3% cât era estimarea făcută în martie, şi o creştere economică în SUA de numai 1,7%, în scădere faţă de ultima estimare de 2,8%.

Cel mai probabil va fi recesiune în SUA până la finalul anului



Un fost secretar american al Trezoreriei, Larry Summers, crede la rândul său că ipoteza intrării economiei americane în recesiune până la sfârşitul anului este cea mai probabilă.

Janet Yellen speră însă că un asemenea scenariu nu se va concretiza, mizând pe menţinerea unui nivel ridicat al cheltuielilor pentru consum. Este clar că majoritatea consumatorilor - chiar şi gospodăriile cu veniturile cele mai mici - dispun în continuare de economii care pot funcţiona ca un tampon şi care le vor permite să continue să cheltuie, a argumentat secretara Trezoreriei SUA.

Banca Naţională a Elveţiei majorează rata dobânzii, pentru prima dată din 2007

Nici Elveția nu este ocolită de actuala criza. Banca Naţională a majorat dobânda de referinţă pentru prima dată din 2007. Banca Naţională a Elveţiei a decis majorarea dobâznii de referinţă cu 50 de puncte, până la pragul de 0,25%, o decizie care a suprins marile pieţe financiare din întreaga lume. Majorarea dobânzii a determinat aprecierea francului elveţia cu 2% în raport cu euro.

Banca Elveţiei se alătură astfel direcţiei de înăsprire a politicii monetare, în care încep să meargă din ce în ce mai mulţi creditori pentru a lupta cu inflaţia. Oficialii băncii sunt de părere că decizia luată în privinţa dobânzii de referinţă nu este suficientă şi va fi nevoie de mai multe măsuri pentru a ţine sub control inflaţia. „Vom urmări îndeaproape evoluţiile şi vom fi gata să luăm toate măsurile necesare în funcţie de fiecare scenariu”, a declarat Thoms Jordan, preşedintele Băncii Centrale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel