Statele Unite se confruntă cu pericole din partea militanților susținuți de Iran - Reuters

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Chiar dacă au o rată de succes foarte mică în atacurile lor, trupele coordonate de Iran în mai multe state din Orientul Mijlociu nu trebuie subestimate sau neglijate.

Cu mai mult de o lună înainte de un atac cu dronă care a provocat moartea a trei soldați americani în Iordania, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a încercat să transmită o asigurare trupelor americane cu privire la capacitatea militară de a rezista atacurilor desfășurate de militanții susținuți de Iran.

În declarații anterior nepublicate adresate marinarilor de la portavionul Gerald R. Ford pe 20 decembrie, Austin a explicat că principalul motiv pentru care militanții nu au avut succes până în acel moment a fost că "nu sunt foarte buni în ceea ce fac."

"În fiecare zi, interpușii iranieni trag în trupele noastre din Irak și Siria. Nu au avut niciun succes până acum din două motive: în primul rând, nu sunt foarte buni în ceea ce fac", a subliniat Austin echipajului.
"Dar, în al doilea rând, am implementat numeroase măsuri pentru a ne asigura că avem protecție adecvată... În cele din urmă, așa cum știm cu toții, ar putea avea noroc într-o zi și să provoace rănirea unuia dintre militarii noștri. Dar vom rămâne vigilenți și vom lua toate măsurile necesare pentru a preveni acest lucru."

În urma atacului cu dronă, administrația președintelui Joe Biden a promis să facă tot ce este necesar pentru a proteja trupele americane de escaladarea luptelor din Orientul Mijlociu, unde militanții aliniați cu Iranul lansează atacuri în Irak, Siria, Iordania și în apele Yemenului, în Marea Roșie.
Cu toate acestea, oficiali americani actuali și foști, citați de Reuters, susțin că succesul periodic al militantilor în atacuri poate fi inevitabil, dat fiind volumul semnificativ de drone, rachete și proiectile trase asupra trupelor americane, iar apărarea bazelor nu poate fi eficientă în mod realist 100% din timp.

Experții avertizează, de asemenea, să nu subestimăm militanții susținuți de Iran, chiar dacă majoritatea atacurilor lor sunt nereușite.
Charles Lister de la Institutul pentru Orientul Mijlociu din Washington a amintit de descrierea făcută de fostul președinte Barack Obama asupra Statului Islamic ca fiind o echipă de rezerve în 2014, în ciuda faptului că grupul își consolida atunci puterea.
"A sugera, în stilul lui Obama, că 'ei sunt doar o echipă de rezerve' și că putem râde și să îndurăm loviturile știind că nimic serios nu se întâmplă este pur și simplu profund naiv", a declarat Lister. "Aceste grupuri au efectuat atacuri sofisticate transnaționale și au o istorie foarte mortală împotriva trupelor americane."
Cu toate acestea, comandanții americani au o lungă istorie de a-și arăta un chip curajos în fața trupelor lor. Austin este un general în retragere cu patru stele care a servit pe teren în Irak, fiind el însuși sub foc.
Întrebat despre aceasta, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, a declarat că Austin a fost indignat și profund întristat de moartea soldaților în Iordania și că "nu există o prioritate mai mare decât protejarea forțelor noastre și îngrijirea oamenilor noștri."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel