Statele Unite și Insulele Fiji negociază un acord pentru creșterea cooperării militare

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Statele Unite se află în discuții avansate cu Fiji pentru încheierea unui acord bilateral care ar putea întări prezența trupelor americane în această țară insulară din Pacificul de Sud. 

Citește și: Alerta meteo se extinde, 23 noiembrie 2024: Rafale de vânt de până la 100 km/h/ Viscol la munte. HARTA ANM

Declarația a fost făcută sâmbătă de către Lloyd Austin, secretarul american al apărării, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Nadi, pe principala insulă din arhipelag, relatează AFP.

Lloyd Austin a anunțat că negocierile se concentrează pe un acord de tip „statut al forțelor” (SOFA), care stabilește normele juridice aplicabile personalului militar american desfășurat într-o țară străină. Odată finalizat, acest acord va permite intensificarea exercițiilor comune și aprofundarea colaborării între forțele armate ale celor două state.

„Acordul va deschide calea pentru exerciții sporite și angajamente între armate”, a declarat Austin într-o înregistrare video furnizată presei.

Totuși, șeful Pentagonului a subliniat că discuțiile nu includ, în acest moment, posibilitatea instalării unei baze militare permanente în Fiji. „Nu au existat discuții în această privință”, a clarificat oficialul american.

Acordurile de tip SOFA nu sunt o noutate pentru politica externă a Statelor Unite, fiind semnate deja cu peste 100 de țări, conform Departamentului de Stat american. Însă discuțiile cu Fiji vin într-un context sensibil, marcat de rivalitatea tot mai acută dintre SUA și China pentru influență în Pacificul de Sud.

Deși regiunea este formată din state cu populații reduse, aceasta are o importanță strategică majoră pentru comerțul global, transportul maritim și accesul la resurse naturale. China și-a consolidat prezența regională prin investiții masive, acorduri comerciale și eforturi diplomatice, determinând Washingtonul să răspundă prin creșterea cooperării cu statele insulare din Pacific.

Vizita lui Lloyd Austin este prima realizată de un secretar american al apărării în Fiji, marcând astfel un punct de referință în relațiile bilaterale dintre cele două țări. Premierul din Fiji, Sitiveni Rabuka, un fost colonel în armata insulară, a salutat această vizită ca fiind „un moment istoric”.

Cu toate acestea, Rabuka a exprimat și îngrijorări, afirmând că speră ca intensificarea cooperării să nu fie un semn al unor tensiuni militare crescânde în regiune. „Cu toții ne rugăm ca această vizită să nu fie un semn că urmează ani periculoși”, a declarat premierul, purtând o cravată în culorile steagului american, un gest simbolic al prieteniei între cele două națiuni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel