Statele Unite și Qatar au îndemnat miercuri toate părțile implicate să evite acțiuni care ar putea "submina" negocierile pentru un armistițiu în Gaza, lansând un avertisment subtil către Iran, Hamas și Israel, înaintea discuțiilor planificate pe acest subiect la Doha.
Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken şi prim-ministrul Qatarului Mohammed bin Abdelrahmane Al-Thani au insistat în cadrul unei convorbiri telefonice asupra faptului că "niciun actor din regiune nu trebuie să ia măsuri care ar submina eforturile depuse pentru a se ajunge la un acord", potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentul de Stat al SUA, Vedant Patel.
Cei doi lideri au discutat despre "eforturile de a calma tensiunile din regiune şi despre importanţa finalizării unui acord de încetare a focului în Gaza", a precizat el.
Secretarul de stat american a vorbit miercuri şi cu ministrul de externe egiptean Badr Abdelatty în cadrul eforturilor susţinute în ultimele zile pentru a evita o escaladare în regiune care l-a determinat să aibă contacte cu diplomaţia iordaniană, saudită, turcă, dar şi israeliană.
Şeful Serviciului de informaţiile externe (Mossad), David Barnea, şeful Serviciului de securitate internă (Shin Bet) şi un consilier special al premierului Netanyahu vor lua parte la discuţiile care au fost solicitate de cele trei ţări mediatoare - Qatar, SUA şi Egipt -, conform informaţiilor furnizate de Biroul premierului israelian.
Mediatorii încearcă de luni de zile să determine cele două părţi să ajungă la un acord privind un armistiţiu, după mai bine de zece luni de război sângeros între Israel şi Hamas, acord care să prevadă şi eliberarea ostaticilor răpiţi de mişcarea islamistă palestiniană în timpul atacului din 7 octombrie.
Preşedintele Biden a estimat marţi că o încetare a focului ar putea ajuta la evitarea unui atac iranian împotriva Israelului, anunţat de Teheran în represalii la asasinarea, pe care o atribuie statului israelian, a liderului Hamas, Ismail Haniyeh, în capitala iraniană pe 31 iulie. Acesta era implicat, în numele Hamas, în negocierile pentru un armistiţiu în Fâşia Gaza, notează AFP, potrivit Agerpres.
Ambasadorii Statelor Unite ale Americii, Germaniei și Marii Britanii în Israel au cerut miercuri ca reuniunea care va avea loc, mâine, la Doha, pentru a relansa negocierile în vederea încetării focului în Fâșia Gaza să se încheie cu un acord, despre care susțin că este ”urgent” pentru stabilirea regiunii, informează EFE, scrie Agerpres.
”Suferința familiilor este un motiv suficient pentru a fi aici, pur și simplu în numele umanității, dar este extrem de urgent, pentru că face parte și din problema menținerii unei anumite stabilități în această regiune”, a declarat Jack Lew, ambasadorul SUA, la o conferință de presă la Tel Aviv.
Astfel, cei trei șefi de misiuni diplomatice s-au deplasat la sediul forumului care reprezintă rudele ostaticilor israelieni rămași captivi în Fâșia Gaza, după atacul din 7 octombrie 2023, și care a convocat joi un nou protest la Tel Aviv pentru a cere un acord de încetare a focului prin care să fie eliberați pe cei dragi.
Manifestația denumită ”Marșul ultimei șanse”, va avea loc în timp ce negociatori din SUA, Qatar, Egipt și Israel se întâlnesc la Doha și în contextul presiunii suplimentare a unui posibil atac de represalii din partea Iranului pentru asasinarea liderului politic și negociatorului șef al Hamas, Ismail Haniyeh.
Președintele american Joe Biden a anunțat deja marți că speră că un armistițiu între Israel și Hamas în Fâșia Gaza va descuraja Teheranul să atace.
Ambasadorul SUA în Israel, Jack Lew, a declarat că un acord de încetare a focului va deschide ”o cale către discuții pentru a da o soluție diplomatică în nord”, referindu-se la schimbul zilnic de rachete între Israel și gruparea șiită libaneză Hezbollah, aliată a Iranului.
Ambasadorul Germaniei, Steffen Seibert, a subliniat că aceasta este ”o săptămână specială și potențial decisivă”.
”Este timpul să (ajungem) la un acord pentru a scoate ostaticii, a face să intre în vigoare încetarea focului și să pătrundă ajutorul necesar” în enclava palestiniană, a adăugat el.
Colegul său britanic, Simon Walters, s-a concentrat asupra suferinței familiilor ostaticilor și a avertizat că ”nu mai pot exista întârzieri”. Vezi tot articolul aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu