Stația Spațială Internațională, la un pas de coliziune cu deșeuri spațiale

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a făcut o manevră neprogramată pe orbită pentru a evita coliziunea cu deșeuri spațiale.

Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a fost nevoită să efectueze o manevră neprogramată pe orbită, sâmbătă, pentru a evita coliziunea cu deşeuri spaţiale, informează DPA.

Motoarele vehiculului rusesc Progress MS-18 au fost pornite pentru 10 minute, accelerând viteza de deplasare a ISS şi ridicând staţia cu 1,8 kilometri, potrivit agenţiei spaţiale ruse Roscosmos. Vehiculul Progress MS-18, care este utilizat în misiuni de reaprovizionare a staţiei orbitale, este andocat în prezent la ISS.

ISS se află acum la o altitudine de 414 kilometri deasupra Pământului, după finalizarea cu succes a manevrei de sâmbătă, a precizat Roscosmos într-un mesaj publicat pe Telegram. Altitudinea maximală la care ISS poate să funcţioneze este de 438 de kilometri.

Deşeurile reprezintă o problemă tot mai importantă pentru călătoriile în spaţiu. ISS este nevoită să execute cu regularitate manevre pe orbită pentru a evita aceste obiecte, întrucât o eventuală coliziune ar putea să o distrugă.

În noiembrie, astronauţii de pe ISS s-au refugiat în două capsule spaţiale care erau andocate la staţie după ce armata Rusiei a distrus un satelit al său scos din funcţiune. Fragmente desprinse din acesta ameninţau să se ciocnească cu ISS, dar, în cele din urmă, laboratorul spaţial nu a suferit nicio avarie, scrie Agerpres.

SpaceX, compania lui Elon Musk, plătită de Guvernul SUA pentru a muta sateliţii Starlink deasupra Ucrainei

Elon Musk a trimis terminalele Starlink deasupra Ucrainei pentru ca ţara să nu rămână fără internet după invazia declanşată de Rusia. Anunţul a fost făcut pe 26 februarie, iar la acel moment părea un act de caritate. 

"Sunt mândru că vom asigura aceste terminale pentru oamenii din Ucraina. Nu cred că SUA ne-a dat vreun ban pentru a muta terminalele", a declarat atunci preşedintele SpaceX, Gwynne Shotwell. 

Conform The Independent însă, Guvernul SUA ar fi cumpărat peste 1300 de terminale de la SpaceX pentru a le duce în Ucraina. Space X a donat apoi 3670 de terminale, toate venind cu date nelimitate timp de 3 luni. 

Agenţia a spus, iniţial, că a primit o donaţie din sectorul privat în valoare de 10 milioane de dolari, dar ulterior suma a fost scoasă din comunicatele de presă ale companiei. Acum, se arată că Guvernul SUA a livrat 5000 de terminale Starlink Ucrainei, printr-un parteneriat public-privat cu SpaceX (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel