Statinele sunt prescrise ca tratament pentru nivelul ridicat al "colesterolului rău", cu scopul de a-l reduce şi de a menţine sănătatea inimii.
Invitat la interviurile DC News, Prof. dr. Eduard Apetrei de la Institutului de Cardiologie și Chirurgie Cardiovasculară "C.C. Iliescu a vorbit despre progresul uriaș privind tratamentul colesterolului crescut și s-a referit și la agresiunea de informații care există pe Internet vizavi de acest subiect.
"Un progres teribil care s-a făcut este tratamentul colesterolului crescut. Acesta înseamnă statine. La fel ca orice medicament, are și efecte negative. În cazul statinelor, vorbim de 1-2% efecte negative. Tocmai aceea este seriozitatea controlului, pentru că descoperim înainte. Eu nu voi refuza să tratez 97-98 de bolnavi bine pentru că mi-e teamă că 2% vor face efecte negative. Repet: eu pot afla aceste efecte negative prin două mijloace - ce îmi spune bolnavul (și îmi dau seama dacă este legat de statine) și din probele biologice care îmi spun dacă statinele sunt sau nu potrivite pentru acel bolnav.
La ora actuală, pe Internet, este o agresiune de informații conform cărora 's-a terminat cu statinele'. Sfătuiesc bolnavii de inimă să nu țină seama de astfel de informații!", a zis specialistul.
Iată răspunsul integral:
DCNews a demarat, în colaborare cu prof. dr. Irinel Popescu, președinte al Academiei de Științe Medicale, un proiect dedicat informării publicului, dar și a specialiștilor, asupra unor subiecte medicale de actualitate. Seria de emisiuni realizată de profesorul Irinel Popescu, sub egida Academiei de Științe Medicale, este publicată în rubrica Academia de Sănătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu