După ce pompierii au găsit trupul tânărului român decedat alături de cele două prietene ale sale în urma inundațiilor de la sfârșitul lunii mai, comunitatea din Premariacco a decis să ridice o statuie în memoria acestora. Certitudinea că trupul găsit ieri dimineață în râul Natisone este al lui Cristian Molnar a venit din partea fratele său, Radu Petru, care a mers la morgă pentru a-l recunoaște pe acesta.
Petru, la scurt timp după tragedia celor trei tineri, s-a mutat de-a lungul râului Natisone pentru a urmări îndeaproape desfășurarea căutărilor. Căutările au continuat neîntrerupt timp de 20 de zile, din ziua în care Cristian (25 de ani) a fost luat de viitură împreună cu cele două prietene ale sale, Patrizia Cormos (20 de ani) și Bianca Doros (23 de ani).
Corpul său a fost ultimul găsit, într-o zonă verificată de mai multe ori. Dar, atâta timp cât masa de apă a rămas impunătoare, a fost imposibil să se ajungă la groapa în care rămăsese blocat. Scăderea nivelului apei l-a făcut să reapară, acoperit de o piatră mare și de lemne.
„Corpul lui Cristian Molnar era sub apă, într-o zonă care a fost verificată de mai multe ori în aceste săptămâni. Este aproape imposibil să ajungi în acele locuri, în acele canioane, când apa are anumite debite", a declarat Michele De Sabata, primarul din Premariacco (Udine), jurnaliștilor, explicând modalitățile de găsire a băiatului de către echipa fluvială a pompierilor, dispărut din 31 mai în apele râului.
„Era sub o piatră uriașă, într-un tunel - a adăugat el - acoperit și de lemne: în sfârșit, acești pompieri extraordinari au reușit să observe ceva sub apă, unde a rămas tot timpul până acum”. Primarul a povestit apoi că a făcut să bată clopotele și a stabilit pentru ziua de 24 iunie zi de doliu municipal în Premariacco.
„Închidem una dintre cele mai triste pagini din mica noastră comunitate. Sarcina noastră era să redăm un corp familiei și astăzi operațiunea a fost finalizată. Mi se spune, de altfel, că astăzi este Ziua Mondială a Îmbrățișărilor." a mai declarat primarul.
În ceea ce privește proiectul unei statui în omagiu celor trei tineri, primarul din Premariacco, De Sabata, a povestit că a terminat de curând „o conversație cu comunitatea română din orașul nostru care mă susține în acest proiect. Nu mă interesează să fac plăci comemorative pentru cei căzuți, dar aș dori ca oricine trece pe aici să simtă acea îmbrățișare dintre cei trei tineri, un semn extraordinar care îți atinge inima, ultimul cadou pe care ni-l fac înainte de a dispărea în valuri. Vreau să cristalizez acea îmbrățișare”.
La Udine, în Laboratorul de Informatică Criminalistică, are loc verificarea tehnică irepetabilă dispusă de procurorul Letizia Puppa asupra telefonului mobil al Patriziei Maria Cormos, singurul telefon găsit până acum pe malurile râului Natisone. Se realizează o copie criminalistică a dispozitivului, inclusiv a cardurilor SIM și a cardurilor de memorie. Această verificare este necesară - la mai mult de 3 săptămâni de la tragedie - pentru „a evita deteriorarea posibilă a telefonului și inutilizarea acestuia în cazul unui proces”.
Avocații familiilor au desemnat un consultant tehnic comun, Gaetano Laghi de la baroul din Milano, care reprezintă familia Molnar, deci fratele lui Cristian și părinții săi, și familia Doros, părinții Biancăi, iar Maurizio Stefanizzi, de la baroul din Pistoia, reprezintă familia Cormos, cea a Patriziei. Din telefon se poate reconstitui, minut cu minut, cronologia acelei zile de vineri, 31 mai, prin orele apelurilor, metadatele fotografiilor și videoclipurilor, conectarea la celulele telefonice. Dosarul deschis la Parchet rămâne pentru omucidere din culpă împotriva unor persoane necunoscute.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci