Statuie în „onoarea” lui Stalin. Rusia se întoarce în trecut

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Un nou monument dedicat liderului sovietic Iosif Stalin urmează să fie ridicat într-un oraș din nord-vestul Rusiei, în urma cererilor venite din partea publicului, potrivit guvernatorului regional, citat de Reuters.

Anunțul a fost făcut de Georgy Filimonov, guvernatorul regiunii Vologda, într-un videoclip publicat pe rețelele de socializare, în care arată lucrările aproape finalizate la statuia de dimensiuni naturale a liderului georgian, care a condus Uniunea Sovietică cu mână de fier între 1924 și 1953.

Filimonov, numit în funcție anul trecut de președintele Vladimir Putin, a precizat că statuia va fi amplasată în orașul Vologda, un oraș istoric cu aproximativ 300.000 de locuitori, situat la circa 450 de kilometri nord de Moscova.

„Această decizie a fost luată în urma solicitărilor venite din partea publicului,” a scris Filimonov pe canalul său de Telegram. Statuia va fi amplasată lângă o casă în care Stalin a locuit între 1911 și 1912, în timpul exilului său din provincie pentru activități revoluționare.

Iosif Stalin a fost responsabil pentru industrializarea rapidă a Uniunii Sovietice și pentru victoria asupra Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial, dar este, de asemenea, considerat vinovat de moartea a milioane de oameni în urma epurărilor politice, muncii forțate în lagăre și foametei provocate, potrivit istoricilor.

După moartea sa, numeroase statui și busturi ale lui Stalin au fost înlăturate, însă războiul din Ucraina, pe care Putin îl descrie drept o bătălie existențială asemănătoare luptei împotriva naziștilor, a determinat unele regiuni să ridice noi memoriale în cinstea fostului lider sovietic.

În mesajul său, Filimonov a anticipat posibile critici cu privire la ridicarea statuii, subliniind complexitatea figurii istorice. „Cu înțelegerea deplină a interpretării ambigue a rolului acestei personalități, trebuie să recunoaștem marile realizări, să cunoaștem istoria țării noastre, să o respectăm și să fim mândri de ea,” a scris el.

Guvernatorul Filimonov și-a exprimat în repetate rânduri admirația pentru liderii sovietici, iar în biroul său se află fotografii cu Lavrenti Beria și Felix Dzerjinski, șefii poliției secrete sovietice. De asemenea, el are o pictură intitulată „conceptuală” în care apare strângând mâna cu Stalin, amplasată în sala de recepție a biroului său.

Totodată, Filimonov a anunțat că există planuri pentru instalarea unui monument dedicat lui Ivan al IV-lea, cunoscut și sub numele de Ivan cel Groaznic, un țar rus din secolul al XVI-lea, sub conducerea căruia a început construcția Kremlinului din Vologda. Domnia lui Ivan a fost marcată de epurări violente ale nobilimii ruse și războaie eșuate împotriva Suediei și Poloniei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel