Statul care a ocupat cel mai mult teritoriul rus: Abia după 240 de ani rușii au început să înlăture treptat dominația

Hoarda de Aur, photo: Wikipedia
Hoarda de Aur, photo: Wikipedia

Cel mai mare stat care a ocupat o mare parte din teritoriul Rusiei în istorie a fost Imperiul Mongol.

 În secolul al XIII-lea, sub conducerea lui Genghis Khan și a succesorilor săi, mongolii au lansat o serie de campanii militare care au dus la cucerirea unor vaste teritorii, inclusiv o mare parte din ceea ce este astăzi Rusia.

După bătălia de la Râul Kalka în 1223 și căderea orașului Kiev în 1240, mongolii au stabilit dominația asupra unor regiuni vaste din Rusia prin intermediul Hoardei de Aur, un stat vasal al Imperiului Mongol. Această ocupație a durat aproximativ 240 de ani, până la sfârșitul secolului al XV-lea, când Marele Cnezat al Moscovei a început să câștige putere și să înlăture treptat dominația mongolă.

Această perioadă de dominație mongolă a avut un impact semnificativ asupra dezvoltării politice și culturale a Rusiei, influențând modul în care s-au format statele rusești ulterioare și contribuind la centralizarea puterii sub conducerea Moscovei.

Despre Hoarda de Aur

Hoarda de Aur a fost un important stat mongol și turcic care a dominat vaste regiuni din Europa de Est și Asia Centrală între secolele XIII și XV. Aceasta a fost una dintre cele patru mari hanate care au rezultat din împărțirea Imperiului Mongol după moartea lui Genghis Khan.

Hoarda de Aur își are originile în campaniile militare mongole conduse de Batu Han, nepotul lui Genghis Khan, în anii 1230-1240. După cucerirea Rusiei kievene și a altor teritorii din Europa de Est, Batu Han a stabilit un stat care avea centrul în orașul Sarai, situat pe malul râului Volga. Acest stat a devenit cunoscut sub numele de Hoarda de Aur.

La apogeul său, Hoarda de Aur controla teritorii întinse, care includeau părți din Rusia actuală, Ucraina, Kazahstan, Moldova și chiar porțiuni din Ungaria. Sub conducerea hanilor săi, Hoarda de Aur a reușit să mențină dominația asupra principatelor rusești, care plăteau tribut și se aflau sub suzeranitatea mongolă.

Hoarda de Aur era condusă de un han, care era liderul suprem. Deși mongolii erau la origini nomazi, statul a evoluat spre un sistem mai sedentar și administrativ, în special în zonele mai dens populate, cum ar fi cele din jurul orașului Sarai. Populația Hoardei de Aur era extrem de diversă, incluzând mongoli, turcici, slavi, caucazieni și alte grupuri etnice.

Hoarda de Aur a exercitat o influență semnificativă asupra Rusiei medievale. Cnezatele rusești, inclusiv Moscova, erau obligate să plătească tribut și să recunoască suzeranitatea hanului. Această dominație mongolă, cunoscută și ca "Jugul Tătar", a durat aproape 240 de ani și a avut un impact profund asupra evoluției statului rus.

Hoarda de Aur a început să se destrame în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, datorită conflictelor interne, luptelor pentru succesiune și presiunilor externe, inclusiv din partea statelor slave din nord și a Imperiului Otoman. În plus, Tamerlan (Timur Lenk), un alt lider mongol-turcic, a învins forțele Hoardei de Aur în bătălia de la Râul Terek în 1395, ceea ce a marcat începutul sfârșitului pentru acest stat.

Până la mijlocul secolului al XV-lea, Hoarda de Aur s-a fragmentat în mai multe hanate mai mici, precum Hanatul Crimeii, Hanatul Kazanului și Hanatul Astrahanului, care au fost în cele din urmă încorporate în Imperiul Rus în secolele următoare.

Deși Hoarda de Aur a dispărut, influența sa a avut un impact durabil asupra regiunii. Dominația mongolă a contribuit la centralizarea puterii în Moscova și a influențat modul în care s-a format și s-a dezvoltat statul rus. De asemenea, a lăsat o amprentă culturală și lingvistică semnificativă în regiunile controlate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel