Statul de drept se erodează sub ochii noștri în toată Europa - Raportul Liberties detaliază încălcările din Europa

Agerpres
Agerpres

De la Paris la Budapesta, drepturile cetățenilor sunt în pericol. Raportul Liberties pune sub lupă încălcările statului de drept din Europa.

Un studiu îngrijorător publicat de Liberties, o rețea europeană influentă de apărare a drepturilor omului, scoate în evidență un declin sistematic al statului de drept în mai multe state membre ale Uniunii Europene. Raportul anual, elaborat cu sprijinul a 37 de organizații din 19 țări, identifică amenințări la adresa principiilor democratice chiar și în democrații consolidate precum Franța, Germania sau Belgia. Totuși, cele mai alarmante evoluții se înregistrează acolo unde partidele de extremă dreapta sunt la putere, cum ar fi Italia, sau influențează guvernarea, ca în Suedia, relatează The Guardian.

Europa de Est rămâne o zonă volatilă, cu țări precum Polonia, Slovacia și Slovenia oscilând între redresare democratică și recidivă autoritară. Raportul Liberties evidențiază un aspect esențial: Bruxellesul este criticat pentru ritmul prea lent și lipsa de fermitate în reacțiile față de tendințele anti-democratice. Ungaria rămâne exemplul negativ, unde, în ciuda repetatelor avertismente și chiar sancțiuni, autoritățile continuă să ignore angajamentele democratice, servind drept model pentru guvernele populiste din regiune.

Un element definitoriu pentru evaluarea sănătății democratice este felul în care societatea civilă este tratată de către guverne. Atât în Germania și Franța, țări cu tradiții democratice solide, cât și în Slovacia și Suedia, se observă o restrângere a spațiului civic. Organizațiile neguvernamentale devin ținta unor atacuri politice și limitări legislative, demonstrând o scădere a toleranței față de pluralismul de opinii specific unei democrații veritabile.

Un alt drept aflat în retragere este cel al protestelor pașnice. Anul 2023 a adus o creștere îngrijorătoare a restricțiilor impuse manifestațiilor, în special celor care abordează teme precum conflictul israeliano-palestinian sau criza climatică. Belgia, Germania, Italia, Suedia, dar și Ungaria s-au remarcat prin arestări și acțiuni penale împotriva protestatarilor pașnici.

Raportul Liberties atrage atenția și asupra vulnerabilității sistemelor judiciare europene, care resimt presiuni politice în țări precum Franța, Germania, Grecia, Ungaria și Slovacia. Independența actului de justiție, pilon fundamental al statului de drept, riscă să fie subminată, deschizând calea unor abuzuri pe termen lung, mai ales în cazul în care partidele extremiste ar accede la putere.

Concluziile studiului sunt sumbre: mecanismele instituționale ale Uniunii Europene se dovedesc insuficiente pentru a stopa efectiv declinul valorilor democratice în rândul statelor membre. Comisia Europeană, deși folosește raportul Liberties în evaluările sale periodice, este criticată pentru lipsa unei reacții rapide și decisive care să descurajeze guvernele care încalcă principiile democratice. Situația din Ungaria este cel mai îngrijorător exemplu al ineficienței actualelor pârghii de acțiune pe care le are UE la dispoziție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel