Un tribunal a condamnat la închisoare un număr de potențiali candidați la alegerile prezidențiale și le-a interzis să candideze, facilitând prin abuz o nouă victorie actualei administrații în cursa prezidențială.
Un tribunal tunisian a condamnat la închisoare un număr de potențiali candidați la alegerile prezidențiale și le-a interzis să candideze, potrivit presei locale, politicienilor și unui avocat, într-o mișcare despre care criticii spun că vizează excluderea concurenților serioși ai președintelui Kais Saied la votul din octombrie.
O decizie judecătorească a fost emisă luni împotriva proeminentului politician Abdel Latif Mekki, a activistului Nizar Chaari, a judecătorului Mourad Massoudi și a unui alt candidat, Adel Dou, potrivit avocatului Mokthar Jmai, care a vorbit cu Reuters. Toți patru au fost condamnați la opt luni de închisoare și li s-a interzis să candideze sub acuzația de cumpărare de voturi.
Un alt tribunal a condamnat-o luni seara pe Abir Moussi – care este, de asemenea, un critic ferm al președintelui Saied – la doi ani de închisoare, sub acuzația de insultare a comisiei electorale, a informat radioul local Mosaique.
Moussi, o figură cheie a opoziției, a fost închisă din octombrie, potrivit Agenției France-Presse.
Hotărârea va întări temerile partidelor de opoziție, candidaților și grupurilor pentru drepturile omului, care au acuzat autoritățile că folosesc restricții arbitrare și intimidare pentru a asigura realegerea lui Saied într-un vot stabilit pentru 6 octombrie.
Ahmed Nafatti, managerul campaniei lui Mekki, a declarat că încă intenționează să-și depună documentele de candidatură marți.
"Decizia este nedreaptă și delirantă. Are ca scop excluderea unui jucător serios din cursă", a spus Nafatti.
"Este o regulă șocantă, are scopul de a ne ține departe de a alerga pentru cursă, după o serie de restricții", a declarat Chaari pentru Reuters.
Șefa Partidului Liber Destourian și fostă membră a parlamentului, Moussi, și-a depus candidatura sâmbătă prin intermediul avocaților săi, cu două zile înainte de sentința raportată. Moussi a fost condamnată în temeiul Decretului 54, o lege adoptată de Saied în 2022 pentru a combate "știrile false".
Dacă sentința este menținută în apel sau în procedurile ulterioare, lui Moussi i se va interzice oficial să candideze, deoarece unul dintre criteriile de candidatură este că aspiranții trebuie să aibă un cazier curat.
Luna trecută, un tribunal l-a condamnat pe Lotfi Mraihi, un potențial candidat la alegerile prezidențiale și un critic acerb al lui Saied, la opt luni de închisoare sub acuzația de cumpărare de voturi. De asemenea, i-a interzis să candideze la alegerile prezidențiale.
Luni dimineață, președintele tunisian, Kais Saied, și-a depus candidatura oficială pentru alegerile din octombrie.
La înregistrarea candidaturii sale, Saied, în vârstă de 66 de ani, a declarat reporterilor din capitala Tunis că această candidatură face parte dintr-un "război de eliberare și autodeterminare" care vizează "stabilirea unei noi republici".
Ales în 2019, Saied a dizolvat parlamentul în 2021 și a început să guverneze prin decret într-o mișcare pe care opoziția a descris-o drept o lovitură de stat. El a spus că nu va preda puterea la ceea ce el numește "non-patrioți".
Partidele de opoziție, dintre care mulți lideri care se află în închisoare, au acuzat guvernul lui Saied că exercită presiuni asupra sistemului judiciar pentru a-și reprima rivalii în alegerile din 2024 și pentru a-i deschide calea pentru a câștiga un al doilea mandat.
Saied a negat că ar fi impus restricții rivalilor.
"Nu există restricții privind potențialii candidați la alegerile prezidențiale... acestea sunt prostii și minciuni", a declarat Saied reporterilor luni, după ce și-a depus dosarul oficial de candidatură.
"Oricine vorbește despre restricții este delirant", a spus el. "Nu am asuprit pe nimeni, iar legea se aplică tuturor în mod egal", a completat actualul președinte.
Luni, cel puțin alți patru potențiali candidați proeminenți au declarat că cei de la comisia electorală au impus o nouă restricție, cerându-le să-și prezinte cazierul poliției pentru a se înregistra, dar că Ministerul de Interne a refuzat să furnizeze aceste înregistrări.
Ei au acuzat autoritățile că încearcă să readucă Tunisia la anii de dictatură și alegeri farse, care erau norma înainte de revoluția tunisiană din 2011.
Ministerul de Interne nu a fost disponibil imediat pentru comentarii, conform The Guardian .
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News