Statul îndelung așezat crește riscul de moarte timpurie

FOTO: Freepik @miksturaproduction
FOTO: Freepik @miksturaproduction

Cât timp de stat pe scaun este dăunător pentru sănătate și poate crește riscul de moarte timpurie.

Perioada de pandemie, cu lucrul de acasă, dar și munca de la birou înseamnă pentru cei mai mulți dintre oameni un timp îndelungat de stat pe scaun, în ciuda faptului că specialiștii recomandă ca la o oră să se ia o pauză și să facă măcar câțiva pași. În plus, după orele de program, mai ales în sezonul rece, mulți optează să stea pe canapea și să privească la televizor, adică alte ore statice.

Având în vedere că organismul este făcut pentru a se mișca, toată această ședere este în mod clar dăunătoare pentru sănătatea noastră. Un nou studiu al Universității din California, San Diego (UCSD), a confirmat acest lucru, dar și ceva în plus.

Ce spune studiul

La studiul menționat au participa 5.856 de femei, cu vârste cuprinse între 63 și 99 de ani, care au fost rugate să poarte un monitor de activitate pe șold timp de șapte zile la începutul studiului. Cercetătorii le-au urmărit apoi timp de un deceniu, timp în care 1.733 de participante au murit.

Astfel, cercetătorii au folosit Inteligența Artificială pentru a calcula, pe baza monitorului de activitate, cât timp au stat participantele în poziție șezând și apoi au legat acest lucru de riscul de deces.

Datele au arătat că participantele care stăteau pe scaun mai mult de 11 ore pe zi aveau un risc cu 57% mai mare de a muri în timpul perioadei de studiu decât cele care stăteau mai puțin de nouă ore și jumătate pe zi.

De multe ori suntem tentați să gândim că putem compensa orele de stat pe scaun cu activitatea fizică, însă potrivit studiului menționat, acest lucru nu numai că nu a fost confirmat, dar și riscul unei morți timpurii era încă prezent chiar și în cazul unor cantități mai mari de exerciții fizice moderate spre viguroase.

Un studiu din 2019 a constatat, de asemenea, că o cantitate mai mare de exerciții fizice nu a anulat riscul de boli precum diabetul de tip 2, bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale care apar în cazul în care se stă prea mult pe scaun.

Constatările contradictorii ar putea fi explicate prin faptul că monitoarele de activitate au fost purtate la șold în studiul UCSD și la încheietura mâinii în studiul australian, ceea ce ar putea duce la estimări diferite ale timpului petrecut în poziția șezând, notează Science Alert.

Studiul UCSD arată că 11 ore de stat pe scaun este prea mult, iar alte cercetări indică faptul că și 7 ore de stat în continuu ar putea fi prea mult. Există și o mulțime de cercetări care arată că nu ar trebui să stați mai mult de 30 de minute deodată, deoarece acest lucru poate crește nivelul de zahăr din sânge și tensiunea arterială, mai arată sursa menționată.

Cum se poate reduce statul pe scaun 

Pentru a reduce din timpul de stat pe scaun, oamenii de știință au făcut și câteva recomandări, care pot fi puse cu ușurință în practică și anume statul pe un scaun înalt, asemenea celor de bar, astfel încât să vă așezați pentru o perioadă scurtă de timp, deplasare între două activități sau chiar și în timpul apelurilor telefonice.

Acasă, ați putea să vă ridicați în timpul pauzelor publicitare de la televizor ori pur și simplu să vă dați pauză când vă uitat pe canalele de streaming sau în timp ce fierbeți ceainicul.

În cazul în care nu vă permiteți să ieșiți din birou, potrivit unui alt studiu. din 2020, sunt suficiente câteva exerciții la nivelul brațelor, câte două minute la fiecare 20 de minute de activitate, eficiente mai ales în cazul persoanelor care stau în fotolii rulante. Potrivit cercetătorilor, aceste câteva minute de mișcare pot ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

”Atâta timp cât faceți ceva care înseamnă că nu stați nemișcat, există beneficii pentru sănătate”, a declarat Daniel Bailey, lector superior în științele sportului, sănătății și exercițiilor fizice.

Citește și: Emoțiile reziduale se ”depun” în organe și ne îmbolnăvesc. Dr. Vereș: I-am văzut murind. Nu funcționează dacă nu-și schimbă viața

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel