Statul Islamic revendică responsabilitatea pentru atacul mortal din Iran. Adepții sunt îndemnați la atacuri teroriste în Europa și SUA / update

Pixabay / Organizația islamistă Hezbollah are peste 100.000 de combatanți
Pixabay / Organizația islamistă Hezbollah are peste 100.000 de combatanți

După ce au ucis 100 de oameni, Statul Islamic a revendicat atacul terorist cu ocazia comemorării morții comandantului Qassem Soleimani, ucis în Irak în 2020 de către americani.

Statul Islamic a revendicat joi responsabilitatea pentru două explozii în Iran care au ucis aproape 100 de persoane și au rănit numeroase alte vieți la un memorial pentru comandantul Qassem Soleimani, ucis în Irak în 2020 de o dronă americană.

Prin intermediul canalelor sale afiliate Telegram, gruparea militantă de orientare sunnită musulmană a declarat că doi membri IS au detonat centuri explozive în mulțimea adunată la cimitirul din orașul iranian Kerman miercuri, cu ocazia aniversării morții lui Soleimani.

Teheranul a atribuit anterior exploziile "teroriștilor" și a jurat răzbunare pentru cele mai sângeroase atacuri de acest fel de la Revoluția Islamică din 1979. Dublele explozii au rănit, de asemenea, 284 de persoane, inclusiv femei și copii.

"Va fi aplicată o serie de represalii foarte puternică din partea soldaților lui Soleimani", a declarat primul vicepreședinte al Iranului, Mohammad Mokhber, jurnaliștilor în Kerman.

Anterior, o sursă anonimă a declarat agenției de știri de stat IRNA că prima explozie de la cimitirul din Kerman, orașul natal al lui Soleimani, "a fost rezultatul unei acțiuni sinucigașe".

"Cauza celei de-a doua explozii a fost cel mai probabil aceeași", a spus sursa IRNA.

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a condamnat într-o declarație atacul "laș și terorist" de miercuri din Kerman și a transmis condoleanțe familiilor victimelor și guvernului iranian.

Televiziunea de stat a arătat mulțimi adunate în zeci de orașe din Iran, inclusiv Kerman, scandând: "Moarte Israelului" și "Moarte Americii".

Autoritățile iraniene au cerut proteste masive vineri, când vor avea loc funeraliile victimelor dublei explozii, au informat televiziunile de stat. Gardienii Revoluționari ai Iranului au descris atacurile ca fiind un act laș "menit să creeze nesiguranță și să caute răzbunare împotriva dragostei și devotamentului adânc al națiunii pentru Republica Islamică".

Comandantul Gardienilor din Kerman a negat rapoartele media de stat despre un incident armat în Kerman joi.

Președintele iranian Ebrahim Raisi a condamnat miercuri "crima hidoasă și inumană". Autoritatea supremă a Iranului, liderul suprem Ayatollah Khamenei, a jurat răzbunare pentru atentate.

Statul Islamic


În 2022, Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru un atac mortal asupra unui sanctuar șiiit din Iran care a ucis 15 persoane.

Atacurile anterioare revendicate de Statul Islamic includ bombe multiple în 2017, care au vizat parlamentul Iranului și mormântul fondatorului Republicii Islamice, Ayatollah Ruhollah Khomeini.

Statele Unite au negat miercuri orice implicare în explozii și au declarat că nu au motive să creadă că Israelul ar fi implicat. Au afirmat că exploziile par să reprezinte "un atac terorist" de tipul celor comise în trecut de Statul Islamic.

Teheranul acuză adesea dușmanii săi de moarte, Israelul și Statele Unite, că sprijină grupurile militante anti-iraniene care au efectuat atacuri împotriva Republicii Islamice în trecut. Militanții baluchi și separatiștii etnici arabi au organizat, de asemenea, atacuri în Iran.

Asasinarea lui Soleimani de către SUA într-un atac cu dronă pe 3 ianuarie 2020, la aeroportul din Bagdad, și răspunsul Teheranului - atacând două baze militare irakiene unde sunt staționate trupe americane - au adus Statele Unite și Iranul la aproape un conflict deschis.

Ca comandant șef al forței de elită Quds, ramura externă a Gărzilor Revoluționare ale Iranului (IRGC), Soleimani a condus operațiuni clandestine în străinătate și a fost o figură cheie în campania îndelungată a Iranului de a îndepărta forțele SUA din Orientul Mijlociu.

Tensiunile dintre Iran și Israel, alături de aliatul său, Statele Unite, au atins cote ridicate în urma războiului Israelului împotriva forțelor Hamas susținute de Iran în Fâșia Gaza, ca represalii pentru atacul lor din 7 octombrie asupra sudului Israelului.

Îndemnul

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) şi-a îndemnat joi adepţii să comită atentate în diverse oraşe din Europa şi SUA în urma sprijinului occidental oferit Israelului în Fâşia Gaza, pentru a-i "răzbuna" pe musulmanii din teritoriile palestiniene şi din alte ţări din Orientul Mijlociu, transmite agenţia EFE.

"Faceţi-i să ştie că vor da socoteală pentru crimele comise în Palestina, în Irak, în Levant şi în restul ţărilor musulmane pe străzile din Washington, Paris, Londra, Roma şi în ţările ateilor", afirmă purtătorul de cuvânt al SI, Abu Hazifa al-Ansari, într-un mesaj audio difuzat pe canalele grupării teroriste.

În acest mesaj, cu o durată neobişnuită de mai mult de o jumătate de oră, purtătorul de cuvânt al mişcării jihadiste sugerează că acum "conflictul" trebuie axat asupra aliaţilor Israelului, nu pe statul evreu în sine, precum şi asupra ţărilor arabe care menţin relaţii cu Israelul.

"În cadrul credinţei noastre că războiul este cu evreii şi cu aliaţii lor de oriunde, Statul Islamic anunţă desfăşurarea tuturor combatanţilor săi, în mod special, şi a tuturor musulmanilor, în general, în sprijinul celor vulnerabili pentru a avea drept ţintă evreii, creştinii şi aliaţii lor criminali în orice loc sub cer", a indicat Abu Hazifa al-Ansari.

Acesta a îndemnat la "răzbunare pentru musulmanii din Palestina, Irak, Levant şi ţările musulmane" şi la "diversificarea planurilor şi operaţiunilor cu explozivi, arme de foc, arme albe şi lovituri cu vehicule".

"Urmăriţi-i pe prizonierii evrei şi creştini pe străzile din SUA, Europa şi din lumea întreagă şi pătrundeţi în casele lor şi ucideţi-i", instigă acelaşi reprezentant al jihadiştilor, care mai cere ca în aceste atacuri "să nu se facă distincţie între civili şi militari, pentru că armatele evreilor şi creştinilor bombardează ţările musulmane fără a face diferenţa între civili şi militari", notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel