Rusia va cere de la NATO garanţii că sistemul european de apărare antirachetă nu va ameninţa arsenalul nuclear rus, a declarat miercuri generalul de armată Nikolai Makarov, şeful Statului Major al armatei ruse citat de RIA Novosti.
„Vedem că amplasarea de elemente ale scutului antirachetă în Europa devansează acordurile deja elaborate. Acesta este un motiv de îngrijorare, deoarece arhitectura sistemului de apărare antirachetă este ca şi creată. Ne-ar plăcea să auzim o explicaţie în acest sens“, a afirmat şeful Statului Major rus, comentând cu privire la acordul privind implementarea unor interceptoare de rachete americane în România.
„Intenţionăm să solicităm garanţii maxime solide că sistemul de apărare european antirachetă nu este îndreptat împotriva capacităţilor nucleare ale Rusiei“, a reiterat generalul Makarov, în finalul reuniunii Consiliului Rusia-NATO la nivel de şefi de stat major.
Alianţa Nord-Atlantică a anunţat anterior implementarea unor interceptoare de rachete nu departe de graniţele Federaţiei Ruse. SUA şi România au convenit cu privire la desfăşurarea pe teritoriul românesc a unor elemente ale sistemului american de apărare antirachetă. În acest context, notează RIA Novosti, Moscova nu a primit din partea NATO garanţii juridice privitoare la faptul că preconizatul sistem de apărare antirachetă al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord nu va fi îndreptat împotriva potenţialului militar strategic rus.
„Aşteptăm propuneri din partea NATO şi contăm pe înţelegere din partea partenerilor noştri europeni“, a mai spus generalul rus, subliniind că „este inadmisibil ca situaţia privind securitatea în Europa să fie în întregime dependentă de acordurile dintre Rusia şi SUA, aşa ca în perioada Războiului Rece“.
Makarov a mai spus că în 5-7 mai urmează să aibă o întâlnire cu Michael Mullen, şeful Statului Major Interarme din SUA, şi intenţionează să abordeze toate aceste chestiuni cu el.
Băsescu: SCUTUL ANTIRACHETĂ, la DEVESELU, în Olt. CSAT a aprobat utilizarea aeroportului Kogălniceanu pentru TRANZITUL TRUPELOR SUARusia şi NATO au covenit cu privire la sistemul de apărare european antirachetă la summitul Rusia-NATO de la Lisabona în noiembrie 2010 (primul după războiul de cinci zile din august 2008 din Georgia).
După cum a declarat anterior comandantul Forţelor balistice ruse, general-locotenentul Oleg Ostapenko, 'suntem dispuşi să lucrăm cu experţii NATO în domeniul antibalistic pentru dezvoltarea unei arhitecturi de apărare antirachetă, de la concepţie până la variantele de amplasare a radarelor şi interceptoarelor de rachete şi până la exploatarea în comun a centrelor de dirijare şi colectare a datelor'.
Potrivit generalului Ostapenko, un sistem european antirachetă este mai bine de conceput după principiul teritorial (sectorial) de împărţire a responsabilităţilor individual pe fiecare stat sau pe grupuri de state pentru detectarea şi distrugerea rachetelor într-un anumit sector de apărare.
Primarul din Deveselu, despre amplasarea scutului antirachetă: „Ne aşteptăm la lucruri bune“Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu