Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a explicat că statul român implementează programe de sprijin financiar pentru familii, studenți și diaspora, cum ar fi Fertilizare in vitro, Student Invest și Family Start. Aceste programe oferă împrumuturi avantajoase și subvenționate, cu scopul de a susține educația, familia și reîntoarcerea românilor din diaspora, contribuind astfel la creșterea populației și la dezvoltarea economică a României.
Natalia Intotero a spus că Programul de Fertilizare in vitro oferă sprijin financiar de 15.000 de lei pentru cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturală. Acest ajutor este disponibil și pentru românii din diaspora, cu condiția să revină în țară, să aibă statut de asigurat și un loc de muncă. Potrivit ministrului, puține țări din UE oferă astfel de finanțări.
„Sunt puține țări în Uniunea Europeană care finanțează un astfel de program. Inclusiv cetățenii noștri care sunt în diaspora, dacă decid să revină acasă, trebuie să demonstreze că au calitatea de asigurat, că s-au angajat, și pot să beneficieze de acest program, respectiv de suma de 15.000 lei (echivalentul a 3000 euro) și cu acești bani să fie ajutați, dacă pe cale naturală nu au putut să aibă copii, cu sprijinul medicinei să poată să devină părinți.", a spus Natalia Intotero.
Ministrul a spus că studenții pot accesa un împrumut de 75.000 de lei prin programul Student Invest, care poate fi rambursat în 10 ani, cu dobânda subvenționată integral de stat. Programul este valabil pentru studenți din România, diaspora și comunitățile istorice, iar aceștia trebuie doar să dovedească că sunt înscriși la o facultate, master sau doctorat. Împrumutul poate fi folosit pentru chirie, avans la o locuință sau achiziționarea unui autoturism. De asemenea, statul român oferă burse pentru tinerii din diaspora.
„De asemenea, încă mai avem 50% din buget pe Student Invest și peste puțin timp începe un nou an universitar. Toți studenții au posibilitatea să aplice pentru un împrumut de 75.000 de lei, iar acest împrumut să-l returneze statului român în 10 ani. Dobânda este subvenționată sută la sută de statul român, iar pentru tinerii din diaspora și din comunitățile istorice, statul român deja oferă de mulți ani aproximativ 5000 de locuri cu burse în învățământul universitar din România.
Deci dacă ei și-ar lua un astfel de împrumut, trebuie să facă doar dovada că ei sunt cursanții unei facultăți - cursuri de zi, frecvența redusă, sau master, sau școală doctorală. Ei ar putea să fie sprijiniți pentru plata chiriei unei locuințe, avans pentru o locuință, un autoturism, nou sau second hand până în 5 ani.", a spus ministrul.
Natalia Intotero a explicat că prin programul Family Start, familiile cu vârsta de până la 45 de ani pot accesa un împrumut de 30.000 de euro, rambursabil în 10 ani, cu dobânda subvenționată 75% de stat. Cuplurile trebuie să aibă un venit net de 6000 lei pe lună, iar familiile monoparentale 7500 lei. Potrivit ministrului, românii din diaspora pot beneficia de acest credit, inclusiv pentru refinanțarea altor împrumuturi.
„Mai avem Family Start. Aici suma este mai mare. Vorbim de o sumă de 30.000 de euro pe care o familie ar putea să o ia împrumut. Această familie trebuie să fie până în vârstă de 45 de ani. De asemenea, creditul se returnează în 10 ani, dobânda aici fiind subvenționată 75% de statul român.
Aici avem și criterii de venit. Un cuplu soț-soție trebuie să aibă venitul 6000 lei net pe lună, iar pentru familiile monoparentale 7500 lei net pe lună. Deci inclusiv românii care se întorc acasă din diaspora ar putea să beneficieze de un astfel de credit, apoi să aplice pentru alte credite, la alte ministere.
În scurt timp o să se dea drumul Startup-urilor. Acolo fiecare trebuie să aibă o contribuție. Poate nu ar vrea să riște să-și pună bănuții pe care au reușit să-i adune cu greu cât au stat la muncă în străinătate și atunci ar putea să obțină un astfel de credit.
Cu un astfel de credit pot inclusiv să folosească banii pe refinanțarea unui alt credit unde au avut o dobândă mai mare. Nu vă ascund și acest interes foarte mare al statului român de a determina cât mai mulți români să se întoarcă acasă. Eu dintotdeauna am spus: pierderea atâtor milioane de români, pentru România, nu a fost un lucru bun.”, a spus Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse la dezbaterea „Tradiții românești în diaspora".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu