Statut de refugiat contra cost. Cât vor plăti ucrainenii pentru cazare și masă în Polonia

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Din punct de vedere financiar, Polonia nu mai este în măsură să se ocupe de primirea refugiaților ucraineni și din acest motiv a decis că aceștia vor trebui să plătească cel puțin o parte din costurile de masă și cazare.

Din cauza faptului că fondurile trimise de Uniunea Europeană nu sunt suficiente, Varșovia a stabilit că fiecare refugiat care beneficiază de ajutor din partea statului polonez, ajutor care se întinde pe o perioadă mai lungă de 120 de zile, va trebui să suporte 50% din costurile de masă și cazare destinate acestuia, până la maximum 8,50 euro pe zi.

După cum a raportat Euractiv, cheltuielile cresc până la un plafon de 12,73 euro pentru cei care stau în adăposturile poloneze mai mult de 180 de zile.

Decizia a rezultat din imposibilitatea Guvernului de la Varșovia de a avea grijă de cei peste 80.000 de refugiați de pe teritoriul Poloniei. De la începutul conflictului până în prezent, țara a primit peste jumătate de milion de ucraineni, cheltuind aproape 8,5 miliarde de euro doar în 2022, potrivit datelor publicate în raportul Osce Migration Outlook 2022.

Această cifră corespunde unei treimi din totalul cheltuielilor efectuate de membrii UE, în ansamblu, pentru primirea refugiaților ucraineni, efort pe care Polonia l-a putut susține și datorită celor 123 de milioane de euro primiți din partea organizației Azil, Migrație și Integrare (AMIF), înființată de Comisia Europeană în 2021, și celor 200 de milioane finanțate de ”Stand up for Ukraine”, evenimentul campanie de social media care a strâns peste 10 miliarde de dolari până în prezent.

Pe lângă motivația economică, plenipotențiarul guvernului pentru refugiații de război, Paweł Szefernaker, a adăugat un motiv ”social” al mișcării guvernului de la Varșovia, potrivit căruia ajutorul optim pentru refugiați nu ar trebui să depășească 12 luni în condițiile în care, potrivit experților din domeniu, acordarea ajutoarelor pe perioade excesiv de lungi le poate distrage acestora atenția de la căutarea activă a unui loc de muncă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel