Steag sfinţit în Catedrala 'Înălţarea Domnului', arborat în Cetatea Medievală din Târgu Mureş de Ziua Drapelului

Un steag sfinţit, miercuri dimineaţă, în cadrul unei slujbe religioase în Catedrala "Înălţarea Domnului", a fost arborat pe catarg în Cetatea Medievală din Târgu Mureş de Ziua Drapelului Naţional, în cadrul unui ceremonial militar.

Potrivit comandantului al Comenduirii de Garnizoană, locotenent-colonel Sergiu-Petru Colceriu, evenimentul a cuprins două momente, unul de coborâre a drapelului vechi, cu o seară înainte, iar unul de înălţare a unui nou drapel naţional.

Astfel, marţi seara, la ora 19,00, la catargul instalat în Cetatea Medievală s-a desfăşurat, în prezenţa gărzii drapelului şi a unui trompet, pe semnalul "Stingerea", ceremonia de coborâre şi desprindere de la catarg a drapelului arborat în anul anterior.

Drapelul nou, care a fost înălţat, miercuri, pe catarg a fost introdus cu o seară înainte în Catedrala "Înălţarea Domnului", recunoscută ca şi Catedrala Mare, unde a rămas peste noapte, iar acesta a fost sfinţit în dimineaţa dinaintea evenimentului de către preotul paroh.

În timpul ceremoniei publice care s-a derulat pe platoul din proximitatea Bastionului Dogarilor din Cetatea Medievală, noul drapel a fost adus de către garda purtătoare pe un traseu delimitat de şirurile de onoare şi a fost înălţat pe catarg concomitent cu intonarea de către întreaga asistenţă a Imnului Naţional al României.

"E o zi meritorie pentru cei care au iniţiat Ziua Drapelului (...) Sunt 155 de ani de când s-a înălţat drapelul (...) dar ne comportăm ca un popor care nu respectăm ce au făcut înaintaşii noştri. Şi aceasta pentru că, în momentul în care sărbătoreşti un moment, trebuie să îţi iei un anumit angajament în faţa poporului că aceste simboluri sunt respectate. De Ziua Drapelului este momentul în care oamenii, administraţiile locale, cele centrale, oamenii politici, cei care sunt la cârma acestei ţări trebuie să îşi ia un anumit angajament în ce priveşte respectare însemnelor naţionale", a declarat primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea.

Prefectul judeţului Mureş, Mircea Duşa, a arătat că românii apreciază tot mai mult simbolul naţional, dovadă fiind şi purtarea însemnelor naţionale de către suporterii români la meciurile din Campionatul European de Fotbal U 21.

"În fiecare an, în 26 iunie, sărbătorim Ziua Drapelului, principalul simbol al românilor şi, din câte ne dăm seama, românii apreciază tot mai mult simbolul naţional. De aceea, în toate localităţile judeţului, acolo unde în pieţele oraşelor, acolo unde avem drapeluri arborate, organizăm această zi. De asemenea, sper că fiecare român simte respectul pentru drapelul naţional şi astăzi au fost arborate drapele noi, care să poarte mândria noastră de a fi români. Românii îşi iubesc simbolul naţional şi aţi observat că la Campionatul European de Fotbal U 21 a fost purtat cu mândrie şi cu cinste de către români pe stadioanele din Italia şi au fost mândri că sunt români", a subliniat Mircea Duşa.

În cadrul ceremoniei din Cetatea Medievală, inspectorul şcolar de Limba şi Literatura Română la Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, Maria Kozak, a arătat că drapelul are rădăcini adânci în trecutul nostru, fiind o întruchipare a culorilor Principatelor Române, fiind "un simbol al unităţii naţionale din timpul domniei lui Mihai Viteazul" şi, în acelaşi timp, o prezentare a culorilor care apar cel mai frecvent pe ţesăturile populare din toate regiunile României.

"În timpul Revoluţiei de la 1848, tricolorul a fost adoptat ca simbol al naţiunii (...) iar prin Decretul nr. 1 din 26 iunie 1848 s-a stabilit că steagul naţional va avea trei culori, albastru, galben şi roşu, urmând ca deviza înscrisă pe flamuri să fie 'Dreptate, Frăţie'. Steagul revoluţiei a fost sfinţit o zi mai târziu, pe 27 iunie 1848, pentru a fi utilizat de Garda Naţională. Tricolorul devenea astfel steagul naţional al tuturor românilor", a arătat Maria Kozak.

La ceremonia din Cetatea Medievală, alături de militarii forţelor pentru operaţii speciale din garnizoană, au participat efective ale Grupării de Jandarmi Mobile "Regele Ferdinand I" Târgu Mureş,  Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Mureş "Colonel Sabin Motora", Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Horea" al Judeţului Mureş şi ai Poliţiei Locale Târgu Mureş.

Evenimentul a fost organizat de Garnizoana Târgu Mureş şi Instituţia Prefectului - Judeţul Mureş, cu sprijinul Primăriei municipiului Târgu Mureş şi al Consiliului Judeţean Mureş.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel