Ne poate afecta pe noi, pământenii?
La o distanță de 650 de ani-lumină de Pământ, supergiganta roșie Betelgeuse a manifestat un comportament neobișnuit. În cursul acestui an, luminozitatea stelei Betelgeuse a înregistrat o creștere de peste 50%. Această modificare semnificativă a luminozității indică faptul că sfârșitul acestei stele masive, care are o masă de aproape 16 ori mai mare decât a Soarelui nostru, se apropie, eveniment care va fi marcat de o supernovă, ceea ce reprezintă un scenariu tipic pentru Betelgeuse.
Cu toate acestea, o echipă de astronomi de la Universitatea din Louisiana, SUA și de la Institutul de Astrofizică din Heraklion, Grecia au o altă perspectivă asupra situației. Ei susțin că, cel puțin în acest moment, altceva se întâmplă cu Betelgeuse, în constelația Orion.
Potrivit cercetătorilor, există posibilitatea ca Betelgeuse să fi "înghițit" o stea mai mică. Această teorie pornește de la premisa că majoritatea sistemelor solare care includ stele supergigante, așa cum este Betelgeuse, sunt de fapt sisteme binare. În unele cazuri rare, cele două stele pot ajunge să se contopească.
Conform acestei ipoteze, Betelgeuse ar fi acum singură pentru că ar fi absorbit o altă stea de dimensiuni mai mici, fapt care ar explica variațiile neobișnuite ale luminozității sale. Simulările computerizate au condus la această concluzie, susținând că fluctuațiile de lumină ale lui Betelgeuse pot fi legate de "înghițirea" stelei sale partenere. De asemenea, mișcarea neobișnuit de rapidă a lui Betelgeuse (în comparație cu Soarele, care se rotește cu aproximativ 2 kilometri pe secundă, Betelgeuse are o viteză de rotație de 5,5 kilometri pe secundă) ar putea fi un alt rezultat al procesului de absorbție al stelei mai mici.
Indiferent de veridicitatea acestei teorii, destinul lui Betelgeuse rămâne neschimbat: la un moment dat, se va transforma într-o supernovă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News